Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

8.2.2011

Hieman tutkimustyötäkin

Pienimuotoinen tilaustyö lähestyy valmistumistaan. Vaikka kukaan aiheeseen liittyneistä henkilöistä ei ole itselleni mitään sukua, imi tutkimustyö perusteellisesti mukaansa. Oli mukavaa huomata, että pystyi selvittämään kaksikin ensinäkemältä mahdottomalta näyttänyttä tapausta.
Tällä kertaa pyrin esittämään myös lähdetietoja mahdollisimman paljon, sillä juuri edellä mainituissa kohdissa rippikirjat ja muut kirkolliset dokumentit eivät suoraan anna vastausta. Lähdetietoja hyödyntämällä joku toinen voi halutessaan vertailla olemassa olevia tietoja ja katsoa, tekeekö niistä samat johtopäätökset kuin itse.

Kysyjälle lähtee noin 20 -sivuinen vihkonen, joka on osin kuvitettu. Muutama rippikirjaote ja Suomen Maatilat -kirjasarjasta kopioidut kuvat antavat hieman ilmettä muutoin niukalle tekstiainekselle. Tulipa harrastuksen ja ulkoilun nimissä kierrettyä hieman Kosken Tl syrjäkujia kuvaamisen merkeissä. Itse otetuissa kuvissa on aina se hyvä puoli, että ei tarvitse välittää niiden tekijänoikeuksista. Tosin nuo em. kirjasarjan kuvatkin ovat jo vapaata riistaa, mutta jollain tapaa itse tehty tuo persoonallisemman sävyn lopputulokseen.

Itse selvitystyö koski vuonna 1868 syntyneen naisen esivanhempia. Onnistuin saamaan aikaan täydellisen tauluston aina neljä polvea taaksepäin lukuunottamatta yhtä haaraa, joka pysähtyy kolmanteen sukupolveen lähtöhenkilöstä laskettuna. Toisaalta eräistä esivanhempainlinjoista löytyi jo valmiiksi selvitettyä materiaalia aina 1500-luvulle saakka. Onneksi meillä oli Kustaa Vaasa, joka pisti maakirjat alulle 1500-luvun puolivälin tienoilla. Toki varhaisimmat sukupolvet ovat aina hieman tulkinnanvaraisia, mutta uskoisin saaneeni käsiini luotettavaa tietoa tältä osin.


Työtähän voisi sitten joku jatkaa lähtemällä seuraamaan eri linjoja vaikkapa 1700-luvun loppupuolelta nykyaikaa kohti. Kuten jokainen sukututkija tietää, olisi siltä osin tiedossa loppumaton työmaa.

Ylemmässä kuvassa Kosken Tl Patakosken kylän Tuomola ja alemmassa saman pitäjän Hongiston Mikolan talon ulkorakennus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...