analytics
Katso tästä kurssitarjontaani
Zweygberg, teurastajan vaimo
Erään kaukaisen serkkuni, teurastaja Henrik Leander Wareliuksen puolisoksi vihittiin Helsingin kaupungissa vuonna 1880 neiti Maria Kustava Zweygberg. Koska sukunimi oli mielestäni hyvin erikoinen,katselin morsiamen vanhempia hieman tavallista tarkemmin.
Hyvin nopeasti selvisi mielenkiintoinen detalji. Sekä Maria Kustavan isä että äiti oli syntynyt aviottomana lapsena. Karl Magnus Zweygberg Mustion ruukilla vuonna 1820 ja Sofia Charlotta Zweygberg Inkoon Moran kylässä 1835. Harvinaista kyllä, Karjaan vihittyjen luettelon mukaan molempien sukunimi oli todellakin Zweygberg jo ennen avioliittoa.
Sofia Charlottan kohdalla tässä ei olekaan mitään kummallista, sillä hänen äitinsä oli Eva Maria Zweygberg, Inkoon Moran Smedsin talollisen tytär. Tämän Eva Marian isä taasen oli varakorpraali ja Smedsin isäntä Henrik Johan Z, joka oli syntynyt Siuntion Kalansin talossa vuonna 1759. Puolisonsa Margareta Grönvallin kanssa hän oli tullut Siuntiosta Inkooseen 1800-luvun alussa.
Kun mennään Zweygbergien suvussa yksi sukupolvi taaksepäin, törmätään Hausjärvellä kappalaisena työskennelleeseen Fredrik Johan von Zwey(i)gbergiin, joka syntyi joko 1722 tai 1726. Fredrik Johanin puoliso oli Siuntion kappalaisen, Henrik Lemströmin tytär Juliana Helena. Tässä yhteydessä täytyy mainita myös morsiamen äiti, Anna Kristina Tallqvist, joka kuuluu laajalti levinneeseen Karjalohjan Katteluksen ja Tallaan kylistä lähteneeseen Tallqvist -sukuun.
Vähitellen päästään jo 1600-luvun puolelle, kun löydetään Fredrik Johanin isä, Runsaan Ylisen rusthollari Harjun pitäjässä, upseeri Petter Johan von Zweygbergk. Petter Johanin vaimo oli Ingeborg Widbohm. Petter Johan syntyi vuoden 1690 paikkeille ja menehtyi tapaturmaisesti hukkumalla 1750. Hänen isänsä oli Anton Georg von Zweigberg.
Seuraavia sukupolvia en lähde luettelemaan, mutta polun päästä löytyy varhaisin tunnettu tämän suvun jäsen, keisarillinen hovimestari Georg Ludwig von Zweigbergk Prahasta. Hän oli syntynyt vuonna 1570 ja isännöin Horchanin linnaan em. kaupungissa. Puolisonsa nimi oli Anna Sophia von Knobloch. Georg Ludwig oli saanut aatelisarvonsa Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan silloiselta keisarilta, Maximilian Ensimmäiseltä. Georg Ludwigin ja Anna Sophian poika Georg kääntyi luterilaisuuteen liittyen aikanaan Ruotsin kuninkaan, Kustaa II Adolfin protestanttiseen armeijaan. Jälkeläiset palvelivat sekä Venäjän että Ruotsin armeijoissa.
Näin helsinkiläisen teurastajan vaimosta on päästy myöhäiskeskiaikaiseen Prahan hoviin sekä törmätty myös mitä yllättävämmissä paikoissa lymyilevään Tallqvist-sukuun.
Zweygberg -suku on edelleen elinvoimainen.
ps. toistaiseksi jäi katsomatta, miksi piika Gustava Westerlundin avioton Karl Magnus -poika ryhtyi käyttämään Zweygberg -nimeä. Ei varmaankaan ilman hyvää syytä, mutta siitä lisää ehkä jo huomenna.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogitekstisuositus
-
Henry von Northeim – keskiajan vaikutusvaltainen saksilainen ruhtinas Henry von Northeim (s. noin 1060) oli yksi aikansa vaikutusvaltaisimm...
-
Vanhoista käräjäkirjoista voi joskus löytää jopa sukupuita! Yksi näistä tapauksista on Viitasaarella noin vuonna 1827 kuolleen pitäjänsuuta...
-
Aviottomien lasten isien jäljittäminen tarjoaa kiinnostavia sukututkimuksellisia haasteita. Historialliset lähteet, kuten tuomiokirjat, kirk...
Mukavaa lukemista. Hieno selvitys. Itse en oe sumua mutta naimaton Inger Zweygbergk 1918 - 2010 oli minulle tärkeä henkilö. Hänen juuret ovat Inkoo Fagervik Pohja/Pojo jossa hän oli syntynyt. Olen löytänyt kirkonkirjan jossa toisen veljen sukunimi oli Zweygbergk ja toisen von Zweygbergk.
VastaaPoistaNäin vain tapahtuu. Olen itse sukututkija. Www.federley.com
Jossa 19 sukupolvea. Terveisin lasse@federley.com
Georg Ludwig (synt. 1570) oli saanut aatelisarvonsa Maximilian I:ltä (kuoll. 1519)? Vähän pantu mutkaa suoraksi, arvaan.
VastaaPoistaSukupolvien virhe! Tarkistetaan
VastaaPoista