Vuonna 1797 saapui Mustion ruukille parikymppinen Reinhold Strömberg, joka oli kotoisin Liivinmaalta. Ensimmäiseksi työkseen Reinhold joutui palvelijaksi ja pian sen jälkeen huolehtimaan hevosista, sillä hänestä tehtiin ruukin tallirenki. Samoihin aikoihin hän löysi puolison itseään kolmisen vuotta vanhemmasta Maria Sandströmistä.
Reinhold ja Maria saivat neljä lasta, Johan Reinholdin, Carl Gustafin, Christianin ja Magnuksen. Ikävä kyllä, perheen äiti menehtyi joulupäivänä 1811 keuhkotautiin ja hevoskuskiksi tällä välinnyt ylennyt Reinhold jäi yksin poikiensa kanssa.
Koska ruukkityöläisen päivä oli pitkä ja rasittava, oli uusi avioliitto melkein itsestään selvä asia. Niinpä juhannuksen tienoilla 1813 Mustiolla vietettin Reinholdin ja suutarintytär Stina Kaisa Manströmin häitä. Stina Kaisa oli vasta 18 vuoden ikäinen ja näin Strömbergien perheeseen ehti syntyä vielä kuusi lasta lisää vuoteen 1832 mennessä.
Ehkäpä isän ulkomainen sukuperä antoi pientä irroittelua perinteisestä nimistöstä ja lapset saivat nimet Henrika Sofia, Christina Vilhelmina Albertina, Vendla Ulrika, Reinhold Augustin, Gustava Emelie ja Erland Ferdinand.
Isä Reinholdin ammattina oli taas välillä tallirenki ja välillä sahuri, kunnes hän 1820-luvulla tuli yhdeksi Mustion monista mylläreistä. Ikäännyttyään hän joutui luopumaan tästä toimesta ja heinäkuussa 1841 liivinmaalainen Reinhold Strömberg menehtyi vanhuuden heikkouteen. Nykymittapuun mukaan hän ei ollut edes kunnolla eläkeiässä, vaan vasta 64 vuoden ikäinen. Ankara työnteko oli varmaankin kuluttanut miehen loppuun, sillä varsinkin myllärin ammatti oli erittäin fyysistä työtä.
Hänen lapsistaan voidaan mainita ainakin kamaripalvelija Carl Gustaf, joka oli naimisissa Ulrika Dufvan kanssa. Pikkuveli Christian vei puolestaan vihille erään Sara Öhmanin ja jäi töihin ruukille. Carl Gustafin ja Ulrika Dufvan esikoispoika Carl Fridolf oli isoisänsä tavoin myllärinä Mustiolla. Yksityiskohtana sanottakoon, että rouva Dufva oli vain 16 vuoden ikäinen poikansa syntyessä. Nuoremman mylläri Strömbergin vaimo taasen oli Carolina Dorotea Levin.
Carl Fridolfin sisar Olga Josefina meni naimisiin ruukin lukkarin, Carl Gustaf Olinin kanssa. Tässäkin tapauksessa esikoinen syntyi äidin ollessa vasta 16 vuoden ikäinen. Olga synnytti seuraavien 28 vuoden aikana peräti 16 lasta, joka lienee Mustion ruukin eräänlainen ennätys!
analytics
Katso tästä kurssitarjontaani
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogitekstisuositus
-
Aviottomien lasten isien jäljittäminen tarjoaa kiinnostavia sukututkimuksellisia haasteita. Historialliset lähteet, kuten tuomiokirjat, kirk...
-
Karjalohjan haudattujen luettelosta [1] lokakuun 15. päivältä vuodelta 1702 löytyy merkintä Puujärven kylässä asuneen Kaisa Kasperintyttäre...
-
Sukututkimuksessa tärkeysjärjestys perustuu yleensä tavoitteisiin ja käytettävissä oleviin lähteisiin. Alla oma suositukseni tärkeysjärjesty...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti