Monialayritys G.W. Sohlbergin perustajalla, Gabriel Wilhelm S:llä oli kolme aikuisikään elänyttä siskoa. Näistä vanhin oli vuonna 1843 Suomusjärven Taipalon kylän Paavolassa syntynyt Erika, joka meni lokakuussa 1865 naimisiin Karjalohjan Suurniemessä syntyneen Karl Kustaa Vareliuksen kanssa. Karl oli morsiaantaan pari vuotta vanhempi ja oli asunut 1860-luvun alkupuoliskolla Karjalohjan Sakkolan kylän Heikintalossa räätälinä. Jossain vaiheessa hän harjoitti maakauppiaankin ammattia. Tässä työssä oli lupaehtona se, ettei hän "ei myy rohtoja kotoaan".
Pariskunnan ensimmäinen ja samalla viimeiseksi jäänyt lapsi syntyi jo muutama päivä häiden jälkeen. Tämä isänsä kaima, Karl Kustaa nuorempi suomensi aikuisiällä sukunimensä Vainioksi. Hänen vaimonsa oli erään saamani virkatodistuksen mukaan Matilda Lovisa Alen, joka oli syntynyt Lohjalla syyskuussa 1860. En ole kuitenkaan toistaiseksi onnistunut jäljittämään hänen sukuperäänsä.
Jossain vaiheessa pieni Vareliuksen perhe muutti Pusulan Vörlön kylään, missä isä Karl Kustaa mainitaan 1880-luvulla sekä Mikkolan että Ollan talojen isäntänä. Hän näyttäisi jatkaneen ainakin jonkin aikaa jo Sakkolassa alkanutta maakauppiaan uraansa. Perheeseen kuului poika Karl Kustaan lisäksi ottotytär, jonka nimeä en tosin tiedä.
Vaikka Karl Kustaan ja Erikan ensimmäinen lapsi syntyi vain viiden päivän kuluttua häistä, ei heille koskaan tullut lisää jälkikasvua. Syytä tähän on tietenkin mahdotonta tietää, kun aikaakin on kulunut jo reilusti yli sata vuotta. Heidän yhteinen tarinansa päättyi Erikan kuolemaan karkauspäivänä vuonna 1888. Kaipaaman jäivät hänen kaksi siskoaan, kolme veljeä sekä em. kasvattitytär ja tietysti oma poika, Karl Kustaa.
Kuolinsyynä oli tuohon aikaan melko yleinen kurkkumätä. Kuolinilmoituksen mukaan Erika menehtyi Helsingissä, mutta Pusulan haudattujen luettelossa tästä ei ole mainintaa. Ehkä hän oli saamassa hoitoa jossain helsinkiläisessä sairaalassa tuohon niin monelle kohtalokkaaksi käyneeseen sairauteen.
Leski Karl Kustaa Varelius meni seuraavan vuoden toiseksi viimeisenä päivänä naimisiin Vörlön kylän Skinnarilla syntyneen Maria Josefina Johanssonin kanssa. Karl ja Maria saivat vuosien 1890-1898 välisenä aikana viisi lasta, joista vanhin ja nuorin olivat poikia. Esikoispoika Kustaa Evert Vareliuksella oli isänsä tavoin kaksi kertaa naimisissa. Näistä avioliitoista hänellä oli peräti 12 lasta, joista lähes kaikilla oli omia jälkeläisiä. Tarkempia tietoja sekä Vareliuksista että Taipalon Paavolan suvuista löydät kotisivuiltani.
analytics
Katso tästä kurssitarjontaani
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogitekstisuositus
-
Aviottomien lasten isien jäljittäminen tarjoaa kiinnostavia sukututkimuksellisia haasteita. Historialliset lähteet, kuten tuomiokirjat, kirk...
-
Karjalohjan haudattujen luettelosta [1] lokakuun 15. päivältä vuodelta 1702 löytyy merkintä Puujärven kylässä asuneen Kaisa Kasperintyttäre...
-
Sukututkimuksessa tärkeysjärjestys perustuu yleensä tavoitteisiin ja käytettävissä oleviin lähteisiin. Alla oma suositukseni tärkeysjärjesty...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti