Lääninmaanmittari Saladin Sirelius kuoli Turussa joulukuussa 1909 ja ajan tavan mukaan vainaja asetettiin sukulaisten ja ystävien viimeistä tervehdystä varten avoinaiseen arkkuun Sireliuksen Kerttulinkadulla sijainneeseen huoneistoonsa. Huomaa kukkalaitteiden lisäksi arkun ympärille asetetut pienet kuusipuut.
Itämäisen nimen saanut Saladin Israel Sirelius oli syntynyt Impilahdella 6.12.1856 pappi David S:n ja Anna Elisabet Cajanderin perheeseen. Davidin oma isä taasen oli ollut Karjalan jääkäriosaston rykmentinvälskäri Klemens S. ja äiti Katarina Hultin. Isä David kävi Savonlinnan piirikoulua ja siirtyi sieltä Viipurin lukioon vuonna 1828. Ylioppilas hänestä tuli neljä vuotta myöhemmin ja papiksi David vihittiin Turussa toukokuussa 1838. Tämän jälkeen hän kiersi pappina Vehkalahdessa, Pernajassa, Porvoossa, Impilahdella ja Ruskealassa. Salmin, Suojärven ja Korpiselän saarnajana hän työskenteli vuodesta 1851 ollen samalla Aunuksen kuvernementin luterilaisten seurakuntien apulainen vuosina 1855-63. Lopulta hän sai vakinaisemman viran Jääsken kappalaisena ja Jääskessä hän myös kuoli 3.4.1886.
David ja Anna Elisabet asuivat Jääsken aikoinaan kappalaisen virka-asunnossa, Suikkalan kylässä. Perheen lasten nimissä kaikuvat vieraat maat ja Saladinilla oli mm. pikkuveli Ivar Onid Adria, joka tosin menehtyi alle vuoden vanhana.
Kummallisinta on se, että tämä sama nimien itämaisuus löytyy myös Saladinin vaimon perheestä. Haukiputaalla elokuussa 1861 syntynyt Hilda Emilia Leisten vihittiin Saladin Sireliuksen kanssa marraskuun lopulla 1885 vaimon kotipitäjän kirkossa. Hildan vanhemmat olivat Effendi Albinus L. ja Laura Alcenius.
Mainittakoon tässä myös Anna Elisabetin vanhemmat eli vänrikki Israel Cajander ja Maria Forsten, jotka asuivat tyttärensä syntymän aikaan Kontiolahdella.
Saladin Sireliuksella ja Hilda Leistenillä oli kuusi lasta, joista vuonna 1895 syntyneen Lauri Saladinin ääntä voit kuunnella tästä. Hän nimittäin esiintyi 1900-luvun alkupuolella iskelmälaulajana, tosin termi iskelmä on myöhempää perua. Lauri Saladin käytti taiteilijanimeä Pikku-Lasse ja linkin takaa löydät hänet esittämässä yhdessä Helsingin Polyphon-orkesterin kanssa laulun "Inarinjärvi". Tallenne on Kansalliskirjaston Doria-tietokannasta ja tehty alunperin kesäkuussa 1929. Orkesteria johtaa Erkki Linko.
analytics
Katso tästä kurssitarjontaani
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogitekstisuositus
-
Sukututkimuksessa tärkeysjärjestys perustuu yleensä tavoitteisiin ja käytettävissä oleviin lähteisiin. Alla oma suositukseni tärkeysjärjesty...
-
Hopeavero oli merkittävä verouudistus Suomessa ja Ruotsissa vuonna 1571. Sen taustalla olivat Ruotsin valtiopäivien päätös kerätä varoja nii...
-
Voudin- ja läänintilien asiakirjoista löytyy valtava määrä erilaisia kuitteja ja kirjeitä. Tässä esiteltävä on tallennettu Karjalan voutikun...
Oli kiva lukea anna cajanderista. Annan veli on äidin isän esi-isä. Onko tietoa sofia dalströmmistä oli muistaakseni annan veljen vaimo jolla parantajalahjoja ja piti suvun asiat hanskoissaan.
VastaaPoista"vänrikki Israel Cajander (s. 1814) ja Maria Forsten, jotka asuivat tyttärensä syntymän aikaan Kontiolahdella": suoria esivanhempiani eli äidin (1944-) isän (1912-) isän (1862-) vanhemmat ) . Hautakivi yhä pystyssä Joensuussa. Maria Forstenin isä Kontiolahden kappalainen Mikael Forsten ryppyili miehittäjille isonvihan aikaan.
VastaaPoista