Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

30.3.2009

Murheellinen tapaus Ikaalisista

Tammikuun ensimmäisenä päivänä 1860 vihittiin Ikaalisten Höytölän kylän Myllymaan poika Karl Gustaf Johansson ja itsellisnainen Albertina Matsdotter. Nuoripari asettui asumaan Myllymaan tilalle itsellisiksi. Perheeseen kuului Albertina aviottomat lapset Maria (s. 1854) ja Karl Gustaf (s. 1858). Vuoden 1860 syksyllä, melkeimpä tismalleen yhdeksän kuukautta häistä syntyi poika Johan Albert. Lapsikatraan täydensivät maaliskuussa 1863 maailmaan tulleet kaksostytöt Efrosyne ja Elina.

On luonnollisesti mahdollista, että myös Maria ja Karl Gustaf olivat Myllymaan lapsia. Tästä ei kuitenkaan ole suoria todisteita, mutta seuraavan tarinan lopussa annetaan asiasta epäsuora viite.

Vuoden 1864 heinäkuun 19. päivänä, joka oli muuten tiistai, Karl Gustaf Myllymaa Poltinkosken sahalta kyyditsemään "metsäherroja" kauppalaan Kyrösjärven yli. Vähän aikaa kauppalassa viivyttyään palasi Myllymaa veneelleen ja lähti soutamaan kohti kotiansa.

Päästyään noin kahden virstan verran eteenpäin, hän alkoi soudelle sinne tänne, jonka joku kauppalan asukkaistakin huomasi. Oli kuitenkin sadeilma ja kukaan ei jäänyt sen kummemmin soutajaa seuraamaan. Noin neljännestunnin päästä näkivät samat henkilöt veneen tyhjillään Kyrösjärven selällä.

Samantien kauppalan palvelusmies ja eräs kestikievarin isäntä lähtivät vauhdilla paattia kiinni ottamaan sekä asiaa muutoin tarkastamaan. Kun he ehtivät veneen luo, löytyi sieltä ainoastaan sahanterä, liivi ja jakku. Sen oli toinen auttajista nähnyt Myllymaan riisuvan päältään lähtöä tehdessään. Ilmeisesti soutaja oli sateen yllättäessä yrittänyt pukea jakkua ylleen ja hoipertunut järveen.

Samasta tiistaipäivästä lähtien haettiin Myllymaata useiden miesten voimin järvestä, mutta turhaan. Kadonneen, jonka todettiin tietysti jo menehtyneen, todettiin olleen "wähäsen liikutetun" kauppalasta lähtiessään. Juovuksissa hänen ei kuitenkaan sanottu olleen ellei hän sitten ollut jotain muualla nauttinut.

Karl Gustaf Myllymaa jätti jälkeensä leskivaimo Albertinan ja viisi pientä lasta. Perheen elatus oli ollut miehen käsien varassa. Aikalaiset kertoivat, että "tämänlaiset tapaukset muistuttaa ihmisellen ajattelemaan lyhyttä ja tietämätöntä elämänsä loppua".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...