Pöytyän Jalkalassa 1719 syntynyt talollisen poika Tuomas kävi Turun katedraalikoulua vuosina 1738-1745 päästen ylioppilaaksi nimellä Thomas Pedelius. Jostain syystä hänen jatko-opiskelunsa viivästyivät reilusti, sillä vasta toukokuussa 1763 hänet voitiin vihkiä papiksi Turun hiippakunnassa. Saman tien Pedelius pääsi hoitamaan Pöytyän apulaispapin virkaa aina kuolemaansa saakka marraskuussa 1774. Vuosi 1763 oli hyvin merkityksellinen miehellemme muutoinkin, sillä tuolloin hänet vihittiin Auran kappalaisen tyttären, Margareta Zeloniuksen kanssa.
Ennen Thomaksen kuolemaa keuhkotautiin pariskunnalle syntyi viisi lasta, joista ainakin kolme kuoli hyvin pienenä. Kaksi lapsista sai viimeisen leposijansa Vistolan sotilasvirkatalon haudasta ja yksi Vampulan kirkolta. Vistolan yksinäistila oli asutettu jo keskiajalla ja se säilyi jakamattomana 1800-luvun lopulle saakka. Pedelius perheineen asui kuitenkin jatkuvasti Jalkalassa ja yhteys Vistolan hautaan jää hieman epäselväksi.
Thomas Pedelius on sukulaisineen erinomainen esimerkki siitä, miten pappissääty oli ainakin vielä 1700-luvulla erittäin sisäänpäin kääntynyt. Vaimo Margaretan isä oli siis Auran kappalainen Johan Zelonius, jonka oli ollut kolme kertaa naimisissa. Hänen appejaan olivat mm. Marttilan kirkkoherra Matias Riman ja pataljoonansaarnaaja Anders Keckonius. Margaretan sisarusten puolisoina olivat mm. Vahdon pitäjänapulainen Johan Angell ja Auran kappalainen Samuel Montin. Lisäksi herra Zeloniuksen poikapuoli oli Inkoon kirkkoherra Johan Åhman. Thomaksen ja Margaretan tytär Johanna oli puolestaan naimisissa Petäjäveden sittemmin virastaan erotetun kappalaisen, Erik Johan Westlingin kanssa.
Johan Zelonius itse oli turkulaisen kellonsoittajan poika eikä hänellä ollut ilmeisesti suurempia yhteyksiä pappissukuihin. Edellä mainittujen appien, Keckoniuksen ja Rimanin sukujuuria tutkimalla avautuu kuitenkin näkymä valtavaan määrään 1700-luvun ensimmäisen puoliskon kirkkoherroja, kappalaisia ja pitäjänapulaisia. Esimerkiksi em. Matias Rimanin appi oli Kokemäen kirkkoherra ja kolmen muun tyttären puolisoiksi osuivat Säkylän kappalaiset Simon Fonselius ja Tomas Lindqvist sekä Kiikalan kirkkoherra Mikael Wanonius.
Thomas Pedeliuksella oli siis varmasti halutessaan mahdollisuus keskustella hyvin laajan piirin kanssa joko henkilökohtaisista tai uskonasioistaan.
analytics
Katso tästä kurssitarjontaani
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogitekstisuositus
-
Henry von Northeim – keskiajan vaikutusvaltainen saksilainen ruhtinas Henry von Northeim (s. noin 1060) oli yksi aikansa vaikutusvaltaisimm...
-
Vanhoista käräjäkirjoista voi joskus löytää jopa sukupuita! Yksi näistä tapauksista on Viitasaarella noin vuonna 1827 kuolleen pitäjänsuuta...
-
Joulunaika tuo mukanaan monia rakkaita tapoja ja perinteitä, mutta oletko koskaan miettinyt, mistä nämä kaikki juontavat juurensa? Joulu on ...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti