Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

25.8.2011

Uusia tietoja vanhasta asiasta

Salon rippikirja 1836-1842, sivu kuusi
Eräs suorista esivanhemmistani oli Gabriel Ahlroos Salon Nokan tilan Andelinin torpasta. "Kaapo" oli syntynyt viereisellä Saksin rälssitilalla syyskuussa 1802. Hänen isänsä Johan oli tuon talon lampuoti sekä yksi pitäjän kuudennusmiehistä. Vanhoilla päivillään isä Johanista tuli Nokan Mäkipään torppari, sillä tuolloin Nokan, Ylistuvan, Vähäsipin, Sepänsyrjän, Saaren ja Saksin tilat oli yhdistetty yhdeksi isoksi maatilaksi, jonka omisti ainakin 1840-luvulla turkulainen kauppias Carl Gustaf Hacklin.

Olin tähän asti otaksunut, että Gabrielilla oli vain yksi vaimo, esiäitini Ulrika. Tämä siitä huolimatta, että vuoden 1837 vihittyjen luettelossa Gabriel mainitaan leskenä. Tämän kaiken olin ottanut selville jo 1980-luvun lopulla tai heti seuraavan vuosikymmenen alussa. Taas kerran pieni löytö Historiallisesta Sanomalehtiarkistosta pisti asioihin vauhtia ja esivanhempien vaiheet tarkentuivat huomattavasti.

Sanomia Turusta -lehden erääss numerossa vuodelta 1865 mainitaan uskelalaisen torppari Gabriel Ahlroosin kuolleen läänin sairashuoneessa Turussa. Tästä innostuin katsastamaan, josko saisin irti hieman enemmän tästä herrasta - olihan hän varsin läheinen "isoisä".

Niin vain kävikin, että pienen Digiarkistossa vietetyn hetken jälkeen olin entistä enemmän ymmälläni. Ensinnäkin löysin tuon kauan kaipaamani ensimmäisen vaimon eli Gabriel oli sittenkin ollut kahdesti naimisissa. Salon haudatuista kesäkuulta 1836 löytyy vaimo Stina, joka on kuollut hermokuumeeseen jättäen jälkeen torppari Gabriel Andelinin. Andelin oli siis tuo Nokan talon torppa, jota Gabriel asusti. Rippikirjasta olikin helppo jäljittää tämä mökki ja siellähän se "Christina Eliasdotter" komeili, vuosien 1836-1842 sivulla kuusi Salon kylässä.

Gabriel Ahlroos on saman kirjan mukaan tullut torppaan Perniöstä vuonna 1833. Christina taasen on syntynyt ilmeisesti 1797 "Uskelassa". Lisäksi heille on merkitty itselleni aiemmin tuntemattomia lapsia vuosille 1831 ja 1835. Valitettavasti Chrstinan ja Gabrielin vihkimistä ei löydy ainakaan HisKin avulla Varsinais-Suomen kunnista. Koska nuo luettelot ovat tuolta ajalta sangen kattavat, saa sukututkija muutaman harmaan hiuksen lisää, blogijuttu jää vaillinaiseksi ja on aika lähettää facebookissa viestiä "Jaskalle". Toivottavasti tämän tuttavan kautta asiaan tulee lisävalaistusta ja stoori jatkuisi vielä huomenna!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...