Suomessa on aikoinaan ollut useita Tallqvist -sukuja. Näistä neljä oli kotoisin Karjalohjalta. Suurin luvultaan on ollut alunperin Katteluksesta, sittemmin Tallaan kylästä lähtöisin ollut suku. Sen jälkeläisistä löytyy melko kattava taulusto kotisivuiltani.
Tämän suvun kantaisä, Sven Erikssonin poika Henrik oli naimisissa Sofia Abramsdotterin kanssa. Henrikin kuoltua Sofian vei vihille vouti Jesper Persson. Myös tämän pariskunnan jälkeläiset käyttivät nimeä Tallqvist 1700-luvulle tultaessa.
Huomattavasti pienemmän Tallqvist -suvun kantaisä oli Katteluksen rakuuna ja torppari Katteluksessa, Henrik Dahl (s. 1750), joka oli naimisissa erään Maria Johansdotterin kanssa. Heidän poikansa Jeremias otti Tallaan Ällän talossa renkinä ollessaan käyttöön naapuritalon isäntien sukunimen. Jeremiaan jälkeläisistä suurin osa asettui Helsingin seudulle.
Tämän lisäksi Wilskmanin sukukirja mainitsee Tallaan Pöykärin talon Tallqvistit, mutta ilmeisesti tässä yhteydessä tarkoitetaan erästä tuon nimistä rakuunaa. Mistään varsinaisesta suvusta ei mielestäni voi puhua.
Neljännellä karjalohjalaisella Tallqvist -suvulla oli suora yhteys Katteluksen "pääsukuun". Särkijärven kylän Alhaisten isäntä Abram Hansson (s. 1654) oli naimisissa Pusulan Marttilan kylästä kotoisin olleen Kirstin Mårtensdotterin kanssa. Tästä avioliitosta oli poika Abraham (s. 1706), joka myöhemmin mainitaan talollisen vävynä ja renkinä Tallaassa. Hänen vaimonsa oli nimittäin rusthollari Abraham Torstenssonin tytär Anna (s. 1711).
Heidän lapsistaan tytär Maria oli naimisissa rusthollari ja tilanvuokraaja Johan Nymanin kanssa. Poika Abram työskenteli kirjanpitäjänä Forsbyn ruukilla Pernajassa, mutta kuoli lopulta Karjalohjalla naimattomana. Abramia muutamaa vuotta nuorempi Henrik muutti Tukholmaan 1763 ja perusti siellä tupakkakaupan. Hän luultavasti menestyi sangen hyvin, koska hänen kerrotaan omistaneen talon ja puutarhan Södermalmilla.
Abrahamin ja Annan lapsista nuorin oli poika Johan, joka kastettujen luettelon mukaan syntyi 8.6.1747. Hänen myöhemmistä vaiheistaan ei Wilskamin sukukirja kerro mitään. Täysin sattumalta törmäsin Digiarkiston tarjontaa selatessani Janakkalan pitäjän rippikirjoihin. Yllätykseni oli suuri, kun herra Johan Abramsson Tallqvist löytyi renkivoutina Vanantakan kartanossa 1780-1790 -lukujen taitteessa. Ehkäpä jossain muuttokirjan tulkinnassa tai vastaavassa on täkäläiselle papille sattunut pieni erehdys ja niinpä Johanin syntymäpäivänä on Janakkalassa jatkuvasti kesäkuun kolmas.
Vanantakan kartanossa Johan muutti samoihin tehtäviin Kernaalan kylän Mattilan l. Isotalon rustholliin. Viimeistään 1810-luvulla hänestä tuli talon lampuoti. Vaimonsa Annan kanssa Johan Tallqvistilla oli yhdeksän lasta, joista peräti seitsemän menehtyi lapsena. Jäljelle jäivät esikoispoika Johan Henrik ja esikoistytär Ulrika.
Johan Henrik Tallqvist meni naimisiin Melkolan kylän Mattilan talon tyttären, Maja Lisan kanssa. He asuivat vaimon kotitalossa Johan Henrikin toimiessa pitäjänräätälinä. Valitettavasti pitäjänräätäli Tallqvist menehtyi keuhkotautiin 1825 ja leski Maja Lisa meni uusiin naimisiin toisen pitäjänräätälin, Gustaf Lindholmin kanssa.
Johan Henrikin siskon, Ulrika Tallqvistin löysi vaimokseen Vanajasta kotoisin ollut Anders Eriksson. Andersista tuli appensa jälkeen Mattilan lampuoti, joka siis omistajan lukuun piti huolta tilasta. Rippikirjan mukaan Anders Eriksson oli syntynyt 4.11.1784 ja vihittyjen luettelon mukaan hän oli talollisen poika Vanajan pitäjän Iso-Luolajan kylästä. Vanajan rippikirjoista selviää hänen asuneen ao. kylän Mäki-Laurilassa, missä hänen veljensä Marcus oli isäntänä.
analytics
Katso tästä kurssitarjontaani
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogitekstisuositus
-
Henry von Northeim – keskiajan vaikutusvaltainen saksilainen ruhtinas Henry von Northeim (s. noin 1060) oli yksi aikansa vaikutusvaltaisimm...
-
Joulunaika tuo mukanaan monia rakkaita tapoja ja perinteitä, mutta oletko koskaan miettinyt, mistä nämä kaikki juontavat juurensa? Joulu on ...
-
Carlos II de España. Juan Carreño de Mirand via Wikimedia Commons Genin avulla voi tietyin varauksin tarkastella mielenkiintoisia asioit...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti