analytics

Suntio-räätäli Heerman

Helmikuun lopulla 1905 menehtyi Karjalohjan Ilmoniemen Hakosen eli Rasvan talon mailla pitäjän entinen suntio ja räätäli Niilo Gabriel Heerman. Hän oli syntynyt naapuritalo Pukkilan ratsutilalla elokuussa 1825 itsellismies ja torppari Gabriel Heermanin ja vaimonsa Ulrika Tallgrenin esikoisena. Seuraavina vuosina pieni Niilo Gabriel sai seuraa veli Henrik Johanista ja sisko Eeva Lovisasta. Isä Gabrielin isoveli Jeremias oli tuohon aikaan Pukkilan rusthollarina puolisonaan Ulrika Tallqvist.

Niilo Gabriel opiskeli vuodesta 1842 lähtien ammattiinsa Kärkelän kuparihytin räätälin, Nils Gustaf Andströmin johdolla asuen tämän perheessä tässä pienessä teollisuustaajamassa Jylynjärveen laskevan Kärkelänjoen varrella. Sieltä palasi muutaman ajan päästä Ilmoniemen Pukkilan torppaan, joka kuitenkin sijaitsi rippikirjan mukaan Rasvan tilan mailla.

Vuonna 1851 räätälimme, joka nyt mainitaan myös suntiona, meni naimisiin Pappilassa piikana olleen Maja Lisa Johansdotterin kanssa. Tämä oli syntynyt rippikirjan mukaan Rengon pitäjässä 1821. Pariskunnan ensimmäinen ja ilmeisesti myös ainoa lapsi oli poika Gabriel Konstantin, joka syntyi syyskuussa 1854. Hän muutti Tammisaareen loppuvuodesta 1869.

Maja Lisa kuoli helmikuussa 1892 ja noin vuoden kuluttua Nils Gabriel Heerman avioitui uudelleen. Morsian oli miestään 17 vuotta nuorempi Kristina Sofia Malmgren Karjalohjan Pellonkylän Alhaisten entisen rusthollarin, Henrik Malmgrenin tytär.

Poika Gabriel Konstantin lienee kuollut ennen isäänsä, sillä ainakaan Uusimaa-lehdessä 1905 julkaistussa kuolinilmoituksessa ei lapsia mainita lainkaan. Kaipaamaan jäivät lähinnä yksi sisar ja yksi veli. Nils Gabrielin tavoin pikkuveli Henrik Johan oli käsityöläinen. Hän asui vaimonsa Mathilda Elvina Pihlstedtin kanssa Ilmoniemen Pukkilassa ja tienasi elantonsa pitäjänsuutarina. Yksi hänen oppipojistaan oli suora esi-isäni August Fredrik Warelius. Tämän tultua "ylösoppineeksi" tuli uudeksi oppilaaksi eli kisälliksi Wareliuksen serkkupoika Gustaf Adolf Rosendahl.

Veljesten sisko Eeva Lovisa lähti nuorena tyttönä piikomaan Lohjantaipaleen kylän Hakalaan, mutta hänen myöhemmistä vaiheistaan ei itselläni ole toistaiseksi tietoa.

2 kommenttia:

  1. Gabrielin nuorempi veli oli Jeremias ?

    VastaaPoista
  2. Mainio korjaus, kiitos. Todellakin ja ihme kyllä nuorempi veli tuli rusthollariksi vanhemman joutuessa tyytymään pienempään osaan.

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus