analytics

Selviikin lasten omituinen kuolema

Ruoveden Tyrninkylän Selviikin talollisena oli 1800-luvun puolivälissä muuan Hermanni Juhonpoika, joka oli naimisissa Heta Pietarintyttären kanssa. Pariskunnan lapsia olivat Hermannin Joakim (1853), Retriikki Reinholti (1855), Anshelm (1858), Nikolai (1862) ja Aina Maria (1865).

Vuoden 1866 helmikuussa perheen elämä järkkyi täydellisen äkillisesti. Mainituun kuun kolmannen päivän aamulla Anshelm ja Nikolai valittivat kovaa päänsärkyä ja vatsakipua. Oireet pahenivat päivän mittaan entistä rajummiksi. Yrittäessään syödä jotain, oksensivat lapset saman tien kaiken pois. Lopulta he pyysivät vain vettä juodakseen.

Koko helmikuisen päivän molemmat lapset olivat ankarissa kivuissa ja iltaa kohden Nikolai meni puhumattomaksi sekä lopulta tajuttomaksi. Yöllä yhden aikaan hän kuoli tajuihinsa tulematta. Isoveli Anshelm jaksoi taistella vielä muutaman tunnin, mutta neljännen päivän aamulla kello kahdeksan aikaan hänkin menetti henkensä suurissa tuskissa.

Kylillä alkoi nopeasti kiertää huhupuheita, joiden mukaan pojat olisi myrkytetty. Pidetyssä virallisessa tutkimuksesa mitään tälläista ei kuitenkaan havaittu. Lasten vanhemmat ja talon palkolliset kielsivät, että heillä olisi ollut myrkkyä saatavillaan. Näin ollen myöskään lasten ei olisi pitänyt sitä saada mistään. Joka tapauksessa nimismies katsoi parhaaksi antaa luvan ruumiinavauksiin, jotta asiasta päästäisiin täydelliseen selvyyteen. Tämän tapauksen lopputulos ei ole tiedossani ja mielelläni kuulisin mahdollisen oikeudenpäätöksen asiasta.

Aivan puhtoinen pulmunen ei Hermanni Juhonpoika ollut. Vuonna 1861 hänet oli nimittäin tuomittu laittomasta viinanmyynnistä, vaikka Selviikin taloa käytettiin paikallisena käräjäpaikkanakin. Samassa talossa pääsi tutustumaan myös säätyläisväkeen, sillä Rautalammilta kotoisin ollut "läänintohtori" August Eberhard Hirn asusti siellä perheineen vuodesta 1871 lähtien. Selviikin komean päärakennuksen voi vieläkin nähdä, vaikka Googlen avustamana.



Näytä suurempi kartta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus