analytics
Katso tästä kurssitarjontaani
Kun isoisä paljun hankki
Kanttori Widgren ja vaimonsa Emilia Hjerpe
Tämän Christina Carolina Hjerpen veljentytär Emelia Fredrica Amalia on puolestaan haudattu Tarvasjoen kirkon itäiselle seinustalle yhdessä puolisonsa Henrik Widgrenin kanssa. Henrik W. oli silloisen Euran kappelin eli nykyisen Tarvasjoen kanttori, joka syntyi Liedossa 1.3.1816.
Henrik oli keskimmäinen Liedon Raukkalan kylän Kallion talollisen, Jaakko Jaakonpojan ja vaimonsa Kaisa Jaakontyttären viidestä lapsesta. Äiti Kaisa oli kotoisin Torstilan rusthollista.
Emelia oli syntynyt vuonna 1816 Liedon Pinomäessä. Hänen isänsä, pitäjänapulainen Fredrik Reinhold Hjerpe oli kuollut ennen tyttärensä syntymää. Äiti Johanna Amalia von Torcken onkin merkitty kastettujen luetteloon leskeksi. Heidän avioliittonsa jäi sangen lyhyeksi, koska vihkiminen oli tapahtunut 28.10.1814.
Johanna Amalian vanhemmat olivat kapteeni Berndt Johan von Torcken ja Amalia Dorothea Fock, jotka asuivat tyttären syntymän aikaan Kaarinassa.
Turun vanhin hautakivi
IHC = lyhenne latinalaisista sanoista IHESUS CHRISTUS
Kiven reunoja kiertää kirjoitus, joka ei tosin ole enää nykypäivänä luettavissa. Se kuitenkin tunnetaan neljästä eri lähteestä, esimerkiksi Suomen Muinaismuistoyhdistyksen retkikunnan vuonna 1871 ottamasta muottijäljennöksestä. Elias Brenner oli tosin merkinnyt tekstin muistiin jo tasan 200 vuotta aiemmin omaan piirrokseensa.
Näiden lisäksi Sören Abilgaard ja Nils Reinhold Brocman ovat tehneet kirjoituksesta oman tulkintansa vuonna 1754. Näiden perusteella kivessä lukisi;
ANNO
DOMINI : MILLESIMO : DUCENTESIMO : XV/C
OBIIT : INGIGERDIS : UXOR : Q NDA : PET :
REQESCAT IN PACE.
"Herran vuonna 1215 / 1290 kuoli Ingigerdis, muinoin Pietarin vaimo, levätköön rauhassa"
Tutkijat ovat vuosikymmeniä kiistelleet vuosiluvusta. Edellä mainitun Muinaismuistoyhdistyksen kipsivaloksen perusteella kumpikin vuosiluku on mahdollinen. Hannu Laaksonen pohtii asiaa Turun maakuntamuseon julkaisussa "Turun Latinankieliset Piirtokirjoitukset - Latinska Inskrifter i Åbo". Hänen mukaansa myöhempi vuosi on todennäköisempi. Hautakivelle löytyy vastine mm. Visbyn tuomiokirkosta. Reunakirjoituksia ei Ruotsissa toisaalta käytetty ennen 1300-lukua ja kiven koristelulle löytyy verrokkeja vasta 1200-luvun loppuvuosilta.
Joka tapauksessa kyseessä on Turun seudun vanhin hautakivi, jonka ilmeisesti leskenä kuollut Inkeri sai yli 700 vuotta sitten. Hänen perheensä ei ilmeisesti ollut aivan varaton, koska kivi on tehty luultavasti Gotlannissa.
Luultavasti kivi on ollut alunperin jo kadonneessa Koroisten kirkossa, josta se on siirretty Maarian kirkkoon. Siellä se oli aluksi sakaristossa, josta se vuonna 1819 siirrettiin kirkon kynnyskiveksi (!). Tässä tehtävässä kivi oli aina vuoteen 1893, jolloin se palautettiin arvoiselleen paikalle sakaristoon.
Daniel Juslenius merkitsi aikanaan muistiin kansantarun, jonka mukaan Räntämäessä sijaitsevan Maarian kirkon rakennutti kristityksi kääntynyt ylhäinen nainen Inkeri. Tässä tarussa voi olla pohjalla tieto ikivanhasta hautakivestä.
Maaria Koroinen Ingigerdis
Kaarina Maununtyttären epitafi
Innoittajana epitafille lienee toiminut se, että Pietarin sisar Christina Brahe teetätti samana vuonna epitafin edesmenneelle miehelleen, Åke Tottille. Kaarina Maununtytär oli Åken isoäiti.
Kaarina oli kuollut Kangasalan Liuksialan kartanossa vuonna 1612. Hän ehti olla 1560-luvun lopulla lyhyen hetken kuningattarena, mutta vielä 110 vuotta myöhemmin valtakunnan ylimyksien ensimmäinen, valtakunnandrotsi Brahe halusi kunnioittaa tällä tavalla tätä "ylistettyä, hurskasta ja viatonta" rouvaa.
Turun maakuntamuseon julkaisussa "Turun latinankieliset piirtokirjoitukset, tekijänä Hannu Laaksonen" on seuraava suomennos tästä alunperin latinaksi laaditusta tekstistä. Itse taulua voi käydä ihailemassa tuomiokirkossa.
""
Tässä haudassa on hänen tuhkansa, joka oli muinoin ensimmäisten joukossa säätyyn, hyveisiin ja onneen nähden ylistetty, Katariinan, Liuksialan valtiattaren, jolle Eerik XIV, svealaisten ja goottien kuningas soi kunnian olla kumppanina kuninkaallisessa aviovuoteessa. Sen jälkeen hän vietti leskeysaikansa rauhassa aina elämänsä 63:een vuoteen saakka tavoiltaan ylistettynä, hurskaana ja viattomana Liuksialan kartanossa. Hän kuoli uudistetun pelastuksen vuotena 1612. Lisäksi hänen kuninkaallisesta aviovuoteesta laillisesti saamansa tyttären, rouva Sigridin (tuhka), joka oli mitä kuuluisimman herra Henrik Tottin puoliso ja hyvin suuren sankarin Åke Tottin synnyttäjä, minkä osoittaa seikkaperäisemmin vastakkaiselle puolelle asetettu taulu.
Herran vuonna 1678 mitä loistavin Ruotsin valtakunnan drotsi, kreivi Pietari Brahe huolehti tämä epitafin teettämisestä mitä kuuluisimman kreivitär rouva Christina Brahen nimissä ja varoilla, joka oli syntyään Wisingsborgin vapaaherratar, Skoftebyn, Eksholmsundin ja Lehalslähnin läänin valtiatar. Samalla hän lahjoitti tälle Turun seurakunnan katedraadille tuhat riikintaalaria.
""
Kaarinan Maununtytär tuomiokirkko epitafi
Kotisivuja päivitetty
Luvassa on myös muutamia aivan uusia sukupuita........
Turun viimeinen kammantekijä
Turun kaupungin ensimmäinen tunnettu "kampamaakari" oli Sven Nordling, joka oli niin köyhä, ettei voinut auttaa edes raihnaista anoppiaan pappien sitä vaatiessa vuonna 1741. Kymmenen vuotta myöhemmin Nordling teki mm. ruutisarvia kruunulle, mutta tämäkään ei riittänyt. Hänen talonsa oli ilmeisesti niin ränsistynyt, ettei siitä olisi ollut edes velkojensa katteeksi.
Hänen seuraajansa, vävypoika Anders Nystedt oli taasen ilmeisen varakas ja arvostettu. Hän pystyi jopa hankkimaan oman talon verstaineen appensa naapurista Eteläisessä korttelissa. Anders oli värikäs hahmo ja hänestä on runsaasti merkintöjä Turun raastuvanoikeuden ja maistraatin pöytäkirjoissa mitä moninaisimpien riita-asioiden tiimoilta.
Vuonna 1794 hän jätti verstaansa samannimiselle pojalleen, joka vuonna 1807 naimisiin Klara Maria Gyllingin kanssa. Klaran vanhemmat olivat Paraisten Kullaan kylässä hänen syntymänsä aikaan vuonna 1780 asunut pitäjänapulainen Fredrik Gylling ja vaimonsa Ulrika Maria Hedman.
Anders ja Klara Marian poika Anders Leonard pääsi ylioppilaaksi 1823 ja suoritti tuomarintutkinnon 1828. Toimitettuaan lukuisissa eri tehtävissä tuli hänestä 1842 Piikkiön kihlakunnan kruununvouti. Klara Marian isä suku oli oli lähtöisin suomalaissyntyisestä voudista, jonka poika Anders syntyi Ekerön pitäjässä Upplannissa vuonna 1670. Suvulla on lukuisia siteitä muihin pappissukuihin.
Anders Nystedtin lisäksi 1800-luvun alkupuolella sai toimiluvan kaksi muutakin kampamestaria, nimittäin Karl Fredrik Pickard ja Johan Petter Askling. Herra Pickard luopui toimesta jo 1808 ja Askling luultavasti muutti pois ennen kuin edes aloitti varsinaisen työskentelynsä.
Anders Nystedtin sinänsä menestyksekäs ura loppui Turun paloon vunna 1827, jolloin hänen Uudenmaankadun varrella ollut kaksikerroksinen talonsa paloi. Hän hankki uuden Luostarinmäeltä, mutta verstasta sinne ei tehty. Nystedt oli ollut kunnallisneuvoksena vuodesta 1818 lähtien ja tässä toimessa riitti ilmeisesti tarpeeksi tehtävää. Hän kuoli 1850.
Vuodesta 1832 lähtien Turussa mainitaan kammantekijöinä Emanuel Spångberg, Johan Nordström, Carl Bäckström, Carl Gustaf Lindroth, Edvin Löfström, Anders Stenlund ja ennen kaikkea Jacob Ferdinand Blomqvist.
Jacob Ferdinand syntyi Tammisaaressa 12.10.1826. Hänen isänsä Abraham B. oli ammatiltaan räätäli. Vuonna 1849 Jacob haki mestariutta Turussa, jonne hän tuli opiskeltuaan Tammisaaressa mestari Lundenin luona.
Vuonna 1886 aloitti kammantekijän uransa ammattikuntasa viimeinen turkulainen edustaja. Vain 13-vuotias Emil Ahlrot tuli Jacob Blomqvistin oppiin Kiinanmyllynkatu seitsemään. Emil Ahlrot kertoi vanhoilla päivillään mestaristaan seuraavaa; ""Mestari itse oli hyvä ja oikeamielinen mies, tosiuskovainen ihminen. Niin oli hänen kisällinsäkin, Fredrik Renfors - ja talon "frouva". Hän antoi aina minulle ylimääräiset kahvit, kun autoin häntä mattojen "tampauksessa", ja kuitenkin tämmöiset työt kuuluivat oppipojille. Työpäivä oli pitkä, mutta siihen olin tottunut, koska jo yhdeksänvuotiaasta saakka oli ollut ansiotyössä. Kello kuudelta piti aamukahvi jo olla juotu ja työn alkaa. Ruokatuntia ei siihen aikaan tunnettu. Niin pian kuin oli syöty palattiin työhön, joka jatkui kello seitsemään saakka.""
Kolmen oppivuoden jälkeen Emil A. oli "ulosoppinut". Kisällinäytettä ei tarvittu, koska mestari Blomqvist totesi usein; ""Jos mä olen nuuka työn kanss' niin sä olet turhannuuka"". Täten opinnäyte olisi ollut täysin turha. Nuorelle miehelle kisällikirja oli kuitenkin tärkeä etappi. Enää päiväateriaa ei syöty kyökissä rouva Blomqvistin kanssa, vaan itse kamarissa mestarin, tämän täysoppineen pojan Wilhelmin ja Renforsin kanssa. Kuvassa Emil A. 17-vuotiaana, vasta valmistuneena kisällinä.
Jacob Blomqvist kuoli 1904 ja hänen poikansa lakkautti verstaansa viisi vuotta myöhemmin muutettuaan "Ukkokotiin". Jo tätä ennen Ahlrot oli lähtenyt maailmalle. Hänen piti päästä töihin Tukholmaan, mutta ajateltua verstasta ei enää ollutkaan, kyseinen mestari oli kuollut. Monien vaiheiden jälkeen Ahlrot palasi Turkuun, Kerttulinkadulle. Koska kyseinen talo oli huonokuntoinen,hän muutti verstaansa Vartiovuorenkadulle. Tämä paikka on sittemmin liitetty Luostarinmäen museoon. Vuonna 1938 Ahlrot siirsi lopulta työpisteensä varsinaiselle museoalueelle, jossa se käsitti yhden ainoan huoneen.
Emil Ahlrot kuoli vuonna 1962, mutta vielä kaksi vuotta aiemmin hän oli ollut käsityöpäivän aikaan esittelemäsä taitojaan yleisölle. Kun museon henkilökunta kehoitti häntä ao. päivänä lähtemään hieman aikaisemmin kotiin, oli pyyntö mennyt kuuroille korville.
Tämän artikkelin lähteenä on Turun kaupungin Historiallisen Museon vuosijulkaisu 1960-61 ja sen artikkeli "Turkulaisista kammantekijöistä ja heidän työstään" - kirjoittanut Irja Sahlberg. Näitä julkaisuja myydään mm. Turun Linnan kirjakaupassa.
Blomqvist Ahlrot kampa
Kirkkoherran lesken lahjoitus
Sieltä hän siirtyi ensin armovuodensaarnaajaksi Snappertunaan ja seuraavana vuonna Fagervikin ruukille saarnaajaksi. 1821 hänestä tuli Tammisaaren kappalainen ja edelleen 1824 varapastori. Kiskon kirkkoherraksi hänet siis valittiin 1833 ja rovastin arvo myönnettiin 1839. Hän kuoli kesäkuussa 1873.
Edvard Johanin ensimmäinen vaimo oli Helena Ulrika Holmberg, joka kuoli 1850. Seuraavana vuonna Edvard nai Tammisaaren kaupungissa asuneen leskirouva Lovisa Lundmanin, os. Forsell.
Lovisa kuoli 1879. Hän oli aikoinaan tehnyt testamentin, jonka perusteella etua nautti neiti Karolina Holmberg. Neiti Holmberg kuoli vuoden 1888 alkupuolella ja Lovisa Forsellin toiveen mukaisesti hänen omaisuutensa muutettin rahaksi. Summaa kertyi 8648 markkaa ja 16 penniä sekä lisäksi asuinrakennus irtaimistoineen. Nämä kaikki lahjoitettiin Kiskon kansakoulun hyväksi. Pääoman korot määrättiin vuosittain köyhiempien oppilaiden avustamiseen. Oheinen lehtileike on toukokuussa 1888 ilmestyneestä "Hämäläinen"-lehdestä.
