Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

5.9.2012

Vouti Gullman

Erään Tallqvist-sukulaiseni puoliso oli vouti Johan Fredrik Gullman, joka tuntui viettäneen melko kiertelevää elämään. Mennessään naimisiin Mustion ruukkivoutina toimineen Jacob Tallqvistin tyttären, Maria Christinan kanssa, oli herra Gullman itsekin samassa toimessa. Ruukkivouti lienee ollut oman aikansa työnjohtaja, joka viime kädessä huolehti käytännön tasolla ruukinomistajan tahdosta.

Vihille pariskunta meni vuonna 1784 ja asui tämän jälkeen muutamia aikoja Mustiolla. Sen jälkeen, 1790-luvun alkupuolella, Gullman mainitaan Karjaan nimismiehenä, joka asui Inkoossa. Kuitenkin jo 1797 hän oli muuttanut perheensä kera Salon  Alhaisten taloon, jossa hänet on rippikirjassa merkitty ruukkivoudiksi.Sielläkään ei Gullman kovin kauaa viihtynyt, sillä vuonna 1803 perheen kuopus syntyi Ahlaisten sahalla. Miehemme oli nyt siirtynyt kyseisen teollisuuslaitoksen voudiksi.

Valitettavasti en ole onnistunut paikallistamaan Johan Fredrik Gullmanin myöhempiä vaiheita, mutta Helsingin pitäjän Oulunkylässä asui 1810- ja 1820-lukujen vaihteessa eräs Johan Gullman. Hänenkin syntymäajakseen on merkitty vuosi 1757, joka oli myös Maria Christina Tallqvistin puolison syntymävuosi esimerkiksi Salon ja Mustion rippikirjojen mukaan.


Vouti Gullmanin sukuperä jäi aikanaan selvittämättä enkä siihen myöhemminkään ole selvyyttä saanut. Pohjanmaan Maalahdessa asui 1700-luvulla useita Gullman-nimisiä, mutta em. vouti ei heidän sukuunsa oikein istu. Toisaalta Tammisaaren Gullön saari olisi voinut olla nimenantajana Mustion ruukille saapuneelle Johan Fredrikille, mutta sieltäkään ei sopivaa henkilöä tunnu löytyvän. Yksi mahdollisuus on se, että Gullman tuli ruukkien palvelukseen Ruotsista.

1 kommentti:

  1. Yksi Fredrik Gullman syntyi Tammisaaressa 25.2.1758 Gullön rakuunan poikana.

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...