Suomen maatilat, III osa, Salvelan päärakennus 1931 tai 1932 |
Pariskunnan esikoinen, isänsä kaima Kaarle Fredrik syntyi jo ennen vihkimistä, tammikuussa 1852. Pariskunta oli kuitenkin jo tuossa vaiheessa hakenut kuulutukset, joten poikaa ei merkitty aviottomaksi. Pikkusisko Matilda Miina syntyi Salvelassa toukokuussa 1860. Kolmas lapsi Juho Vilhelm syntyi syksyllä 1863. Hän lähti hyvin nuorena rengiksi Moision Alitaloon, mutta kuoli alle 20-vuotiaana. Isoveli Kaarle häviää kirjoista, mutta Matilda Miina asui vanhempiensa luona vielä 1890-luvulla.
Isä Kaarle oli määrätietoinen mies. Helmikuussa 1877 päästiin nimittäin Salvelassa juhlimaan hänen 25 vuotista uraansa samassa talossa. Renkivoutina hän oli heti tilanhoitajasta seuraava tilan hierarkiassa. Renkivoudin alaisuudessa olivat talon torpparit, rengit, piiat, muonarengit ja muonatorpparit sekä mahdolliset ammattimiehet. Hänen työnsä oli siis hyvin vaativaa ja raskasta. Itseasiassa helmikuisena sunnuntaina vietettiin talossa kolmet juhlat; Kaarlen päivät, hopeahäät ja em. kiitosjuhla.
Talonomistaja, tehtailija Blomqvist ja entisen omistajan, herra Forsmanin perilliset muistivat uskollista työntekijäänsä antamalla hänen kuusi hopeista lusikkaa sekä kermakannun. Sanomia Turusta -lehteen asiasta kirjoittanut piikkiöläinen kiitteli paitsi työläistä, niin myös isäntää, joka osaa työn palkita. Tehtailija Carl Just Blomqvist oli ammatiltaan värjärimestari, joka esimerkiksi 1880-luvulla kaupitteli ”sarkaa ja täysiwillaisia flanelleja montaa väriä”. Edellinen omistaja oli ollut Turun kaupunginvouti Anders Petter Forsman vuosina 1835-1874. Blomqvist omisti Salvelan vuoteen 1899. Salvela mainitaan ensimmäisen kerran rälssitilana jo vuonna 1562.
Minunkin sukuni vaiheet sivuavat Salvelaa, jonne suoran isälinjani esi-isä tuli lampuodiksi (landbonde) n v 1750 Kuusistosta. Hän oli tuolloin alle kolmekymmenvuotias. Nuorikkonsa - talontyttären Lisa Eriksdotterin - hän vei Salvelaan v 1752. Heille syntyi kymmenen lasta, joista vain neljä kasvoi aikuisikään asti. Johan Abrahamsson luopui isännyydestään 1780-luvulla. Ehkä ikä jo painoi. Uusi vuokraviljelijä oli kolmikymppinen Matts Mattsson. Johan kuoli vuonna 1789, mutta hänen vaimonsa, v 1731 syntynyt Lisa, eli n 80-vuotiaaksi poikansa hallinnoimassa Katakangar-talossa.
VastaaPoista