Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

14.3.2007

Märta Eriksdotter, Pohjan pitäjästä

Isänisäni äidinisän isänäiti oli muuan Märta Eriksdotter. Kiskon rippikirjojen mukaan hän oli syntynyt vuonna 1739. Puoliso Abram Eriksson oli häntä yhdeksän vuotta vanhempi. Pariskunta ilmestyy Kiskon Kajalan kylän Kaijan taloon vuoden 1773 aikana, kun Abramista oli tullut tuon Kosken ruukin omistaman tilan lampuoti.

Abram ja Märta olivat Kiskon muuttaneiden luettelon mukaan kotoisin Pohjan pitäjästä. Niinpä he löytyvätkin paikkakunnan rippikirjoja selaamalla Bollstadin kylän Tallensin rusthollista, jossa Abram mainitaan lampuotina. Tänne he olivat tulleet 1769 Sonabackan talosta, jonne he olivat muuttaneet Abramin kotitalosta, Pehrsbölen Ytterbystä.

Märta Eriksdotter ilmestyy ensimmäisen kerran Ytterbyn väen joukkoon ripilläkäynnin yhteydessä 9. elokuuta 1761. Syntymävuotta ei ole merkitty rippikirjaan.

Rippikirjoja läpi selaamalla ilmenee, että Brödtorpin kylään kuuluneessa Kockbölen torpassa syntyi vuonna 1739 Märta -niminen tytär. Hänen vanhempansa olivat torpparipariskunta Erik Jöransson ja Beata Hansdotter. Kockböle sijaitsee vain reilun kilometrin päässä Ytterbyn talosta. Koska Pohjan rippikirjojen muilta sivuilta ei löydy ketään toista Märta Eriksdotteria ja tämä Kockbölen tytär häviää "sopivasti" oman kotitorppansa väen joukosta, voidaan mielestäni aukottomasti todistaa hänen olevan lampuoti Abram Erikssonin vaimon.

Torppari Erik Jöransson oli syntynyt 1700 ja vaimoa Beata Hansdotter 1710. Märtalla oli muutamia sisaruksia, joista esikoispoika Erik nai Tenholan Kullaan ruukilla työskennelleen Gustaf Miskin tyttären, Catarinan. Pariskunnan myöhemmistä vaiheista ei toistaiseksi ole tietoa. Catarinan äiti oli Anna Olofsdotter Uhr.

Tässä Digiarkiston kuvassa on ympäröitynä ensimmäinen havainto Märtasta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...