Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

21.3.2007

Perunkirjan taustaa

Kiskossa asunut torppari Petter Vendelin oli syntynyt Suomusjärven Laidikkeen kylän Jusalan talon Nummenpään torpassa vuonna 1837. Hänen isänpuoleinen sukunsa oli vahvasti suomusjärveläinen, mutta äidin suku taasen Karjalohjalta.


Hänen isänsä vanhempi veli Johan oli tullut Jusalan isännäksi isoisän kuoltua ja näin nuoremman veljen, Eliaksen, kohtalo oli tuolle ajalle hyvin tyypillinen; hänestä tuli kotitalonsa torppari.


Jusalan eli Jussilan talolliset olivat ottaneet 1800-luvun alussa käyttöön sukunimen Juselius. Toistaiseksi tuntemattomasta syystä Petteristä tuli kuitenkin Vendelin.


Petterin ensimmäinen puoliso Anna oli, kuten edellä on todettu, kotoisin Karjalohjalta. Annan isä Johan Johansson oli Makkarjoen kylässä sijainneen Vähätalon isäntä. Johan oli kahdesti naimisissa. Annan äiti Eva Ilmeen oli hänen ensimmäinen puolisonsa. Eva oli kotoisin Ilmoniemen Rasvan ratsutilalta. Toinen puoliso Maria Juslen oli taasen Petterin isoisän sisko Suomusjärven Laidikkeen Jusalasta.


Tämäkin oli tyypillistä tälle Länsi-Uudenmaan ja Varsinais-Suomen rajamaalle; puolisot haettiin loppujen lopuksi hyvin pienestä piiristä ja edellä esitetyn kaltainen ristiin nainti oli hyvin yleistä.Petterin isän toinen puoliso oli Maija Stina Rosenholm, sammattilaisen suutarin tytär.


Oheinen virkatodistus on laadittu pesänselvitystä varten Kiskon kirkkoherran virastossa vuonna 1946, kun Petterin poika Juho Kustaa oli kuollut.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Julmaa vanhuksen hoivaa

Liedon Ankan kylän Ryngöllä syntyi tammikuussa 1821 rusthollari Matti Heikinpojan ja Ulrika Jaakontyttären perheeseen tytär, jolle annettiin...