analytics

Nimismies juopotteli, nukkui ja sai potkut

Helmikuun viimeisenä päivänä vuonna 1782 vihittiin Turussa kanslisti Christopher Hanseen ja nuori neiti Susanna Hummelin. Perhe asui ensin Turussa, missä syntyivät lapset Gustava Fredrika, Herman (joka kuoli imeväisiässä), toinen Herman ja Catarina Eleonora. Kaupungista matka kävi vuoden 1788 paikkeilla Marttilaan, missä Christopher Hanseen asettui kruununnimismiehenä Loven kylään.

Parisen vuotta myöhemmin matka jatkui ylemmäksi Pai
mionjoen vartta eli Koivukylään. Uusi kotipaikka sijaitsi Marttilan emäseurakunnan kappelissa, Turun läänin Koskella. Vuosien 1789-1796 Susanna sai lapset Sara Susanna, Sophia, Christopher ja Carl.

Tästä lapsikatraasta Gustava Fredrika ja Catarina Eleonora kuolivat naimattomina Koivukylässä 1850-luvulla. Koskella pitäjänseppänä ollut poika, isänsä kaima Christopher oli menehtynyt 1848. Hänen vaimonsa oli ollut Someron Sylvänän Juotteen talon tytär Maria. Tyttäret Sophia ja Johanna sekä poika Herman kuolivat lapsena samoin kuin Sara Susannan 1817 synnyttämä avioton poika August Ferdinand. Perheen äiti Susanna Hummelin kuoli 85 vuoden iässä elokuussa 1839.

Kruununnimismies Hansen jäi kyllä aikalaistensa mieleen hyvin, muttei välttämättä kovin positiivisella tavalla. Hänen kerrotaan olleen pahansisuisen miehen, jonka suurin pahe oli juoppous. Maaherra, jonka alaisuudessa Hansen työskenteli, ei pitänyt Hansenia suuressa arvossa.

Erään kerran nimismiehemme oli jäänyt nykyisen Tarvasjoen alueella sijaitsevaan kievariin nukkumaan yön yli. Kuin ollakaan, sattui maaherra Willebrand tulemaan samana yönä kievariin. Willebrand omisti maatilan Jokioisissa ja matkoillaan hän joutui kulkemaan Marttilankin läpi. Niinpä maaherra pyysi tavata nimismiestä.

Kievarin piika lähetettiin viemään sanaa Hanseenille, joka makasi juopuneena kamarissa. Unesta ja juopottelusta samentuneena hän ei oikein tajunnut, kuka olisi halunnut nimismiehen keskellä yötä. Niinpä hän ilmoitti, ettei häntä saanut tavata.

Kun maaherra Willebrand kuuli tämän röyhkeän vastauksen, lähetti hän piian mukana tiedon, että Hansen saa maaherran puolesta nukkua jatkossakin. Willebrand nimittäin kirjoitti saman tien, omin käsin, erokirjeen Hansenille.

Vaikka kruununnimismiehen ura sai surkean lopun, oli Hansen kuitenkin taitava selvittämään mm. erilaisia tilejä. Lisäksi hänen käsialansa oli harvinaisen selkeä. Loppuelämänsä mies vietti ruotuvaivaisena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus