analytics

Herman Wareliuksen perheestä

Eilisessä tarinassani kerroin hieman Turun Akatemian vahtimestari Karl Wareliuksesta ja hänen perheestään. Innostuin sitten hieman tarkistamaan hänen vanhempiensa ja sisarustensa tietoja, sillä huomasin niiden olevan peräisin "tutkimusurani" alkuajoilta, 1980-luvun lopulta. Tuolloin kävin ajan salliessa Helsingissä, Kansallisarkistossa ja pyörittelin loputtomia filmirullia sekä kävin läpi mikrokortteja. Kokemattomuuttani en aina osannut tai jaksanut kirjata ylös kaikkia tietoja enkä sitä tietenkään nykyäänkään välttämättä osaa tehdä.

Digiarkiston ja Digitaaliarkiston avustuksella sain kursittua hieman entistä kattavammat perhetiedot pitäjänräätäli ja lampuoti Herman Wareliuksen jälkeläisistä sekä hänen kahdesta vaimostaan, Maria Sandströmistä ja Eva Johansdotterista. Hermanin kaikki 10 lasta syntyivät ensimmäisestä aviosta vuosien 1784-1807 välisenä aikana.

Herman asui isänsä, rakennusmestari ja mylläri Niilo Warellin tavoin Mustion Mjölnarbyssä, luultavasti Timpan talossa. Ainakin lampuodiksi tultuaan hän muutti tähän Mustion ruukin alapuolisessa järvessä olevan myllyn läheisyydessä olevalle tilalle. Timpan, kuten lähes koko muun pohjoisemman sekä koillisemman Karjaan omisti Mustion ruukkipatruuna, mutta eräät lampuotitilat kulkivat isältä pojalta toisten vaihtaessa "isäntää" vähän väliä.

Edellä mainituista kymmenestä lapsesta yhden lopullinen kohtalo jää epäselväksi. Esikoistytär Sara asui 1811-1813 Turussa ja palasi sitten veljensä Herman Henrikin perheeseen Mjölnarbyn Ållalle. Sieltä hän lähti takaisin Turkuun 1821 ja tätä myöhempiä vaiheita en ole onnistunut selvittämään.

Seuraava tytär Ulrika asui hänkin 1810-luvulla Turussa, mutta viimeistään 1824 hänet löytää Mustion Ingvalsbystä piikana. Hän Ulrika kuoli naimattomana, entisenä piikana Mustiolla.

Kolmas lapsi oli eilisen tarinan Karl, joten hänestä ei tällä kertaa enempää.

Neljäs, Herman Henrik, oli isänsä tavoin pitäjänräätäli. Hän asui vaimonsa Maja Lisa Ingbergin ja kahden poikansa kera em. Ållan talossa, mutta kuollessaan rippikirjaan on merkitty "bor i Ingvalsby ägor". Ingvalsby ja Mjölnarby ovat naapurikyliä, joten lieneekö räätälimme sitten asunut ikään kuin näiden rajalla.

Viides lapsi oli poika Severin, mutta hänen kohtalokseen tuli menehtyä johonkin sairauteen noin kolmen vuoden iässä.

Samoin kävi järjestyksessä kuudentena syntyneelle Adolfille sekä seitsemäntenä päivän valon nähneelle Anders Johanille.

Kahdeksas oli Gustaf Warelius, joka oli lampuoti Ingvalsbyssä. Hänet mainitaan myös lautamiehenä. Puolisonsa Eva Vestermanin kanssa hänellä oli kaksi tytärtä.

Yhdeksäs lapsi, poika Johan, tuli isänsä ja veljensä tavoin pitäjänräätäliksi. Hänkin ehti käväistä 1810-luvulla Turussa, mutta asettui sitten vaimonsa Eva Lena Långstedtin kanssa Ingvalsbyhyn. Perheessä oli kolme tytärtä.

Hermanin ja Marian kuopus oli tytär Maija-Stina, jonka mieheksi tuli aikanaan pitäjänsuutari Adam Holmberg. Tällä pariskunnalla oli seitsemän lasta. Adamin isä oli ollut puuseppä, joten käsityöläiset todellakin hakivat puolisonsa omasta säädystään.....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus