Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

14.2.2011

Väärän talolta

Vihdin talojen lukumäärä oli jo varhain vakiintunut ja lienee jo varhaista perua. Hulttilan kylässä oli viisi taloa vuonna 1550, josta ne vähenivät kolmeen vuoteen 1600 mennessä ja myöhemmin kahteen. Hulttila sijaitsee nykyisen Ojakkalan kylän itälaidalla, idässä rajoittuen Poikkipuoliaiseen, johon hulttilalaiset jakoi kalastusoikeuden tervalampelaisten kanssa.
Yksi Hulttilan taloista oli myöhemmin nimeltään Väärä se ja lienee myöhemmän kehityksen perusteella ollut Hulttilan ensimmäinen asutus.

Ensimmäiseen maakirjaan, veroluetteloon, merkittiin vuonna 1540 talon isännäksi Michel Olofinpoika. Tämä Michel lienee ollut sama kuin se Hulttilan Michel, joka yhdessä Kotkaniemen Mattsin ja Erik Mattsinpojan sekä kuuden espoolaistalonpojan kanssa tuomittiin 1545 kukin 40 mk:n sakkoihin laittomasta kaupasta Rääveliin.

Hulttilalaiset kävivät rajariitoja ruskelalaisten kanssa – 1563 sakotettiin Ruskelan isäntiä Lars, Erik, Peer ja Morten siitä, että olivat vastoin lakia ja oikeutta ottaneet Hulttilan Micheliltä ja Järvenpään Olofilta niityn, joka tuotti kahdeksan talvikuormaa heinää.
Vuoden 1571 ns. hopeaveroluettelon mukaan olivat Hulttilan kolmen isännän nimet Michel Bertilinpoika, Michel Olefinpoika ja Michel Akunpoika (Augustinpoika). Ensimmäinen heistä oli hyvin toimeentuleva isäntä, hänen irtaimistonsa arvo oli 105 mk, joka oli reilusti yli Vihdin talojen keskiarvon (71 mk) ja yli kaksinkertainen verrattuna yleiseen eteläsuomalaiseen talonpoikaisomistukseen. Michel Bertilinpoika omisti kaksi hevosta, 12 nautaa ja kaksi lammasta. Michel Akunpojalla ei ollut irtaimistoa lainkaan. Väärän talon isännän Michel Olefinpojan omistuksen arvo oli 32 mk: yksi hevonen, kaksi nautaa ja kaksi lammasta. Tosin talo merkittiin vielä samana vuonna veronmaksukyvyttömäksi.

***

Knut Michelinpoika merkittiin Väärän isännäksi n. 1571-1610. Hän oli luultavasti aikaisemman isännän Michel Olofinpojan poika.

***

Noin vuodesta 1612 lähtien oli Väärän isäntänä Michel Knutinpoika, joka lienee ollut edellisen isännän poika. Vuodesta 1620 lähtien hän suoritti kruunun ratsuvelvollisuutta verovapautta vastaan. Hulttila mainittin Vihdin syyskäräjillä 1636, jolloin tutkittiin hallan tuhotöitä verohelpotusanomusten takia. Hallasta oli edellisenä vuonna kärsineet Hulttilan Jakob Jakobinpoika, Michel Knutinpoika ja Johan Jakobinpoika. He saivat osittaisen verohelpotuksen .

***

Seuraava Väärän rusthollari n. 1630 alkaen oli nimeltään Knut Michelinpoika; hän lienee ollut edellisen poika. Hänen vaimonsa nimi oli mahdollisesti Elin Mattsintytär ja heidän poikiaan olivat otaksuttavasti tilalla asuneet, avioituneet pojat Michel Knutinpoika, Mats Knutinpoika ja Jakob Knutinpoika. Talossa oli lisäksi palkollisena pari piikaa.

***

Seuraava Väärän rusthollari noin vuodesta 1655 lähtien oli nimeltään Michel Knutinpoika, todennäköisesti edellisen poika eli yksi em. veljeksistä.jatkuu........

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...