Neiti Karolina Holmberg oli Lovisa nuorempi sisar. Hänet oli kastettu Viaporin tykistöseurakunnassa 1.8.1802. Lovisan ja Karolinan vanhemmat olivat sorvari G. Holmberg ja vaimonsa Anna Greta Wulff. Anna Gretan sukujuuret ovat Tammisaaressa, jossa hänen isänsä Jacob W. oli porvarina.
Heimosoturi Eino Armas Palmu
Juho Tuomaanpoika Aurasta
Isä Tuomas Matinpoika oli paitsi Nokan isäntä myös pitäjän kuudennusmiehiä. Äiti Liisa Mikontytär oli puolestaan kotoisin Hungerlan kylästä, jossa hänen isänsä Mikko Mikonpoika oli ollut Simolan talon isäntänä.
Juho Tuomaanpojan vaimo Vilhelmiina oli syntynyt 25.8.1843 Auran Pitkäniityn kylän Ylikylän ratsutilalla. Isä, tulevan miehen kaima, Juho Tuomaanpoika oli nainut Vilhelmiinan äidin, Anna Juhontyttären Pöytyällä 27.12.1832. Annan isä oli Karhunojan Ylijoen talon rusthollari.
Juho Tuomaanpoika ja Vilhelmiina Juhontytär vihittiin Aurassa 18.6.1868. Hautakivessä rusthollari l. ratsutilallinen Juho Tuomaanpojalla on sukunimenä Isotalo.
Aura Simola Pöytyä
von Lund -suvun Ulrika kadoksissa?
Vuonna 1795 syyskuun 15. päivä vihittiin Kiskossa Tenholan Melsarbyn rusthollarin poika Thomas Engman ja rusthollarin tytär Ulrika Lundborg Kiskon Hongistosta.
Hiskistä katsottuna homma näyttää selvältä; 27.8.1776 syntyi Hongiston rusthollari Michel Michelssonin (Lundborg) ja vaimonsa Maja Lisa Randelinin perheeseen tytär Ulrika. Tämän täytyy olla pakosti tuo vuonna 1795 naitu Ulrika, koska perheessä ei kastettujen luettelon mukaan ole muita samannimisiä.
Toiselta tutkijalta (kiitos H. Bärlund) saatu tieto kertoo kuitenkin, että Tenholan rippikirjassa Ulrika Lundborgin syntymäaikana on 10.9.1769 Kiskossa.
Mainitulla päivämäärällä on Kiskossa syntynyt vain Ylettylän kylän Ollan talon vanhan isännän tytär, jonka äiti oli Brita Eriksdotter. Isä oli tyttären syntyessä jo peräti 69 vuotias. Voisiko siis olla, että Ulrika olisi annettu kasvattilapseksi Hongistoon.
Kiskon rippikirjoja selaamalla löytyykin Hongiston puolen tilan Kylä-rusthollista Ulrika Lundborg, jonka syntymäaika on 10.9.1769. Hän asuu edellä mainitun Michel Michelssonin veljen, Gustafin perheessä. Michel ja Gustaf olivat molemmat puolikkaan tilan omistajia 1700-luvun loppuvuosina Hongistossa.
Nyt asia näyttäisi selvältä; Ulrika Lundborg oli kasvattitytär, jonka vanhemmat olivat tuo Ollan pariskunta.
Seuraavaksi halusin mielenkiinnosta selvittää Gustaf Lundborgin vaimon, Stina Greta Oseenin syntyperän. Hiskin avulla selvisi, että hän oli syntynyt Varsinais-Suomen Auran pitäjässä. Siellä hän oli myös mennyt naimisiin Gustafin kanssa vuonna 1761. Saman tien tuli katsottua koko Suomen käsittävällä haulla, josko Gustafilla ja Stina Gretalla olisi ollut yhteisiä lapsia.
Niitä toki löytyi ja erittäin mielenkiintoista oli se, että edellä esitetty kasvattitytärteoria sortui yhtä nopeasti kuin se oli rakennettu. Pöytyällä nimittäin syntyi 8.9.1769 Gustaf Lundborgille ja vaimo Stina Gretalle tytär Ulrika, joka kastettiin 10.9.1769.
Kiskon rippikirjoja tarkemmin tutkimalla selviää, että Gustaf perheineen palasi Kiskoon vuonna 1777. Edelleen Kiskon 1700-luvun rippikirjoissa oli hyvin yleistä, että kirjaan merkitty syntymäaika oli itseasiassa kastepäivä.
Tämä sekavan tarinan opetuksena oli se, että Hiskiin ei kannata luottaa liikaa ja rippikirjoja täytyy lukea todella huolellisesti. Niiden rinnalla voi sitten palata Hiskin pariin ja sen laajoja hakuominaisuuksia hyväksi käyttäen laajentaa näkökulmaa.
Olen tässä yhteydessä päivittänyt kotisivuilleni von Lund -tauluston.
Lundborg Engman Hongisto
Ratamestari Blässar
J. Sarellin kokoamien tietojen mukaan Jakobin vanhemmat olivat Hans Jakobsson B. ja Anna Andersdotter Tarvonen. Hansin isä Jakob Rådmans oli tullut kotivävyksiä Blässarin taloon naituaan Maria Hansdotterin 28.12.1783.
Anna Tarvosen sukujuuret löytyvät Ähtävän pitäjän Lappforssin kylästä, josta ne edelleen jatkuvat Tarvosen suvun kautta Evijärven suuntaan. Eräiltä osin ratamestari Jakobin sukujuuria voidaan seurata aina 1500-luvulle saakka.
Finland -sanomalehden numerossa 79, joka ilmestyi 4.4.1889, oli ilmoitus Auran rautatieasemalla kuolleesta Jakob Blässarista.
Aura Blässar ratamestari
Auran pitäjän Karviaisen kylän Sipilän talosta
"Kallesta" tuli Karviaisten Laurilan rusthollari. Nimi näkyy vielä tänä päivänä Auran kirkon hautausmaalla. Kaarle Kustaa Sipilän hautakivi on siirretty jossain vaiheessa alkuperäiseltä sijaintipaikaltaan hautausmaan reunalle yhdessä muutaman muun kiven kera.
Kaarle Kustaan vanhemmat olivat Christian Henriksson Sipilä ja vaimonsa Anna Kaisa Johansdotter. Heillä oli lisäksi seuraavat lapset; Johan Christian, Karolina Serafia, Fredrik, Michel, Otto ja Vilhelmina Eleonora vuosien 1843-1856 välisenä aikana.
Hautakiven muistolause on ajalle hyvin tyypillinen.
Karviainen Sipilä Laurila
Alenevaa säätykiertoa?
Suvun esi-isänä omassa esityksessäni on Turun kaupungin pormestari Berndt Riggertsson Munster, joka vuonna 1676 mainitaan myös valtiopäivämiehenä. Arvonsa mukaisesti hän tuli kuoltuaan haudatuksi Turun tuomiokirkkoon.
Berndtin avioliitosta Margareta Thesslefin kanssa oli noin vuonna 1667 syntynyt poika Anders. Hän kirjoitti itsensä ylioppilaaksi 1679 ja viittä vuotta myöhemmin hänet tavataan hovioikeuden auskultanttina. Ilmeisen tarmokas Anders eteni urallaan asiakirjakirjurista aina Turun hovioikeuden varapresidentiksi vuonna 1723. Tästä virasta hän sai eron 1747.
Vuonna 1726 Anders M. aateloitiin ja hän otti käyttöön sukunimen Munsterhjelm. Mainittu vuonna hän oli Turun ja Porin läänin vt. maaherrana ja 1740-luvun alussa valtiopäivämiehenä.
Anders M. oli kahdesti naimisissa, ensin Beata Starensköldin ja sitten Margareta Bockmöllerin kanssa. Ensimmäisestä aviosta syntyi vuoden 1700 paikkeilla tytär Anna Margareta.
Anna Margaretan vei vihille Isak Wessman, Ala-Satakunnan kihlakunnan kruununvoudin poika. Isakin vaiheikkaan uran huippuna lienee ollut Etelä-Pohjanmaan tuomiokunnan tuomarin virka 1735, josta hänet sitten erotettiin 1752. Isak W. omisti Sauvossa Lautkankareen rusthollin l. ratsutilan.
Isakin ja Anna Margaretan tytär Catarina Charlotta syntyi Mouhijärvellä toukokuussa 1733 ja avioitui Sauvossa vuonna 1758 kruununvouti Anders Mansnerin kanssa. He asuivat perheineen Kemiön Orsnäsissä. Anders Mansnerin ensimmäinen puoliso oli ollut C. Dahlström.
Perheen esikoisena syntyi huhtikuussa 1760 poika Carl Gustaf. Isänsä tavoin Carl Gustaf toimi kruununvoutina. Ura tosin vei hänet kauaksi syntymäseudusta. Hän avioitui 1767 Pieksamäellä Catarina Margareta Aspen kanssa. Pieksamäellä myös syntyi heidän kasteessa nimen Carl Niclas saanut poikansa vuonna 1785.
Carl Niclas Mansner mainitaan merimiehenä hänen mennessään vihille taloudenhoitaja Ingeborg Juntilaisen kanssa Turun suomalaisesssa seurakunnassa vuonna 1806. Tultaessa 1810-luvulle löytyy perhe Tammelan pitäjän Liesjärven kylän Harjun talosta, jossa isä Carl Niclas on kartanonvoutina.
Perheessä oli useita lapsia, joista tytär Carolina syntyi 1813. Hän meni vuonna 1849 Raisiossa naimisiin vanuttaja Jacob Fredrik Henrikssonin kanssa. Perheelle syntyi Raision aikoina ainakin kolme lasta, joista tytär Maria Carolina meni naimisiin Kalle Matti Malmbergin kanssa. Kalle Matti oli piika Maja Justina Johansdotterin avioton poika Yläneen pitäjästä.
Kalle Matti työskenteli Yläneellä ja Pöytyällä renkinä. Raisiossa hän asui 1870-luvuulla ja viimeistään vuodesta 1881 lähtien oli Turun Raunistulan Vätin talon maatorpparina. Sieltä hän jotain kautta siirtyi lopulta Liedon Pahkan muinaislöydöistä kuuluun kylään Jaakkolan talon isännäksi.
Näin oltiin reilussa 150 vuodessa tultu aateloidusta valtiopäivämiehestä Turun Raunistulan torppariin. Berndt Munsterin jälkeläisten muita sukulinjoja seuraamalla päädyttäisiin mm. Tikkurilan maalitehtaan perustajaan, valtiopäivämies Anders Lorentz Munsterhjelmiin (1803-1893). Jälkimmäisen henkilön elämänvaiheista on jäänyt runsaasti dokumentteja ja tietoa. Toisaalta Raunistulan torpparimme ei juuri jättänyt jälkeensä mitään konkreettista. Joka tapauksessa molempien elämänurat ovat jälkeläisten kannalta olleet yhtä tärkeitä :-)
Munsterhjelm Wessman Starensköld
Walborg Mårtensdotter Kiskosta
Hänen ensimmäinen vaimonsa oli Metsolan kylän Sonnin talosta kotoisin ollut Ester. Hänen kuoltuaan Abram ilmeisesti eli jonkin aikaa leskenä, kunnes joulun alla 1795 nai serkkunsa, Walborg Mårtensdotterin.
Abramin äidillä, 1713 syntyneellä Marialla oli veli Mårten. Hän oli isänsä kuoltua perinyt Wikarsin. Hänen ja puoliso Maria Simonsdotterin runsaan lapsikatraan joukosta ei kuitenkaan Kiskon kastettujen luettelosta löydy yhtään Walborgia.
Näin ollen tutkijan on tukeuduttava rippikirjan apuun. Onneksi Digiarkiston erinomainen nettisivu mahdollistaa selailun omalta koneelta. Niinpä Kirkonkylän Wikarsin kohdalta voidaan vuosien 1780-86 rippikirjasta nähdä viereinen sivu. Siitä kadoksissa itseltäni useita vuosia ollut Walborg löytyy perheensä yhteydestä ja syntymäaika 4.4.1749 on selkeästi kirjoitettu.
Vuoden 1782 kohdalla on merkittynä hänen muuttonsa Haapaniemeen, josta hän sitten löytyykin tulevan miehensä kanssa samalta sivulta seuraavana vuonna.
Kyse on ilman muuta samasta henkilöstä, koska seudulla melko harvinainen nimiyhdistelmä ja syntymäaika sekä vuosiluvut täsmäävät.
Syystä tai toisesta serkukset asuivat reilut 10 vuotta samassa pihapiirissä ennen avioitumistaan. Tuohon aikaan naimakaupan vaikuttimena saattoi olla kiintymyksen sijaan käytännöllisyys. Yhteisiä lapsia pariskunnalle ei ainakaan ilmaantunut, toki puolison ikäkin oli jo melko korkea avioliiton solmimisen aikaan.
Haapaniemi Wikström Kisko
Marie Maexmontan
Isak Arenander ja rouvansa Neumann
Käytyään Turun katedraalikoulua Isak pääsi ylioppilaaksi 1766.
Papiksi hänet vihittiin kolme vuotta myöhemmin helmikuussa ja jo samana vuonna hän oli kappalaisen apuna Tenholassa. Sieltä ura kierrätti hänet Hinnerjoen ja Maskun kautta Huittisiin. Rovasti hänestä tuli 1805 ja virkaa tekevänä lääninrovastina Isak mainitaan 1810 ja paria vuotta myöhemmin vakinaisena.
Muutamien virkavirheiden takia hän menetti kihlakunnan oikeudessa papinvirkansa, mutta kuoli ennen kuin asia sai lopullisen päätöksensä. Vaikka Isak A. kuoli Huittisissa, hänet haudattiin Halikon kirkkomaalle. Hänen vävynsä, maanjako-oikeuden puheenjohtaja Jakob Cairenius omisti Hajalan tilan ao. pitäjässä. Jakob oli vuoronperään naimisissa kahden Isak Arenanderin tyttären kanssa. Lovisa kuoli 1820 ja paria vuotta myöhemmin Jakob C. nai tämän sisaren, Karolinan.
Isak Arenanderin puoliso oli Helena Catarina Neumann, joka oli syntynyt vuonna 1749 Uusikaarlepyyssä raatimies Jakob Neumannin ja vaimonsa Maria Helena Kempen suuren perheen viidentenä lapsena. Helena kuoli tyttärensä luona Halikon Hajalassa vuonna 1844 lähes 95 vuoden korkeassa iässä.
Arenander Neumann Kempe
Kapteeni Grahnin vaimo C. C. Hjerpe
Kyseessä oleva kapteeni oli Liedossa pitkään asunut Carl Johan Grahn, jonka puoliso oli haudassa lepäävä Christina Carolina Hjerpe.
Christina Carolina oli syntynyt Liedon Pinomäen kylässä tammikuun 10. päivä vuonna 1790. Hänen vanhempansa olivat Turun läänin ratsutilapataljoonassa palvellut kersantti, sittemmin kornetti, Petter Johan Hjerpe ja vaimonsa Maria Kristina Elers. Maria Elersin isä oli loimaalainen kersantti Claes Johan Elers ja äiti Maria Elisabet Ekman. Heidän poikansa Daniel Johan E. oli puolestaan naimisissa tutkimiini sukuihin kuuluvan Eva Ulrika Tenleniuksen kanssa.
Christina Carolinan veli Karl Johan H. toimi mm. kirkkoherran apulaisena ja pitäjänapulaisena Somerolla, Kokemäellä ja Harjavallassa. Karl Johan oli naimisissa Anna Margareta Hintellin kanssa.
Grahn Halikko Elers
Kirkkoherra Grahn Halikosta
Hänen isänsä Johan Kristian oli tuolloin pitäjän kappalaisena ja naimisissa Kristina Lovisa Lindeströmin kanssa. Johan ja Kristina oli vihitty Somerolla 11.6.1789. Tuolloin Kristina Lindeström asui Söderkullan kylässä.
Joel Kristian Grahnin isä Johan oli ollut Hauholla kappalaisena ja tämän isä Karl Grahn puolestaan Nastolan lukkarina.
Johan Kristian Grahnin kuoltua nai Kristina 10.10.1811 Gustaf Adolf Hjerpen. Gustaf Adolf toimi mm. Adlercreutzin kevyen jalkaväkirykmentin ylimääräisenä pataljoonansaarnajana, Turun tuomiorovastin apulaisena ja lopulta Ahvenanmaan Lemlandin seurakunnan kirkkoherrana ja pataljoonan saarnaajana.
Joel Kristian Grahn pääsi ylioppilaaksi Turussa 7.10.1823 ja vihittiin papiksi 8.6.1831. Samana vuonna hänestä tuli Teijon tehtaan saarnaaja ja pedagogi. Neljä vuotta myöhemmin Joel siirtyi Turun ruotsalaisen seurakunnan vt. kappalaiseksi. Vuosina 1836-1839 hän oli Halikon kappalaisena. Siitä hän siirtyi Halikon varapastoriksi ja edelleen 1842 Halikon kirkkoherraksi.
Joel Kristian oli naimisissa Kristina Katarina Liljeroosin kanssa.
Kirkkoherra Grahn kuoli 1851 ja hänet haudattiin Halikon kivikirkon seinustalle, takorautaisen ristin kertoessa jälkipolville seurakunnan paimenen viimeisen leposijan.
Halikko Hauho Grahn
Bengt Jakob Ignatius
B. Ignatiuksen isänpuoleinen suku juontaa alkunsa Juvan kirkkoherra Matiaksesta, joka pääsi ylioppilaaksi Turussa vuonna 1679. Hänen puolisonsa nimeä ei mainita lähdeteoksissa. Matiaksen poika Sigfrid toimi Viitasaaren kirkkoherrana ja oli naimisissa Brigitta Cuneliuksen kanssa.
Bengt Jakob Ignatiuksen perhepiiristä löydät helpoiten tietoa Helsingin Yliopiston verkossa julkaisemasta Ylioppilasmatrikkelista. Linkki vie suoraan häneen.
Ignatius Malm Halikko
Lisäys kotisivulle
Vaikka kotisivun linkissä Aleksanterin mainitaan olevan Kruunupyystä kotoisin, oli hän todellisuudessa syntynyt Rantasalmella. Tänne hän oli tullut perheensä mukana. Isä Henrik Cederberg mainitaan kotipaikkakunnallaan Kruunupyyssä puuseppänä ja Varkauden ruukilla massamestarina.
Aleksanteri asui perheineen Vieremällä, joka tuolloin oli osa Iisalmen maaseurakuntaa. Puoliso Sohvi oli syntynyt Salahmin kylässä, joka on tullut tunnetuksi ruukistaan.
Kruunupyy Cederberg Vieremä
Kaarle Digert ja vaimo Anna
Kaarlen poikaa, Jannea, pidettiin jopa matemaattisena nerona. Valitettavasti lupaavan ja suurin uhrauksin koulutetun maisterin ura katkesi jo 30-vuotiaana tuskalliseen sairauteen.
Idan päiväkirjat on julkaistu "Kadonnut kangas - Retkiä Ida Digertin päiväkirjaan" teoksessa, jonka on kirjoittanut Anna Makkonen.
Kaarlen vaimo oli syntynyt Kosken Tl Tapalan kylän Anttilan torpassa. Hänen isänsä Gustaf oli Tapalan Jaakkolan rusthollarin tyttären avioton poika.
Mainitun rusthollarin, Olof Adamsson l. Olavi Sarinin isoisä Olof Warell oli syntynyt Lohjan Varolassa vuonna 1675. Sieltä hän oli kiertänyt mm. Maskun ja Mietoisten kautta Kosken Tl Tuimalaan. Siellä hänestä tuli Isotalon ratsutilan isäntä vuosiksi 1728-35. Tilan vuokraajana hän oli ollut jo paljon aiemmin.
Seuraavassa taulustossa on nuorena kuolleen Janne Digertin esivanhempia äidin puolelta.
Pieni löytö
Olin jo vuosia sitten merkinnyt Karjalohjan Immolan ratsutilan isännäksi vuonna 1850 Henrik Nilssonin. Hän meni tuolloin naimisiin taloudenhoitaja Engla Wendelinin kanssa, jolla oli kaksi aviotonta lasta kastettujen luettelon mukaan; Josefa (1838) ja August (1840). Kolmisen kuukautta vihkimisen jälkeen syntyi kolmas lapsi, Matilda.
Kun Josefa ja Matilda aikanaan menivät naimisiin, käyttivät he sukunimeä Nilsson.
Sanomalehtiarkistosta löytyy kuitenkin Uusi Suometar -lehden numero 60, joka ilmestyi 13.3.1883. Siinä on itkä artikkeli Suomen Muinaismuisto-yhdistyksen kokouksesta maaliskuun 9. päivä ao. vuotta. Tässä yhteydessä luetellaan yhdistyksen saamia lahjoituksia, joiden joukossa oli seuraava;
"1 hopea- ja 11 waskirahaa, wanhimmat 1600-luvulta ja keskiaikuisen lippaan, sisältönä 3 pergamenttille ja 17 paperille kirjoitettua asiakirjaa vuosilta 1559-1669, joista enimmät koskevat Immolan rusthollia Karjalohjalla."
Lahjoittana on ollut rouva Josefina Nyman, jonka isällä tuo rustholli oli ollut.
Tämä artikkeli antoi siis todistetta sille oletukselle, että jo 12 vuotta ennen Henrikin ja Englan vihkimistä he olisivat saaneet yhteisen lapsen. On mielestäni loogista myös päätellä, että vuonna 1840 syntynyt August oli Henrikin poika.
Josefinan puoliso oli hänen sukulaisensa, Hausjärvellä asunut kruununnimismies Carl Gustaf Nyman. Carl Gustafin isoisä oli Immolan rusthollari, vuonna 1726 syntynyt Axel Nyman. Axel oli samalla Josefinan isoisän isä. Näin ollen Carl Gustaf oli naimisissa serkkunsa tyttären kanssa.
Esipolvista Josefinalla löytyy mm. Lohjan Roution Rautell -sukua ja Karjalohjan Tallaan Tallqvisteja.
Suomen Muinaismuistoyhdistys on edelleen toiminnassa ja täyttää kuluvana vuotena kunnioitettavat 137 vuotta.
Immola Nyman ratsutila
Mittajärjestelmän uudistaminen
Kirjoitus jatkuu pitkään, mutta ideana on ollut saada yleisön palautetta uusista nimityksistä ja niiden sopivuudesta heidän käyttöönsä. Lisäksi komitean sihteeri antaa lyhyen oppikurssin metrijärjestelmän perusteista niille, jotka eivät sitä ennestään tunne.
Oheisen luettelon termit ovat osittain komitean ja osittain yksityisten kansalaisten ehdottamia. Listasta on muuten apua sukututkimuksessakin. Perukirjoja ja vanhoja dokumentteja tutkiessa törmää usein itselle hyvin vieraisiin mittoihin.
Niin, tuo komitean sihteeri? Hän oli "insinööri Lindström maamittaus yli-hallituksesta".
Blogitekstisuositus
-
Henry von Northeim – keskiajan vaikutusvaltainen saksilainen ruhtinas Henry von Northeim (s. noin 1060) oli yksi aikansa vaikutusvaltaisimm...
-
Joulunaika tuo mukanaan monia rakkaita tapoja ja perinteitä, mutta oletko koskaan miettinyt, mistä nämä kaikki juontavat juurensa? Joulu on ...
-
Perhetausta Erland Andersson Lindelöf syntyi noin vuonna 1440. Hänen vanhempansa olivat Anders Henriksson Lindelöf (s. noin 1412 Abildgaard...