Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

4.9.2012

Kustaan ylläpito

Auran pitäjänkokouksessa lokakuun 24. päivänä vuonna 1847 tuli käsiteltäväksi heti ensimmäisessä kohdassa maaliskuussa 1839 syntyneen aviottoman Kustaa -pojan kohtalo. Hänen äitinsä Maria Annantytär oli lapsensa syntymän aikaan asunut Leikolan kylän Uudentalon mailla. Kastettujen luettelon mukaan isä oli Akseli Kallenpoika, mutta ilmeisesti hän ei koskaan virallisesti tunnustanut lastaan.

Kustaalla oli sisko Maria, joka oli häntä seitsemisen vuotta vanhempi. Tämäkin lapsi syntyi aviottomana ja myös äiti Maria oli avioton, kuten hänen matronyymistään voi päätellä. Maria Annantyttären äiti oli ollut Leinakkalan Vähätalon piika Anna Esaijantytär. Viimeksi mainittu kuoli saman kylän Ylhäisissä tammikuun alussa 1837 naimattomana.

Maria Annantyttären kohtaloksi tuli kuolla jo loppusyksystä 1841. Näin häneltä jäi seurakunnan huolehdittavaksi kaksi alaikäistä lasta. Koska seurakunnalla ei luonnollisesti ollut mitään erityistä hoitolaitosta tai köyhäintaloa näitä pienokaisia varten, jouduttiin turvautumaan perinteiseen menetelmään.

Pitäjänkokouksessa äiditön Kustaa Marianpoika tarjottiin vuoden ajaksi hoitoon sille, joka tuon ylläpidon halvimmalla tarjoaisi. Pikkupojan kerrottiin edellisen vuoden aikana päntänneen pikku katekismuksen, mutta ennen lukusia hän ei sitä vielä kovin hyvin osannut. Kokouksessa hyväksyttiin se, että rusthollari Samuel Juhonpoika Leikolasta ottaisi pojan huostaansa marraskuun alusta lukien yhdeksi vuodeksi. Isännän piti huolehtia, että poika myös opiskelisi (katekismustaan?). Tästä kaikesta seurakunta tulisi maksamaan Samuel Juhonpojalle kahdeksan hopearuplaa mainitulta ajalta.

Jotta saisimme edes jonkinlaisen käsityksen maksetun vuosikorvauksen määrästä, voimme tarkastella esimerkiksi Pietarin viljanhintoja saman vuoden kesältä. Sanomalehti Maamiehen Ystävä tietää kertoa, että "Suomen tynnyri rukiita" maksoi seitsemän ruplaa ja 63 kopeekkaa hopeassa. Ohrat hieman alle viisi ruplaa sekä rukiinjauhot kuusi ruplaa ja 78 kopeekkaa. Rusthollari sai siis pojan hoidosta suurin piirten yhden ruistynnyrin hinnan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...