analytics

Muistitiedon kerääminen sukututkimuksessa

Muistitietoa voidaan kerätä kahdella keskeisellä tavalla:

  1. Haastattelut:

    • Avoin elämäkerrallinen haastattelu: Haastateltava kertoo elämästään vapaasti omin sanoin. Tämä sopii erityisesti henkilöille, jotka ovat tunnettuja hyvistä kertojantaidoistaan.
    • Teemahaastattelu: Haastattelu keskittyy ennalta valittuihin aiheisiin, mutta haastateltavan omat kokemukset ja näkökulmat ovat keskiössä. Tämä on hyvä vaihtoehto silloin, kun halutaan tietoa tietyistä aiheista.
    • Ryhmähaastattelut: Haastatellaan pientä ryhmää (2–4 henkilöä), jotka tuntevat toisensa hyvin. Tämä voi elävöittää muistelua ja tuoda esiin erilaisia näkökulmia.
    • Muisteluryhmät: Isompi ryhmä (6–8 henkilöä) kokoontuu keskustelemaan yhteisestä menneisyydestä. Tämä voi auttaa saamaan tietoa asioista, jotka ovat yhteisiä kaikille osallistujille.
  2. Kirjoituspyynnöt:

    • Sukuseura tai tutkija voi pyytää suvun jäseniä kirjoittamaan muistojaan tai tarinoitaan. Tämä antaa kirjoittajille aikaa muistella ja muotoilla ajatuksiaan rauhassa. Kirjoituspyyntöön tulee sisällyttää selkeät ohjeet ja tiedot keruun tavoitteista, aikataulusta ja aineiston käytöstä.

Muita vinkkejä muistitiedon keräämiseen:


  • Hyödynnä lumipallomenetelmää: Kysy haastateltavilta, ketkä muut voisivat tietää tai muistaa samoista asioista.
  • Käytä erilaisia virikkeitä: Vanhat valokuvat, esineet tai kirjalliset dokumentit voivat auttaa muistelijaa palauttamaan mieleen tapahtumia ja yksityiskohtia.
  • Tallenna haastattelut: Käytä äänitallennuslaitetta tai sanelinta varmistaaksesi, että kaikki tieto tallentuu.
  • Huomioi eettiset näkökulmat: Kerro haastateltaville keruun tarkoituksesta ja siitä, miten aineistoa käsitellään. Kunnioita haastateltavien yksityisyyttä ja pyydä lupa aineiston julkaisemiseen tai arkistointiin.

Tärkeää: Muistitieto on arvokasta, mutta se on myös subjektiivista ja voi muuttua ajan myötä. Ole avoin erilaisille näkökulmille ja tulkinnoille.


Lähteet

Muistitiedon keruuopas sukututkijoille ja muille sukumuistojen tallentajille, Taina Ukkonen, Suomen Sukututkimusseura 2015

Muistitiedon keruut, kerääjät ja osallisuus. Kivilaakso, Pesonen, Taavetti, Turun yliopisto 2022

Muistatko? muistitiedon keruu ja muisteluhaastattelut vanhustyössä – opas lähihoitajaopiskelijoille, Sini-Mari Lepistö, Ammattiopisto Lappia 2009

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus