Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

13.10.2011

Kaksi Ahlman-sukuista Sammatista

Sain yhteydenoton kotisivujeni tiimoilta, kun eräs herra kyseli sammattilaisen Christina Ahlmanin perään. Koska kyseinen henkilö tutki samannimistä sukua muualla Suomessa, ihmetteli hän miksi Christina käytti juuri tuota sukunimeä. Vastatessani lyhyesti huomasin tietokannastani löytyvän erään toisenkin Ahlmanin, joka oli syntynyt Sammatissa.

Christina Ahlman oli syntynyt Leikkilän kylän Jussilassa sen isännän, Gabriel Johanssonin ja vaimonsa Maija Stina Johansdotterin perheeseen tammikuussa 1811. Toinen Ahlman-sukuiseni oli vuonna 1795 Haarjärven Luttarilla syntynyt Nils, jonka vanhemmat olivat renki Erik Nilsson ja vaimonsa Brita Matsdotter.

Yhteistä nimittäjä "Niilolle" ja "Tiinalle" oli Sammatin Haarjärven Luttari. Tiinan isän, Gabriel Johanssonin oma isä oli 1733 syntynyt Johan Nilsson. Renki Erik Nilsson oli sitten tämän Johanin velipoika, vaikka olikin syntynyt vasta 1751. Olisin todennäköisesti huomannut asian jo paljon aiemmin ellen olisi tehnyt tämän perheen kohdalla pelkkää HisKi-tutkimusta. Vuoden 1733 Johan Nilssonia ei nimittäin mainita Sammatin tai Karjalohjan kastettujen luetteloissa. Hänet löytää ainoastaan rippikirjoista.

Syytä sukunimen Ahlman käyttöön en pysty sanomaan, sillä 1700-luvun puolelta ei Sammatista löydy mitään erikoisempaa aihetta tähän. Nimen alkuosa on suomeksi leppä, joten ehkäpä Luttarin ympäristössä tai pihapiirissä oli joku huomattavan korkea tai tuuhea puu.

Sammattilaisista suvuista kiinnostuneen kannattaa ehdottomasti hankkia Toivo Haation kirjoja, sillä hän on tehnyt hämmästyttävän työn kootessaan yksiin kansiin pitäjän torpparit, isännät ja viimeksi sotilaat.Lisäksi tulossa on käsityöläisiä sisältävä kirja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...