analytics

Riita perinnönjaosta?

Lohjan Varolan yksinäistalo oli saman suvun omistuksessa vuodesta 1557 lähtien aina vuoteen 1878. Talon jälkeläiset ottivat käyttöön sukunimen Warelius, joka kalskahti komeasti latinalaiselta. Ensimmäinen tällä nimellä mainittu henkilö oli Turussa ylioppilaaksi vuonna 1682 päässyt Henrik, joka oli kotipitäjänsä koulumestari. Hän kuoli Lohjalla loppuvuonna 1732.

Henrikin veli Iisak syntyi n. 1653 ja oli Varolan isäntänä 1680-1705. Poika Niilo jatkoi isäntien sarjaa ja hänen jälkeensä tuli isoisänsä kaima Iisak, joka oli syntynyt Isovihan aikaan 1714. Iisakin oma poika Henrik luovutti talon pojalleen Juhalle uuden vuosisadan alussa 1800. Juhan puolisona oli Immulan kylästä kotoisin ollut Anna Stina Ahlsten.

Juha kuoli vuonna 1823 ja muutamaa vuotta myöhemmin talvikäräjät saivat pohdittavakseen Varolan perintöön kuuluvia asioita. Näistä kuulutettiin Finland Allmänna Tidning -lehdessä tammikuun 10. päivä 1831.
Tässä ilmeisesti jonkinasteiseksi riidaksi kehittyneessä jutussa olivat osallisena veljekset Gustaf ja Henrik Warelius sekä heidän kälynsä räätäli Jakob Åström vastassaan Kyrkstadin kestikievarinpitäjä Gustaf Loberg, talollinen Gustaf Stenström Pusulan Marttilan kylän Suikialta sekä Varolan leski Anna.

Jakob Åströmin puoliso oli 1797 syntynyt Elsa Warelius. Gustaf Stenströmin äiti oli Juha Wareliuksen sisko Maija, joka oli mennyt naimisiin Sammatin Myllykylän Arvelan talon isännän, Petter Stenströmin kanssa. Gustaf mainitaan tässä kuulutuksessa talollisena, mutta rippikirjan mukaan Suikian isäntä oli hänen veljensä Erik. Gustaf Stenström asui tuohon aikaan Paimiossa työskennellen pitäjän lukkarina.

Kyrkstadin kestikievarin isännän, Gustaf Lobergin sekaantuminen asiaan on myös helposti selitettävissä. Hänen sisarensa Margareta (s. 1773) oli naimisissa Johan Askolinin kanssa. Margareta kuoli 1819 ja Johan meni naimisiin Margareta Wareliuksen kanssa, joka oli hänkin edellä mainitun Juhan sisko. Naisilla ei ollut sananvaltaa, joten Gustaf L. valvoi sisarvainajansa etuja tässä asiassa.

Asian tekee entistä monimutkaisemmaksi se, että Margareta Lobergin ensimmäinen puoliso Hans Winblad oli Margareta Wareliuksen serkku. Hansin isä ja Margareta W:n äiti olivat sisaruksia Immulan kylän Seppälän talosta.

Tämä Historiallisesta Sanomalehtiarkistosta löytyneen tiedon perusteella lähden seuraavalla arkistokäynnillä metsästämään talvikäräjien viidennen istuntopäivän pöytäkirjoja. Sieltä selvinnee tarkempi syy perinnönjaon riitautukseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus