Suomusjärven Rautsuon kylän mukavasti nimetyssä Pombuksen talossa asui 1800-luvun puolivälin tienoilla Koreniusten perhe. Isä Erik oli tullut Pombuksen isännäksi naituaan talon edellisen haltijan tyttären, Johannan. Pariskunnalle syntyi vuosien 1839-61 välisenä aikana tusinan verran lapsia, joista ainakin neljä perusti oman perheen.
Esikoistytär Ulla lähti miehelään aina Lohjan Vallaan kylään saakka. Puoliso Johan Alström oli siellä Sepän talon isäntänä. Nuoremmasta siskosta, Johanna Wilhelminasta tuli Pombuksen emäntä. Hän oli mennyt naimisiin erään Henrik Isakssonin kanssa, joka vuosisadan loppupuoliskolla alkoi käyttämään sukunimeä Lehtinen. Herra Lehtinen oli sitten appensa jälkeen Pombuksen isäntänä aina kuolemaansa saakka vuonna 1899.
Kolmas sisar Aina Matilda meni kesällä 1898 naimisiin Kiikalan pitäjän Hirvelän kylän Yli-Anttilan talollisen, Kaarle Laaksosen kanssa. Pariskunnan myöhempiä vaiheita en ole selvitellyt.
Näiden kolmen siskoksen veljistä Erik Johan Korenius nai erään Wilhelminan ja jäi hänen kanssaan asumaan kotitaloonsa ainakin vuoteen 1869 saakka. Sieltä he seuraavan vuosikymmenen alussa lähtivät Laperlan kylän Kampin talollisiksi. Perheen poika Kustaa Bernhardt otettiin Suomen Talousseuran toimesta oppilaaksi Kurkijoen maanvviljelysopistoon vuonna 1889.
Erik Koreniuksen ja Johannan poika Enok Wilhelm toimi Suomusjärvellä kanttorina ja lukkarina. Hän oli kahdesti naimisissa ja näistä avioista oli yhteensä 14 lasta. Tämän perheen vaiheita en ole seurannut tarkemmin.
Erik Johan kohosi pitäjän merkkimiesten joukkoon ja pääsi mm. valitsemaan suomusjärveläisten puolesta valtiopäivämiestä tuomiokunnastaan. Valitettavasti tämä edustustehtävä kävi hänelle hieman liian vaatvaksi ja matka Salon kestikievarissa pidettyyn vaalitilaisuuteen päättyi nolosti. Siitä sai sanomalehti Aura aiheen todeta, että "eiköhän Suomusjärveläiset wast'edes löydä semmoista miestä, joka warmasti toimittaa hänelle uskotun luottamuksen eikä syyttä ole poissa niin tärkeästä toimesta kuin waltiopäivämiehen waali on".
analytics
Katso tästä kurssitarjontaani
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogitekstisuositus
-
Sukututkimuksessa tärkeysjärjestys perustuu yleensä tavoitteisiin ja käytettävissä oleviin lähteisiin. Alla oma suositukseni tärkeysjärjesty...
-
Hopeavero oli merkittävä verouudistus Suomessa ja Ruotsissa vuonna 1571. Sen taustalla olivat Ruotsin valtiopäivien päätös kerätä varoja nii...
-
Voudin- ja läänintilien asiakirjoista löytyy valtava määrä erilaisia kuitteja ja kirjeitä. Tässä esiteltävä on tallennettu Karjalan voutikun...
Aina Matilda Laaksonen o.s Lehtinen on Henrik Lehtisen tytär ,ei Erik Koreniuksen.
VastaaPoistaKiitos näistä tiedoista Riitta L.