Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

28.3.2007

Nybyn rustholli Karjaan Sannäsin kylässä

Eilisen tarinani innoittamani katselin muitakin saman suvun jäseniä läpi ja törmäsin vuonna 1761 ylioppilaaksi päässeeseen Gottfried Hartzelliin. Hänestä tuli varamaanmittari Uudenmaan ja Hämeen lääniin. Hän asui perheineen Karjaan Nybyn rusthollissa 1780-luvulla.

Gottfriedin eräs mielenkiintoisimmista töistä oli Mustion ruukin kartanon puiston suunnittelu Magnus Linderin pyynnöstä vuonna 1787. Tästä kauniista paikasta ei alkuperäisessä muodossa ole paljoa jäljellä, mutta puiston alueella kasvaa mm. amerikkalaista jalopähkinää ja korkkipuuta.

Digiarkistosta löytyvät Karjaan rippikirjat nopeuttivat asioiden selvittelyä ja Gottfriedin kuoleman jälkeen Nybyssä mainitaan rusthollarina eräs Abram Nilsson, joka oli syntynyt Karjalohjalla 1767. Hänen puolisonsa oli Maria Helena Hemanus Uskelasta.

Nuo syntymäpitäjät herättivät kiinnostukseni ja myös Hemanus nimenä tuntui tutulta. Hiskin avulla selvisi helposti Abramin sukuperä. Hänen isänsä Nils Matsson oli Lönnhammarin Maunun talon isäntä ja äiti Maria Johansdotter oli kotoisin Suurniemen yksinäistalosta.

Maria Helena Hemanuksen vanhemmat olivat Salon Hämmäisten rusthollari Johan Johansson ja vaimonsa Ester Eriksdotter. Esterin sukujuuret johtavat äidin kautta Karjalohjalle. Isä Erik oli Salon Kaukolan Knaapin talon rusthollari ja äiti Marian isä Karjalohjan Lohjantaipaleen kylän Passin talollinen.

Knaapin perillisiä on runsaasti Salon, Lohjan ja Karjalohjan seuduilla.

Takaisin Abram Nilssoniin; Maria Helena Hemanus kuoli vain parin avioliittovuoden jälkeen ja elokuussa 1808 Abram vihittiin Snappertunassa Vendla Gustava Blankin kanssa. Vendla vanhemmat olivat vääpeli Johan Blanck ja hänen toinen vaimonsa Anna Lovisa Strang.

Kuva klikkaamalla pääset Digiarkiston etusivulle - ellet ole jo yhdistyksen jäsen, suosittelen liittymään samalla!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...