Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

16.5.2008

Einar Swan

Perttelin Hähkänän kylän Uus-Arkkilan isäntänä oli 1820-luvun lopulta alkaen Gabriel Gabrielsson, joka sitten vuodesta 1833 lähtien mainitaan tilan Sandbackan torpparina. Hänen puolisonsa oli Uus-Arkkilan edellisen rusthollarin, Johan Johanssonin tytär Leena, joka oli syntynyt kesällä 1802. Perimätiedon mukaan Leenan kutsumanimenä olisi ollut Lulu.Pariskunta sai yhdeksän yhteistä lasta ennen vaimon kuolemaa vuonna 1845. Gabriel avioitui uudelleen somerolaisen Eva Kaisa Matsdotterin kanssa. Tästä aviosta syntyi vielä kolme lasta.

Vuonna 1849 Gabriel Gabrielsson joutui käräjillä. Syynä tähän oli maaseudulla yleinen viinan salapoltto. Tällä kertaa kaikki ei mennyt suunnitelmien mukaan ja tuloksena oli reippaat sakot torpparillemme.

Gabrielin ja Leenan lapsista järjestyksessä kahdeksas oli Enoch Vilhelm, joka syntyi helmikuun lopulla vuonna 1840. Hän löysi puolisokseen Kiikalassa syntynee Ulrika Wilhelmina Erkintyttären, jonka vanhemmat olivat uskelalainen Erkki Metsäkankare ja pertteliläinen Eeva Ojala. Jostain syystä Ulrika oli kuitenkin annettu kasvattilapseksi Heikki Paltalle, joka oli Kosken Tl Hongiston kylän Mäen talon torppari.

Tältä "appiukoltaan" Enoch Vilhelm lainasi sukunimensä ja asettui vaimonsa kanssa Heikki Paltan torppaan maanviljelijäksi. Vuosien 1871-1895 välisenä aikana heille syntyi peräti 11 lasta, joista ainakin kaksi nuorinta kuoli lapsena.

Esikoistytär Augusta Wilhelmiina Paltta syntyi 5.12.1871 ja avioitui saman vuoden maaliskuussa Kuusjoen Kanungin kylän Perälän torpassa syntyneen Frans Wilhelm Roosin kanssa. Pariskunta asui Kuusjoella ja Muurlassa sekä lopulta Kiskossa. Frans kuoli loppukeväästä 1944 ja Augusta Wilhelmina kevättalvella 1961. Molemmat on haudattu Kiskon hautausmaalle.

Augusta Wilhelmiinaa kuusi vuotta nuorempi Edla Marjana Paltta lähti kotitorpastaan pääkaupunkiin. Siellä hänet tapaa hattukaupan myyjättärenä 1890-luvulla. Uuden vuosituhannen alkaessa hän lähti elokuussa 1900 Vaasasta Polaris -laivalla Englantiin ja sieltä edelleen S/S City of Rome -aluksella Yhdysvaltoihin. Hänen kanssaan matkusti Maria Styf Pirttikylästä. Ystävättäret saapuivat perille syyskuun alussa ja asettuivat Michiganin Hancockiin.

Jo samana vuonna Edla Marjana tutustui puuseppä Matti Aleksinpoika Joutseneen, joka Yhdysvalloissa otti käyttöön nimen John Matthew Swan. John Swan oli syntynyt Evijärvellä lokakuussa 1877 Aleksi Matinpoika Joutsenen ja Fredrika Antintytär Nääsin kolmantena lapsena. John oli tullut Valtoihin noin puolitoista vuotta ennen tulevaa vaimoaan.

John Swanin ja Edla Marjana Aaltosen tarkka vihkimisaika ei ole tiedossa, mutta esikoistytär syntyi joulukuun ensimmäisenä vuonna 1901. Yhteensä lapsia oli yhdeksän, joista yksi oli kuollut imeväisiässä. Vuonna 1903 syntynyt poikalapsi sai nimen Einar William.

Tammikuussa 1915 Massachusettsin Maynardissa perustettiin "the Finnish Music Society of the East". Yhtenä perustajajäsenenä oli John Matthew Swan, joka tuolloin tunnettiin seudulla pätevänä orkesterinjohtajana. Hänen tyttärensä mukaan John Swan organisoi konsertteja ja opetti musiikista kiinnostuneita amerikansuomalaisia. Koulunpenkille pääsivät myös perheen lapset. Niinpä peräti seitsemästä Johnin ja Edlan lapsesta tuli muusikko. Kaiken lisäksi useimmat hallitsivat monia instrumentteja kuten viulun, klarinetin, saksofonin ja pianon tai urut. Perheestä tuli innokas esiintyjä paikallisissa piireissä.

Kaikista merkittävimmäksi lapsista nousi vähitellen em. Einar William Swan, jonka sävellyksiä levyttivät myöhemmin sellaiset kuuluisuudet kuten Billie Holiday ja Frank Sinatra. Koska Einarin ura oli hyvin monipuolinen, kannattaa vanhan jazz-musiikin ystävän ehdottomasti tutustua ruotsalaisen Sven Bjerstedtin muutama vuosi sitten julkaisemaan tutkielmaan nimeltä "A Study in Jazz Age Fame and Oblivion". Sen voit ladata pdf-tiedostona täältä samalla.

2 kommenttia:

  1. Aina Swan Cutlerin muistokirjoitus HS:ssa.

    http://muistot.hs.fi/muistokirjoitus/1276/aina-swan-cutler

    VastaaPoista
  2. Heipä hei Einar Swanin äiti oli äitini täti ja näin siis Einar on äitini serkku,Täti lähti Amerikkaa jo ennen äitini syntymää ja perhe ei tiennyt miten hänen kävi ,siitä puhuttiin suvussani paljon aikoinaan.Onneksi äitini sai tietää tädin kohtalosta ja perheestä vähän ennen kuolemaansa.Mielenkiintoista. . .Katsoimme kaikki FS-tv:tä dokumentin Einarista,äitini oli niin innoissaan tästä ja niin mekin,dokkarissa myös Einarin poikaa haastateltiin ,siinä sitten mietin ,että löytyi pikkuserkku Amerikasta.Veljeni Lasse Jalava on ilmeisest ollut yhteydessä tähän pikkuserkkuun.Terveisiä täältä Turusta Arja Gustaws os.Jalava

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus

Carlos II de España. Juan Carreño de Mirand via Wikimedia Commons Genin avulla voi tietyin varauksin tarkastella mielenkiintoisia asioit...