Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

11.8.2010

Esi-isäni muuttokirja

Isänäitini isänisän isänisä oli Lohjalla vuonna 1783 syntynyt Erik Johan Warelius, joka huhtikuussa 1807 meni naimisiin Karjalohjan Karkalissa 1786 syntyneen Hedvig Hagelbergin kanssa. Saman tien siirtyi Erik Johan Karkalin yksinäistalon isännäksi, sillä Hedvig isä Henrik Hagelberg oli kuollut jo 1793. Leskivaimo Johanna Rautell oli sitten emännöinyt lapsiensa avustuksella tätä kauniilla paikalla, Lohjanjärven rannassa sijainnutta taloa. Johanna kuoli vasta 1830, elettyään leskenä lähes 40 vuoden ajan.

Kun Erik Johan Warelius muutti Lohjalta naapuripitäjään, sai hän mukaan erityisen muuttokirjan, joka sitten asianmukaisesti arkistoitiin seurakunnan hoteisiin. Tämä todistus kertoi lyhyesti siitä, kuka muuttaja oli ja mistä hän oli tulossa.

Muuttokirjoista oli annettu laki 19. päivä helmikuuta 1768. Sen mukaan "jokainen yhteisestä kansasta, kuin muuttaa yhdestä seurakunnasta toiseen, ottakoon kirkkoherralda papinkirjan, viiden talarin hopia rahan sakon haaksolla, sekä sille kuin muuttaa että myös sille isännelle kuin vastaanottaa palkollisen ilman senkaldaista kirjaa. Saman sakon vetäkön myös se, joka ei kahden kuukauden sisälle seurakundaan tulduansa papinkirjansa edesandaa saman seurakunnan kirkkoherralle".

Esi-isäni Erik Johan oli hyvissä ajoin liikenteessä, sillä hänen kirjansa allekirjoitti Lohjan kirkkoherran apulainen, Johan Fahlgren, jo 22. päivänä maaliskuuta.

Itseäni sykähdytti kovasti löytää suoraan esivanhempaani henkilökohtaisesti liittyvä dokumentti Arkistolaitoksen hiljattain uusitusta Digitaaliarkistosta. Etsintä jatkuu syksyn mittaan laajalla rintamalla tämän loppumattoman aineistomateriaalin keskellä......

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...