Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

31.8.2010

Synkkää tekstiä ruukkityöläisistä

Kiskon Orijärven kaivoksella ja sen ympärillä työskenteli parhaimpina aikoina satoja miehiä. Näiden joukkoon mahtui luonnollisesti monenlaista porukkaa ja välillä syntyi suuriakin ongelmia. Vuoden 1897 syyskuussa jouduttiin lehdissä uutisoimaan "kauheasta tappelusta Kiskon Orijärwellä".

Kyseisen kuun 15. päivän aamusella oli torppari Vihtori Lindroosin mökkiin kertynyt, Vihtorin itsensä ollessa töissä Fiskarsin tehtaalla, siellä asuneen itsellismies Isto Ahlrothin luo vajaat kymmenen miestä. Heidän tarkoituksenaan oli jakaa keskenään Helsingistä tuotu viinalasti. Jakoa tehdessä korkattiin samalla pullot ja hetken päästä alkoivat tunteet kuumentua raavaiden työmiesten joukossa.

Syystä tai toisesta riita yltyi tällä kertaa todella pahaksi. Torpan kotona ollut emäntä päätti koota lapsensa ja riensi pakoon viereiseen Jylyn kylään pyytäen sieltä apua. Viinaa juoneet uroot olivat nimittäin alkaneet emännän lähtöä tehdessä rikkoa huonekaluja ja muuta irtaimistoa.

Kun jylyläisten noin 10 miehen joukko ehti takaisin Lindroosin torpalle, oli heitä kohdannut järkyttävä näky. Yksi työmies, Pentti Vihtori Högberg nimeltään, oli yrittänyt rauhoitella tovereitaan, mutta makasi nyt verissään maassa. Apujoukon tullessa paikalle veti tämä viimeisiä henkäyksiään, sillä häntä oli isketty kirveellä niskaan ja rintaan. Kaiken lisäksi Högbergissä oli puukonhaavoja ja ruhjeita.

Uunin ylisiltä löytyi Lindroosin isä, joka oli piiloutunut sinne rähinän alettua. Hän kertoi miesten tapelleen kaikilla mahdollisilla aseilla kirveistä ja puukoista aina seipäisiin ja astioihin saakka. Verta oli joka puolella mökkiä. Lindroosien vaatimaton omaisuus oli tuhottu; ovet, ikkunat ja irtaimisto oli rikottu. Ylipäätänsä kaikki mitä saattoi hajoittaa oli myös hajoitettu.

Vihtori Högberg kuoli pelastusjoukon käsiin. Hän oli ainoastaan 25 vuoden ikäinen. Tappelijoista oli toistaiseksi saatu poliisin huomaan Isto Ahlroth muiden ollessa karkuteillä. Wiipurin Sanomat toisti uutisen hieman eri muodossa lokakuun alkupäivinä heittäytyen vakavassa asiassa suorastaan runolliseksi todeten; "Näin joutui yht'äkkiä kenenkään aavistamatta Högberg lautoihin ja Ahlroth rautoihin".


Vaikka lehdissä, joissa uutinen kiersi enemmän tai vähemmän samassa muodossa vuoden 1897 syyskuussa, mainittiin Högbergin olleen 25 vuoden ikäisen, oli hän tosiasiassa syntynyt jo toukokuussa 1867. Hänen vanhempansa kuuluivat Orijärven ruukkityöläisten laajaan joukkoon, vaikka kauemmaksi 1700-luvulle mentäessä Högbergin esivanhemmista löytyy mm. Karjaa Gösbackan talollisia ja Nummen pitäjän torppareita.

Seuraavan parin viikon aikana on luvassa lisää tästä samasta sukupiiristä, sillä murhatun Vihtorin lähisukulaisiin kuului eräs murhaaja Dragsfjärdin ruukilta. Mutta tuo asia vaatii aivan oman kirjoituksensa. Todettakoon vain, että Orijärven Högberg -sukuisista kaikki eivät olleet keskenään sukua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...