analytics

Savolaisia sotilaita

Juttusarja sotilaista jatkuu. Äidinäitini äidinäidin äidinäidin isänisä oli vuosina 1739-1806 elänyt Heikki Pekanpoika Remes. Ruotuväessä hänelle annettiin sotilasnimi From. Henrik From oli ruotusotilaana Iisalmen komppaniassa 1756-1778. Hän seurasi Matts Tallqvistia Ruodussa 51 ja asui Luupualla talossa 5. Henrik otti sukunimekseen tuon edellä mainitun sotilasnimen From. 

Tästä ruotusotilaasta vastasivat lapinsalolaiset Paavo ja Pekka Kämäräinen ja näläntöläinen Niilo Niiranen. Pekka From ei saanu palvelusaikanaan moitteita eikä häntä rangaistu mistään.  Kutsuntaluetteloissa hänet on merkitty naimisissa olevaksi. Lapinsalossa mainitaan uudisrakentajaksi ja (sotilas-) torppariksi myös Henrik From samanaikaisesti. Kiuruveden vanhimmassa kirkonkirjassa, vuosilta 1732 - 1734 on sotilaiden luettelossa numerolla 51 Henrik From ja puoliso Sesilia Karell (s. 1734, k. 1809). Heikki näyttäisi olevan Ruomin tilan perustaja. Ruomin (”Fromin talo” kääntyi savolaisessa kielenkäytössä ”Ruomin taloksi”) talo sijaitsee nykyisin Lapinsalon kylässä, Kiuruveden kaupungin pohjoisosassa. Heikki kuoli kesällä 1806.

Heikin puoliso oli Iisalmen Niemisjärvellä syntynyt 1734 Sesilia Karell. Hän olikin ruotusotilaan tytär, joten esivanhemmistani löytyi taas yksi sotamies. Sesilian isä, Ander Karel oli syntynyt 1700-luvun alussa. Tämä voidaan päätellä Pielaveden haudattujen luettelon ilmoittamasta kuoliniästä. Anders Karel saattoi sotilasnimen perusteella olla kotoisin jostain Karjalan suunnalta, mutta tähän on mahdotonta saada enää varmistusta.  

Anders Karel oli Savon läänin jalkaväkirykmentin Iisalmen komppanian ruodun numero 44 sotamies vuosina 1725-1758. Hän voi sanoa olleen täysin palvelleen noin pitkän rupeaman jälkeen. Loppuelämänsä hän viljeli Pielaveden Sulkavan talon numero kolme, jossa myös kuoli vuonna 1781.  

Kuvassa Savon läänin jalkaväkirykmentin paraatiasu. Lähde: RA Ej fjärrlån. Uniformsritningen ingår i ett skinnband med 72 st. ritningar (0429:0001-0072), framställande svenska och finska uniformer från ca. 1765.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus