Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

23.8.2007

Laivuri Skeper Turusta

Jakob Olsson Skeper tai Scheper on ns. Gammal -suvun vanhin tunnettu jäsen. Hänet mainitaan Turussa kauppiaana ja laivurina 1500-luvun puolivälissä. Vuosina 1549-59 hänen laivansa purjehti teki vähintään kuusi kertaa; Turusta Rääveliin, Narvaan, Stralsundiin, Danzigiin ja pari kertaa Lubeckiin. Näiden lisäksi laiva saattoi kerran käydä Tanskassa.

Vuonna 1554 mainittiin Jakob mainitaan raatimiehenä Turussa vuonna 1554 ja pormestarina esimerkiksi päivämäärillä 26.11.1561 ja 5.3. 1562. Jälkimmäisenä päivänä Juhana-herttua ja Jakob tekivät kauppakirjeen Luostarikortteli nro 8 paikalla sijainneesta tontista.Mainittu tontti sijaitsi torin ja sillan luona, aivan Aurajoen rannalla.

Vuoteen 1583 mennessä Jakob oli jo kuollut. Vaimonsa Elin jatkoi miehen liiketoimintaa. Hän oli lähettänyt kuninkaalle viestin armollisesti pyytäen korvausta siitä laivasta, jonka oli menettänyt edellisvuonna kruunun sotaväen laivauksissa ("...och ödmjukeligen lathidt giffue oss tilkenne att hon skall i fiordh haffue mist sin skuthe vnder wårtt krigzfolch, och ödmiukeligen begärett therföre wederlägningh och betalning").

Turun linnanpäällikkö Lasse Henriksson sai kuninkaalta määräyksen tutkia tätä tapausta 5.6.1583; "...ja jos niin oli että rouva Elin menetti laivansa sillä lailla, tulisi hänen rauhansa vuoksi saada verohelpotusta sen mukaan, mikä sen arvo oli, ettei hän enää meille toisi huolia" ("...och ther så befinnes kan, att för:de hustru Elin haffue i så måtte misth samme sin skuthe, då skatt tw ställe henne till fridz effter som bewisligitt kan ware skuthen haffue warit wärdh, så lagendes att för:de hustru Elin oss ther medh icke motte oftere bekymbre"). Ehkä kyseessä oli ollut laivan pakko-otto kruunun tarpeisiin eikä niinkään vapaaehtoinen, kaupallinen rahdinkuljetus.

Jakobilla ja Elinillä oli poika Mathias Jacobi Gammal ja he saattoivat olla tunnetun turkulaisen Schaefer -kauppiassuvun kantavanhempia.

Jakob Skeper saattoi olla kotoisin itäiseltä Uudeltamaalta, jossa Pernajan pitäjässä esiintyvät sekä Gammelby-niminen kylä ja Skepparsin talo. Pyhtäällä mainitaan nimet Lars Gamall vuonna 1450, Oloff Gammell 1524 ja Staeffen Gamel 1518. Ainakin Steffen, mahdollisesti myös Oloff, olivat laivureita; Steffen kuljetti suola Räävelin ja Pernajan välillä. Ajallisesti ja patronyymin perusteella voisi Jakob olla edellä mainitun Oloffin poika, mutta mitään asiakirjatodisteita tästä ei ole.Toisaalta Gammelby ja Skeppars ovat olleet suhteellisen yleisiä nimiä, etenkin rannikkoalueillamme.


Kuva hollantilaisen Cornelis Anthoniszin kirjasta "Dit is die Caerte vander See om Oost ende West te zeylen", joka painettiin Amsterdamissa vuonna 1566.

Lähteet : Atle Wilskman - Släktbok I, Oscar ja Sigrid Nikula - Åbo Stads historia, Mika Kalloinen - Kauppias, kaupunki, kruunu (Turun porvariyhteisö ja talouden organisaatio varhaiskeskiajalta 1570-luvulle)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus

Carlos II de España. Juan Carreño de Mirand via Wikimedia Commons Genin avulla voi tietyin varauksin tarkastella mielenkiintoisia asioit...