analytics

Helene Schjerbeckin esivanhempia


Taiteilija Helene Schjerbeckin esivanhemmat muodostavat mielenkiintoisen kokonaisuuden. Heidän joukostaan ei helpolla löydä ns. tavallista kansaa. Hänen isänsä ja isoisänsä olivat apteekkareita. Isoisän isä puolestaan Ruotsista tullut välskäri, samoin isoisän isän appi. Isänäiti puolestaan oli pietarsaarelaisen kauppiaan ja porvarin tytär, samoin tämän oma äiti. Taiteellisuutta voisi arvella olleen ainakin porilaisessa peruukintekijässä.

Äitinsä puolelta Helene sai suoniinsa hieman aatelisvertakin, koska hänen äidinisänsä isänäidin äiti oli muuan Johanna Catarina Jägerhorn af Storby. Lohjalla syntyneen Johannan esivanhempiin kuuluu lukuisa joukko Ruotsin-Suomen ja Baltian siniverisiä. Ruotsiin johtavat myöskin edellä mainitun isoisän suvun lisäksi Lietzenien juuret.

Alla olevassa esipolvikaaviossa on kuitenkin esitetty ainoastaan viisi ensimmäistä sukupolvea, niiltä osin kuin olen niitänyt selvittänyt. Kaavio ei ole millään muotoa täydellinen, mutt satunnainen lukija voinee täydentää sitä vaikka omien esisukulaistensa nimillä. Yllättäviäkin yhteyksiä voi syntyä aivan huomaamatta.

Helenen esivanhemmat löytyvät valtaosin maamme ruotsinkielisiltä alueilta. Perheet asustivat mm. Karjaalla, Inkoossa, Tammisaaressa, Pietarsaaressa ja Turussa. Olettaisinkin, että taiteilijamme suvussa ei ollut suomenkielisiä esivanhempia, ei ainakaan vuoden 1700 jälkeen, tuskin tätä ennenkään.

Oheinen lehtileike kertoo Helenen isoisän kuolemasta Pietarsaaressa loppuvuodesta 1833. Leskivaimo Sophia Elisabet Engman oli ainoastaan 21 vuotias jäädessään yksin poikansa Svanten kanssa. Tuolloin heidän esikoisensa oli jo myös menehtynyt. Sophia itsekin kuoli hyvin nuorena, tammikuussa 1841.

Pariskunnalta jäi siis poika Svante, jonka puoliso Olga Printz oli syntynyt Karjalohjalla. Heidän perheessään oli kolme lasta, joista esikoistytär Olga kuoli pienenä. Helenestä kehittyi Suomen ehkä kaikkien aikojen paras taidemaalari ja veli Magnuksesta erinomainen arkkitehti.


Tekstin yläreunan linkki vie Karjaan Högbenin kylän Påstgårdeniin, jossa Ruotsista tullut välskäri Schjerbeck perheineen asui. Samassa taloudessa vietti vanhuuden päiviään hänen anoppinsa Greta Lisa Synnerberg, joka oli syntynyt Turussa 1748.















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus