Lohjan Hongiston rusthollissa syntyi 12.5.1800 poikalapsi, joka sai nimen Karl Johan. Isä Fredrik oli oman isänsä jälkeen tullut talon isännäksi ja mennyt naimisiin Vaanilan ratsutilalta kotoisin olleen Anna Hedvig Forsmanin kanssa.
Perheessä oli Karl Johanin lisäksi viisi lasta, joista esikoispoika Jacob Fredrik jäi kotitilalle. Sisko Lena oli naimisissa Vihdin Irjalassa asuneen tilanhoitaja Vilhelm Holmströmin kanssa ja toisen siskon, Hedvig Sofian vei vihille Nummen Oinolan kylän Päkärin talollinen, Emanuel Malin. Kolmas sisko oli nimeltään Ulrika ja hänen puolisonsa oli Karl Fredrik Simolin. Herra Simolin oli kotoisin Vihdin Leppärlästä, mutta avioliiton kautta hänestä tuli Hongiston 1/3 tilan rusthollari appensa jälkeen. Karl Johanin nuorin veli oli Anders Wilhelm Olin, jonka puolisona oli Muijalan kylän Soltin rusthollarin tytär Stina Lisa Soltin. Heidän myöhempiä vaiheita en ole selvittänyt.
Karl Johanin vaiheista on sen sijaan säilynyt hieman enemmän tietoja. Vanhemmat lähettivät hänet 12 vuoden iässä Helsingin triviaalikouluun, josta hänen parin kuukauden loman jälkeen jatkoi Porvoon lukioon. Ylioppillaksi nuorukaisemme pääsi Turussa huhtikuun lopulla 1822 ja Turun palon jälkeen hänet merkittiin Uusmaalaisen osakunnan matrikkeliin.
Jouluun 10. päivä vuonna 1825 hän sai todistuksen pappisvirkaan pyrkimistä varten ja neljä päivää myöhemmin hänet jo vihittiin papiksi Turun hiippakunnassa. Virkaura vei Karl Johanin Paraisten, Uskelan ja Kiikalan kautta Ahvenanmaalle, Jomalaan. Sieltä hänet löydettiin Saltvikin kapplaiseksi vuonna 1835.
Paria vuotta aiemmin hän oli mennyt naimisiin Selma Lovisa Erlingin kanssa, johon hän oli varmaankin tutustunut Kiikalassa ollessaan. Selman isä Jakob Johan Erling oli kiertänyt eri pappisviroissa Somerolla ja Kiikalassa samoihin aikoihin kun Karl Johan oli töissä seudulla.
Karl Johan Olinilla ja Selma Lovisa Erlingillä oli ainakin kaksi aikuiseksi elänyttä poikaa, jotka tosin joutuivat kasvamaan koko lailla isättöminä. Karl Johan menehtyi jo toukokuussa 1838 rintakuumeeseen Rangsbyn kylässä Saltvikin pitäjässä. Leskivaimo ei ilmeisesti avioitunut koskaan uudestaan ja kuoli vasta vuonna 1902. Jossain välissä Selma ehti valokuvaan aikuistuneiden poikiensa. Näistä pari kuukautta isänsä kuoleman jälkeen syntynyt Karl Edvard opiskeli lääketiedettä ja toimi sittemmin Ikaalisten piirin piirilääkärinä.
Karl Edvard Olinin puoliso oli Hilda Emerentia Lönnberg (s. 1842 Salo - k. 1915 Helsinki). Pariskunnan lapsista tytär Gertrudin puoliso oli Paavo Werner Paloheimo, poika Karl Johan Anna Sofia Grönfeldt ja Gunnar Edvardin eräs Hilda. Mielenkiintoisesti eräät tutkijat ovat löytäneet Hilda Emerentia Lönnbergin erääksi esiäidiksi Kustaa Vaasan tyttärentyttären, kuvitteelllisen Emerentia Tottin. Tästä ns. Alftan-kronikkaan pohjautuvasta sukutarinasta on erittäin kattava esitys uusimmassa Genos -lehdessä.
Olen tämä artikkelin kirjoittamisen yhteydessä lisännyt kotisivuilleni uuden tauluston, Lohjan Olinit.
analytics
Katso tästä kurssitarjontaani
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogitekstisuositus
-
Aviottomien lasten isien jäljittäminen tarjoaa kiinnostavia sukututkimuksellisia haasteita. Historialliset lähteet, kuten tuomiokirjat, kirk...
-
Karjalohjan haudattujen luettelosta [1] lokakuun 15. päivältä vuodelta 1702 löytyy merkintä Puujärven kylässä asuneen Kaisa Kasperintyttäre...
-
Sukututkimuksessa tärkeysjärjestys perustuu yleensä tavoitteisiin ja käytettävissä oleviin lähteisiin. Alla oma suositukseni tärkeysjärjesty...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti