Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

23.8.2011

Pari löytöä lisää Tammisaaresta

Tammisaaren vihityt 1871
Tarinointini tammisaarelaisten sukulaisten joukosta jatkuu edelleen. Tällä kertaa sivuan vain lyhyesti Heerman -sukua. Eilen esittelemäni merikapteeni Julius Heermanin sisko oli Helena Henriette, joka oli syntynyt joulukuussa 1839. Hänen kuolinilmoituksensa joulukuulta 1884 kertoo Helena Lindqvistin, os. Heermanin, menehtyneen "leipurin leskenä. Historiallista Sanomalehtiarkistoa selaamalla ei tästä herrasta löydy oikein mitään konkreettista tietoa. Digiarkistossa Tammisaaren rippikirjat loppuvat vuoteen 1861, joten sitäkään kautta ei ole apua saatavilla.

Onneksi vihittyjen luettelot ulottuvat paljon pidemmälle. Niitä selaamalla selviää Helena Henrietten avioliitto "bagaremästare" Gustaf Edvard Lindqvistin kanssa toukokuussa 1872. Gustaf Edvardin vanhemmat olivat pitäjänräätäli Carl Gustaf L. ja vaimonsa Gustava Lovisa Ahlbom. Sulhanen oli kolme vuotta morsiantaan vanhempi ja syntynyt siis 1836. Ehkäpä hieman tavanomaista korkeampi avioitumisikä oli syynä siihen, että Lindqvistien pariskunnalla ei ollut yhtään lasta. Näin tämä Heerman -sukuhaara päättyy kovin lyhyeen.

Kuten niin usein, seurasi vihittyjen luettelon läpikäynnistä useita muita löytöjä. Näistä tähän hetkeen mennessä tärkein oli Gullön rusthollin tyttären, Eva Gustava Kopparströmin avioliitto vuonna 1871 kaupunginlääkäri Axel Adolf Aschanin kanssa. Kopparströmin eräs haara on ollut mielenkiintoni kohteena, koska sen kantaäiti on Lohjan Roution Rautell-sukua.

Herra Aschan oli syntynyt Rautalammilla 1838. Hänen isänsä Pehr Johan A. oli mainitun pitäjän kappalainen, kun taas äiti Anna Kaisa Wickström oli vaatimattoman torpparin tytär Porvoosta. Axel Adolf kävi ylioppilaaksi Kuopion kymnaasissa. Lääketieteen lisensiaatiksi ja saman tien tohtoriksi hän tuli 1869. Seuraavana vuonna hän sai Tammisaaren kaupunginlääkärin viran, jota Aschan sitten menestyksellisesti hoiti aina kuolemaansa saakka 1889. Puoliso Eva Augusta oli menehtynyt jo 1880. Pariskunnalla oli lapset Per Ivar, Axel Anton, Anna Lilia, Tor Gustaf ADolf ja Ellen Viola. Molemmat tyttäret menehtyivät pieninä, mutta Tor Gustafista tuli aikaan lääkäri, kun taas Per Ivar mainitaan "johtajana - direktör". Hän puolisostaan Anna Sofia Gardbergista löytyykin sitten mukava linkki vihtiläiseen Olin -sukuun ja sitä kautta moneen muuhun selvityksieni alla oleviin tahoihin.

Ehkä ei ole syytä mennä pidemmälle tämän esittelykierroksen kanssa, sillä jollain aikavälillä nämä kaikki henkilöt tulevat löytymään Rautellien sukutaulusta kotisivuillani. Lyhyen tarinani opetus on se, että yhtä tietoa hakiessa avautuu kolme neljä uutta tutkimuslinjaa - jos vain malttaa lukea joka rivin esim. vihittyjen luetteloista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...