Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

12.8.2011

Warelius-suvun vaiheita Mustiolla

Wareliusten veljekset Mustion rippikirjassa
Miksi vaihtaa aihetta, kun on löytänyt uusia tietoja eräästä kaukaisesta sukulaisperheestään. Kuten edellisinä päivinä ilmestyneistä jutuista on selvinnyt, oli Karjaan Mjölnarbyssä asunut Herman Warelius rakennusmestari ja mylläri Niilo Warellin poika. Niilo oli syntynyt Lohjan Varolassa 1724 ja tullut Mustiolle vuonna 1746. Hänen puolisokseen vihittiin lokakuussa 1755 räätäli Mats Grabben tytär Sara. Komeasta sukunimestään huolimatta morsian ei luultavasti ollut mitään sukua 1500-luvun mahtimiehelle, Viipurin linnan päällikkönä toimineelle Nils Grabbelle. Tämä herra oli saattanut loppuun isänsä aloittaman Grabbackan kartanon rakentamisen samannimisessä kylässä.

Niilo Warelli antoi työpanoksensa Mustion ruukille, missä asuivat jonkin aikaa myös hänen veljensä Gregorius Warell ja Henrik Warelius. Ensiksi mainittu opiskeli Turun katedraalikoulussa päästen ylioppilaaksi 1753. Hän ei kuitenkaan koskaan hankkinut itselleen varsinaista ammattia tai työpaikkaa. Gregorius muutti Mustiolta Lohjan Jalassaareen ja kuoli naimattomana sekä lapsettomana 1787.

Henrik Warelius vihittiin papiksi 1742, jonka jälkeen hän työskenteli Lohjan kirkkoherran apulaisena. Pikkuvihan venäläishallinto nimitti Henrikin myös pitäjänapulaiseksi, mutta tämä kumottiin rauhanteon jälkeen 1743. Paria vuotta myöhemmin hänestä tuli Mustion ruukkisaarnaaja ja lopulta Karjaan kappalainen 1774. Henrik Warelius, joka käytti myöhemmällä iällä sukunimeä Warell, kuoli 1785.

Niilo Warell menehtyi jo 1762 jättäen jälkeensä pojat Hermanin ja Henrikin. Tosin hänellä ja Saralla oli ollut myös tytär Ulrika, mutta tämä oli kuollut alle vuoden vanhana. Sara Grabbe avioitui Niilon kuoleman jälkeen ratsumestari Carl Råbergin kanssa. Tästä aviosta syntyi tytär Juljana, jonka mieheksi tuli aikanaan kersantti Adam Sjöholm.

Adam Sjöholmin kautta syntyy huomattavan mielenkiintoinen sukuverkkoyhteys oman isoäitini vanhempien esi-isiin ja -äiteihin. Kudos on sen verran laaja ja monisäikeinen, että se vaatinee kokonaan toisen blogijutun.

Niilon ja Saran em. poika Henrik oli kahdesti aviossa. Ensimmäiseksi puolisokseen hän löysi vasaraseppä Olof Hjerpen tyttären, Lisan. Toinen vaimo oli Eva Sevon, Paimion Sievolasta lähtöisin olleen "pappissuvun" jälkeläinen. Tämä Wareliusten sukuhaara sammui lyhyeen, sillä kummastakaan liitosta ei syntynyt jälkeläisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...