Karjalohjan Lohjantaipaleen kylässä on aikain kuluessa sijainnut mm. Kattlan, Passin, Hakalan, Prunkan ja Ylhäisten talot. Näistä Passilla oli isäntä 1700 -luvun alussa muuan Henrik Eriksson puolisonaan Maria Jacobsdotter, joka oli kotoisin Ilmoniemen Rasvan rusthollista.
Heillä oli kaikkiaan 12 lasta, joista tosin osa kuoli pienenä. Muutamien lasten myöhemmistä kohtaloista ei taasen ole tietoa. Haudattujen luetteloista heitä ei tuntuisi löytyvän ja rippikirjoistakaan ei ole tämän kirjoittajalle ollut apua.
Ajan tyypilliseen tapaan vanhin pojista, Johan, tuli Passin isännäksi isänsä jälkeen. Hänen vaimonsa oli naapurin tyttöjä, vuonna 1701 Prunkalla syntynyt Karin Johansdotter. Johanilla ja Karinilla oli nuorena kuolleen pojan lisäksi kaksi tytärtä, joista vanhempi naitiin Salon pitäjään, Kaukolan kylän Knaapin rusthollin emännäksi. Nuorempi sisar Anna nai Sammatin Lohilammella 1731 syntyneen Petter Gabrielssonin, josta tämän avion kautta tuli Passin uusi isäntä. Talo säilyi Petterin ja Annan jälkeläisillä, jotka käyttivät sukunimenä Enqvist, aina 1900-luvulle saakka.
Palatakseni Henrikin ja Marian tusinaperheeseen; perheen tyttäristä Maria ja Lisa naitiin naapuritaloihin. Mariasta tuli Hakalan ja Lisasta Kattlan emäntä. Anna osaksi tuli emännyys Inkoon Västersohlbergin Mangsilla.
Vuonna 1717 Maria synnytti poika Erikin, joka rippikirjojen perusteella antautui sotilasuralle.
Toivo Haation juuri ilmestyneen selonteon mukaan Uudenmaan jalkaväkirykmentin Karjaan komppanian pääkatselmusrullissa esiintyy eräs Erik Loosten, jolle syyskuussa 1743 annetaan selkeä patronyymi Henriksson. Hänen syntymäaikanaan pysyy vuodesta toiseen 1717. Erik Loostenin puoliso oli Greta Gabrielsdotter, joka oli kotoisin Sammatin Lohilammelta. Kun perheeseen syntyy lapsia, esiintyvät näiden kummeina nimenomaan Lohjantaipaleen kylän talolliset ja sotilaat. Lisäksi kummeja täydentävät muutamat säätyläiset. Toivo Haation mukaan Passilla 1717 syntynyt Erik häviää kotitalonsa rippikirjamerkinnöistä samalla, kun aviopari Erik Loosten / Greta Gabrielsdotter ilmestyvät Lohjantaipaleen kylään.
Asian tekee hieman tavallista mielenkiintoisemmaksi se tosiseikka, että Erik Loosten oli Elias Lönnrotin isoisän isä. Loostenin syntyperästä ei tätä ennen ole ollut tarkempaa tietoa, mutta omasta mielestäni Haation selvitys on täysin vakuuttava. Toinen mielenkiintoinen asia on Loostenin perheen esikoispojan kohtelu genealogiassa. Tämän vuonna 1738 syntyneen Erikin kohtaloa ei ole selvitetty, vaikka velipojat Matti Lönnrot ja Johan Sylvander ovat saaneet palstatilaa runsaasti. Erik Eriksson antautui hänkin sotilasuralle ja käytti sukunimeä Pipare. Hänestä lähtee pieni sukuhaara, jonka jälkeläisiä tämänkin blogin tekijä on.
Tässä alapuolella on Passin talon jälkeläisiä kuuden sukupolven ajalta. Taulusto ei blogin muiden taulustojen tapaan ole mitenkään täydellinen. Olen myös lisännyt ao. tauluston kotisivuilleni.
Loosten Passi Lönnrot
analytics
Katso tästä kurssitarjontaani
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogitekstisuositus
-
Aviottomien lasten isien jäljittäminen tarjoaa kiinnostavia sukututkimuksellisia haasteita. Historialliset lähteet, kuten tuomiokirjat, kirk...
-
Karjalohjan haudattujen luettelosta [1] lokakuun 15. päivältä vuodelta 1702 löytyy merkintä Puujärven kylässä asuneen Kaisa Kasperintyttäre...
-
Sukututkimuksessa tärkeysjärjestys perustuu yleensä tavoitteisiin ja käytettävissä oleviin lähteisiin. Alla oma suositukseni tärkeysjärjesty...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti