Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

8.8.2011

Sappitautiin kuolleita

Blogi oli pienellä tauolla sairastumisen takia ja innostuinkin voimien palattua tutkimaan hieman HisKistä löytyviä sappikiviin liittyviä kuolinsyitä.

Näitä ei loppujen lopuksi löytynyt kovinkaan paljoa hakutermeillä "gallsjuka" tai "sappi*". Ruotsinkielisellä termillä löytyi viisi tapausta eli talollinen Bartholomeus Akkainen Kirvusta (k. 1824), talollinen Matti Karkkonen Kontiolahdelta (k. 1787), mökkiläinen Erik Lundström Kruunupyystä (k. 1894), torppari Gregorius Kortesmäki Nurmosta (k. 1814) ja emäntä Elina Rautjärveltä (k. 1774). Sappitautiin kuoli puolestaan 1892 neiti Amalia Collin Pernajalla sekä siirtolaisen vaimo Darja Dmitrjeva vuonna 1891.

Luonnollisesti on selvää, että 1700- ja 1800-luvuilla kuolinsyytä ei aina osattu tai haluttu selvittää kovin tarkkaan. Epämääräiset vatsakivut saattoivat hyvin johtua sappikivistä. Nämä taas voivat hoitamattomana johtaa vaarallisiin tulehduksiin, jotka ovat fataaleja.

Yksi em. tulehduksen oireista on ihon ja/tai silmien keltaisuus eli keltatauti. Jos sattui elämään 1500-luvulla, saattoi välskäri määrätä hoitokeinoksi ruokajärjestystä, sapen eritystä edistäviä rohtoja ja ulostuslääkkeitä. Kivijärveltä on peräisin kansanperinne, jonka mukaan keltatautia sairastavan piti syödä nyljetty keltasirkku raakana.

Tähän voi vain todeta, että onneksi nykyajan lääketiede tarjoaa nopean ja tehokkaan avun vaivoihin.....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...