analytics

Sateenvarjotappo

Heinäkuussa 1909 joutuivat Paimiossa syntynyt teurastaja Juho Otto Peltola ja Marttilassa syntynyt kivityömies Juho Kustaa Salonen kohtalokkaaseen kahnaukseen. Nämä lähes kolmekymppiset miehet olivat viettäneet lauantai-iltaansa parin naisen luona Rauhankadulla Turussa. Samalla he kumosivat itseensä kelpo määrän olutta joutuen lopulta päihtyneitä riitelemään keskenään. Tämä temppuilu jatkui parivaljakon kesken, kunnes mukaan tapahtumin tempautui myös Peltolan veli. Veljekset yrittivät yhdessä pitää Salosta paikoillaan, mutta tämä riuhtaisi itsensä irti.

Hän astui muutaman askeleen, mutta kääntyi äkisti iskien mukanaan olleella sateenvarjolla Juho Ottoa. Varjon terävä, metallinen kärkipiikki tunkeutui Peltolan vasemmasta silmäkulmasta tämän päähän saakka. Mies tietenkin kaatui maahan, josta velipoika kantoi hänet talon seinustalle suojaan. Verta tuli aluksi runsaasti ja paikalle heti kutsuttu poliisi vei Peltolan aluksi lähimmälle poliisiasemalle sekä sieltä edellen lääkäriin. Perille päästyään oli Juho Otto Peltola kuollut saamiinsa vammoihin.

Poliisi arveli kuoleman johtuneen sateenvarjolla annetusta iskusta, mutta lääkäri halusi tutkituttaa vainajan tarkemmin. Peltola oli ollut rajusti juovuksissa, joten vasta ruumiinavaus antaisi varman vastauksen kuolinsyyhyn.

Juho Kustaa Salonen oli paennut heti teon tehtyään erään naisystävänsä luokse, josta virkavalta hänet lopulta pidätti. Mies ei ollut kertonut naiselle mitään tapahtuneesta, mutta oli ollut "kowin lewottomana".

Poliisi kuulusteli seuraavina päivinä noin kymmentä henkilöä lauantain tapahtumista, mutta mitään kovin olennaista ei saatu selville. Salonen itse sanoi kaiken johtuneen väkijuomista. Hän oli kiivastunut veljeksille, koska nämä yrittivät pitää häntä kiini. Äkkipikaisena miehenä hän oli lainassa olleella sateenvarjollaan huitaissut Peltolaa täysin ilman vahingoittamisen tarkoitusta. Hänen mukaansa kärki osui aivan vahingossa niin arkaan paikkaan.


Turun raastuvanoikeus tuomitsi Salosen kahden vuoden vankeuteen tässä tekosesta, mutta sekä hän itse että vainajan omaiset valittivat hovioikeuteen. Korkeampi oikeusaste ei nähnyt mitään syytä muuttaa tätä tuomiota ja vahvisti sen sellaisenaan. Näin Marttilassa 1882 syntynyt Juho Kustaa lähetettiin lukemaan tiilenpäitä vuotta nuoremman ryyppykaverinsa taposta tuomittuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus