analytics

Gabrielin ja Stinan arvoitus ratkeaa

Särkisalon rippikirja 1832-1838
Parina viime kertana olen tuskaillut Gabriel Andelin/Ahlroosin ja varsinkin hänen ensimmäisen vaimonsa, Stina Eliasdotterin kanssa. Hapuilun jälkeen selvisi, että heidän perheessään mainittu Maria Christina (s. 1827) oli Stinan avioton tytär. Mutta edelleen jäi hämärän peittoon se, missä syntyi vuonna 1831 tytär Amalia. Salon muuttaneissa perheen kerrotaan tulleen 1833 Perniöstä ja sinne vievät myös lähtöjäljet 1829.

Koska HisKin kastettujen luettelot yhdistettynä IGI-kortistoon sisältävät käytännössä koko lailla kattavasti koko Salon seudun ympäristöineen, oli kummallista, että Amaliaa ei vain löytynyt.

Tässä vaiheessa astui paikallistuntemus ja pitkäaikainen kokemus kehiin. Olihan selvää, että jossain tytön oli pitänyt kasteensa saada. Niinpä yritin etsiä kaikkia niitä Amalia-tyttäriä, joiden isä oli Gabriel, äiti Stina ja jotka olivat syntyneet 1831. Näitä löytyi vain yksi; Särkisalon Aisbölessä 22.4.1831 syntynyt ja kastettu Amalia, jonka isä oli arrendaattori Gabriel Ahlgren ja äiti Stina Adamsdotter. Tuskin maltoin odottaa Särkisalon rippikirjojen selaamista, sillä olihan Salon sisäänmuuttaneiden luettelossa Gabrielin ammatin kohdalle merkitty nimenomaan tuo vuokraaja tarkoittava termi.

Loppujen lopuksi arvoitus selvisi kuin selvisikin. Kuka ikinä oli kastettujen luettelon merkinnät tehnyt, oli hän saanut aikaan melkoisen erehdyksen. Aisbölen vuokraajana oli 1830-luvun alussa Gabriel Ahlroos vaimonaan Stina Eliasdotter. Lapsia oli perheessä kaksi, Amalian lisäksi äidin avioton Maria Christina tytär vuodelta 1827. Näin sai koko tarina onnellisen päätöksen. Ahlroosista oli tullut Ahlgren ja äidin patronyymi oli sekin ihan väärin.

Särkisalo oli Perniön naapuripitäjiä ja viimeksi mainitun seurakunnan pitäjänapulaiset asuivat siellä vuosina 1650-1860. Nelisen vuotta myöhemmin tämä pieni rannikkopitäjä muodosti oman kappeliseurakunnan. Näin myös Salon muuttaneiden merkintäkin tulee helpommin ymmärrettäväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus