Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

11.12.2007

Korpraali Risenkamp

Suomusjärven Salmin kylän Isotaloon eli Ylhäisille ilmestyy 1760-luvulla korpraali Gustaf Risenkamp, joka oli syntynyt rippikirjamerkinnän mukaan 1723. Hänen puolisonsa oli Isotalon rusthollarin tytär Brita. Pariskunnalla oli ikäeroa peräti 26 vuotta, mutta viriilinä miehenä Gustaf tuli viimeisen kerran isäksi vielä vuonna 1784 hieman yli kuusikymppisenä.


Perheen lapsista osa käytti Risenkamp -sukunimeä ja kaksi nuorinta jostain syystä Ernsten -nimeä. Vuonna 1779 syntynyt Abram Ernsten muutti 1800-luvun alussa Karjaalle mentyään naimisiin Ulrika Backmanin kanssa. Pariskunta asui Heimoksen kylässä, jossa Abram mainitaan torpparina sekä muurarimestarina. Abramia viisi vuotta nuorempi veli Gabriel Enrsten oli myös muurarimestari. Hän asui ensin kotikylässään Salmella, mutta myöhemmällä iällä hän asui Arpalahden kylässä itsellisenä.

Gustafin ja Britan Risenkamp -nimiset lapset hajaantuivat lähipitäjiin. Perheen esikoispoika oli kuollut nuorukaisena. Vanhin tyttäristä, Brita Stina, oli naimisissa lampuoti Abramin kanssa, joka 1797 muutti torppariksi Vihdin Haimoon kylään. Järjestyksessä seuraava tytär Maria R. nai Karjalohjan Kärkelän kuparihytiltä leskimies Anders Ekströmin, jonka kanssa asui sekä Karjalohjalla että Kiskossa. Myös Ulrika Risenkamp löysi puolison Kärkelän ruukilta. Joachim Lindroth oli ollut aiemmin naimisissa saharenki Willenin tyttären kanssa. Joahcimilla ja Ulrika ei ilmeisesti ollut yhteisiä lapsia.

Gustafin ja Britan vanhin aikuiseksi elänyt poika Elias oli vuodesta 1799 lähtien Karjalohjan Härjänvatsan kylän Koivun talon Siltalan torpparina. Hänen puolisonsa Marian oli Koivun talon tytär. Perheen kuudesta lapsesta yksi kuoli lapsena ja viisi muuta käytti peräti kolmea eri sukunimeä; Risenkamp, Ekström ja Ernsten. Tästä voidaan hyvin huomata, kuinka horjuvaa sukunimien käyttö vielä tuossa vaiheessa oli. Nimi saatettiin ottaa tädin puolisolta tai omalta sedältä. Myös kaukaisemmat kytkennät olivat mahdollisia. Ehkäpä omaa nimeä "hienomman" sukunimen käyttämisen ajateltiin tuovan onnea omaan elämään?

Gustafin ja Britan nuorin tytär Margareta meni naimisiin turkulaisen puuseppä Jacob Johan Rossbergin kanssa. He asuivat perheineen Turun suomalaisessa seurakunnassa.

Oheisessa, jälleen kerran vajavaisessa taulustossa on esitelty Gustaf Risenkampin ja Brita Johansdotteri jälkeläisiä viiden sukupolven verran.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Julmaa vanhuksen hoivaa

Liedon Ankan kylän Ryngöllä syntyi tammikuussa 1821 rusthollari Matti Heikinpojan ja Ulrika Jaakontyttären perheeseen tytär, jolle annettiin...