analytics

Isäntä Johanna

Alkuvuodesta 1828 vihittiin Paimiossa Kyysilän Kapan talollisen, Mikko Jaakonpojan ja Leena Juhontyttären tytär Hedvig. Morsian oli syntynyt syyskuussa 1806, kun taas sulhanen, Sauvon Härmälän Ylitalon rusthollarin poika Kaarle Heikinpoika, oli nähnyt päivänvalon ensimmäisen kerran syyskuussa 1800. Vihkiminen tapahtui kirkossa ja morsian, nuhteettomana, sai pukeutua huntuun.

Nuori pari asettui Härmälän kylän Ylitaloon, sillä Kaarlesta tuli sen uusi isäntä isänsä jalanjäljissä.  Vuosien 1829-1843 välisenä aikana perheeseen syntyi neljä tytärtä ja kaksi poikaa. Vuonna 1844 perhe muutti Paimion Meri-Anttilan yksinäistaloon, Paimionjoen varteen. Talon edellinen isäntä oli kuollut ja hänen poikansa muutti pois. Näin Kaarle Juhonpojasta tuli tämän rälssitalon isäntä. Luultavasti paikalla oli tuossa vaiheessa asuttu vähintäänkin satoja vuosia, sillä sen alueelta löytyy yksi Paimion monista rautakautisista hautaröykkiöistä.

Seuraavan vuosikymmenen alkuun mennessä lapsista olivat elossa enää tyttäret Johanna Karolina ja Sofia Matilda. Äiti Hedvig kuoli 1859 ja isä Kaarle 1863. Näin talo näytti jäävän ilman isäntää, mutta aikuistunut Johanna Karolina oli ehtinyt mennä naimisiin paimiolaisen, Villisin rusthollista kotoisin olleen Henrik Vilhelmin Juhonpojan kanssa. Pariskunnan lapsia olivat mm. 1863 ja 1864 syntyneet Frans Vilhelm ja Karolina Vilhelmina.

Saadakseen Meri-Anttilan omistukseensa, joutui Johanna Karolina kuuluttamaan oikeuksiaan lehdessä. Hän ei nimittäin pystynyt luotettavasti osoittamaan, miten talon edellinen omistaja, laivuri Kustaa Adolf Grahn oli saanut tilan itselleen. Kihlakunnanoikeus teki päätöksen, jonka mukaan ”niitä jotka paremman oikeutensa nojalla tahtovat estää mainitun Johanna Karolina Kaarlentyttären lainkiinnettä” piti valvoa oikeuksiaan julkisella haasteella vuoden ja yön kuluessa mainitusta lehti-ilmoituksesta. Itseasiassa ilmoituksia piti olla kolme sekä Sanomia Turussa että Allmänna Tidning nimisissä sanomalehdissä. Tämä tapahtui syksyllä 1865 ja ilmeisesti haasteita ei tullut, sillä Henrik Vilhelm ja Johanna Karolina asuivat talossa vastakin.

Vanhemmiten Henrik Vilhelmin toinen silmä sokeutui, mutta talonpitoa tämä ei haitannut. Johanna Karolina kuoli 1893. Leski Henrik Vilhelm meni uudelleen naimisiin piikkiöläisen Maria Aleksandra Kustaantyttären kanssa. Tästä avioliitosta oli useita lapsia, joista nuorimman syntymän aikaan isä oli jo lähes 67 vuoden ikäinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus