Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

17.10.2012

Tupakkakauppiaan kolme vaimoa ja kolmetoista lasta

Viipurin Tupakka Oy:n opaslehtisestä

Karjalohjan Katteluksesta ja Tallaasta lähtöisin olleen Tallqvist-suvun jälkeläisiä on todella runsaasti. Eräs tähän henkilömäärältään suurimpaan sukupuuhuni kuuluvista miehistä oli Tallaassa 1744 syntynyt tupakkakauppias Henrik Tallqvist.

Hän muutti kotikonnuiltaan Tukholmaan jo 19 -vuotiaana ryhtyen lopulta tupakkakauppiaaksi. Henrikin on täytynyt monien sukulaistensa tavoin olla hyvin tarmokas mies, sillä hän hankki kaupungista omistukseensa talon ja tontin. Tämä koti sijaitsi Wilskmanin sukukirjan mukaan "i Mullvaden större å Södermalm". Mullvaden on yksi Södermalmin kaupunginosan kortteleista.

Ensimmäiseksi puolisokseen Henrik löysi puutarhamestari Johan Södermanin tyttären, Sara Katarinan vuonna 1772. Pariskunnalle syntyi neljä lasta, mutta liitto päättyi vaimon kuoltua keuhkotautiin syksyllä 1779. Lapsista kaksi oli kuollut aivan pienenä. Poika Karl Wilhelmistä tuli kaupan lähetti, mutta hän menehtyi jo reilun 20 vuoden iässä. Esikoistytär Sara Marian vei vihille amiraliteetin luutnantti Claes Robert Sandell. Ikävä kyllä myös Sara Maria kuoli hyvin nuorena vuonna 1802. Luultavasti kuolinsyynä oli lapsivuode, sillä pariskunnan ainoa lapsi Lovisa Henrietta syntyi samana vuonna. Tämän tyttären myöhemmistä vaiheista en ole tietoinen.

Kovin kauaa ei Henrik Tallqvist leskenä ollut, sillä  jo 1780 hän vei vihille Maria Margareta Åhmanin. Morsian oli tehtailija Petrus Å:n tytär. Tästä avioliitosta syntyi viisi lasta, joista vanhin oli Magdalena Margareta. Hänen vaiheistaan löydät lisätietoja blogimerkinnästäni heinäkuulta 2008. Magdalenan sisaruksia olivat kauppa-aluksen perämies Pehr Olof, kauppa-apulaisena mm. Loviisassa työskennellyt Adolf sekä lapsena kuolleet Gustaf ja Lovisa Ulrika.

Maria Margareta Åhman kuoli marraskuun lopulla 1791 ja vajaa vuotta myöhemmin Henrik Tallqvist meni kolmannen kerran naimisiin. Vaimon nimi oli Anna Katarina Hagman, joka sitten synnytti neljä lasta miehelleen. Näin ollen Henrik Tallqvistilla oli kaiken kaikkiaan 13 jälkeläistä. Anna Hagmanin ja Henrikin lapsista kaksi kuoli aivan pienenä. Esikoispoika Augustista tuli em. velipuolensa tavoin kauppa-apulainen, mutta vain reilun 30 vuoden iässä tuoni korjasi satonsa. Augustilla ei ollut puolisoa tai lapsia. Pikkuveli Sven Stefan tuli Loviisaan asuen siskopuolensa Magdalena Margaretan perheessä. Hän ei koskaan mennyt naimisiin ja kuoli lapsettomana vuonna 1828.

Näin Henrik Tallqvistin 13 jälkeläisestä vain kaksi jatkoi sukua, mutta heidänkin kohdallaan ns. nimilinja hävisi - olivathan nämä suvun jatkajat naispuolisia.

2 kommenttia:

 1. Tukholman kaupunginarkiston henkikirjahakemistoissa näkyy tekstiisi liittyen
  1800 taloudessa "Maria inre, 390" Tallqvist H Tobakshandlare & Magdalena & H Bodgosse
  1810 taloudessa "Staden inre och östra, 262" Tallqvist H Tobakshandlare ja "Staden södra och västra" Tallqvist H Bodgosse. Poika muuttanut omilleen?
  Tuota vuoden 1810 sivua voi katsoa verkossakin (pdf). Etunimi on Hinrik ja asuinpaikka ilmeisesti muiden yksinäisten kanssa?

  VastaaPoista
 2. Kiitos kovasti - kiva saada lisäinfoa tähän perheeseen.

  VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...