Jören Larsinpoika, todennäköisesti edellisessä artikkelissani mainitun Lassen poika, oli Mikkolan (Pölkin) seuraava isäntä vuosina 1571-87. Hänet mainittiin myös lautamiehenä. Kuten kaikkien muidenkin talonpoikien, kirjattiin Jörenin omaisuutta ns. vuoden 1571 hopeavero-luettelossa. Hänellä oli kupariesineitä n. 1,3 kg edestä, 1 hevonen, 8 nautaa, 5 lammasta, 1 härkä ja 2 sikaa. Irtaimiston arvo oli 74 mk 3 äyriä eli n. puolitoistakertainen verrattuna keskimääräiseen eteläsuomalaiseen talonpojan omaisuuteen.
Bertil Jöreninpoika, Mikkolan (Pölkin) isäntä 1588-1634 ja todennäköisesti edellisen poika, mainittiin 1604 myös naapuritilan eli Peltoisen kylän toisen tilan, myöhemmältä nimeltään Frantsi, viljelijänä. Frantsi oli ollut hylättynä jo kaksi kertaa 1500-luvun loppupuolella. Kuten oletettu isänsäkin, oli Bertil lautamies. Hän oli myös yksi pitäjän varakkaimpia talonpoikia, jolla oli suuret uloslainaukset.
Hänen toinen vaimonsa Karin jäi leskeksi, kun Bertil kuoli ja haudattiin Loimijoella 1631; perinnönjako suoritettiin vuosina 1636 ja 1640. Bertilitä jäi ainakin yksi poika, Jören Bertilinpoika eli Georgius Bartolli Agricola. Tämä saattoi olla joko nimettömäksi jääneen ensimmäisen vaimon tai toisen vaimon Karinin lapsi, todennäköisesti kuitenkin ensimmäisen.
Jören Bertilinpoika mainittiin nuorena pappina ensi kerran ”Pärttylin hallavuonna” 1635. Ajan tavan mukaan hän oppineena käytti nimestänsä latinankielistä muotoa Georgius Bartolli ja liitti siihen vielä lisänimen Agricola. Jörenin nimivalinta viittaa nähtävästi synnyinkylään Peltoiseen, sillä latinan sana agricola tarkoittaa maanviljelija, talonpoika; pappismiehenä hänestä ei varmaankaan ollut haitaksi se, että nimi ehkä assosioitiin Mikael Agricolaan, nimekkääseen 1500-luvun Turun piispaan. Lisänimi "Agricola" oli ollut siellä täällä Euroopassa käytössä lisänimenä jo roomalaisajoista alkaen.
Nuorena pappina Jören myös oli avioitunut ennen vuotta 1635 - vaimo oli nimeltään Elisabet Klemetintytär, jonka mainittiin olleen elossa vielä 1648. Vuonna 1640 Jören oli armonvuodensaarnaajana Loimijoella. Kappalaisena Vihdissä, tai oikeammin Vihdin Pyhäjärven kappeliseurakunnassa (nyk. Karkkila) Jörenin mainittiin 1643, mutta siinä tehtävässä hän oli ilmeisesti jo 1641. Sukutilalle Loimaalle ei nähtävästi jäänyt ketään jatkajaksi, sillä 1645 Jören anoi isänsä Peltoisten taloa itselleen sukuoikeuteen vedoten. Toisen avioliittonsa Jören solmi noin 1650. Morsiamen nimi oli Elisabet Jakobintytär.
Vihdin kirkkoherra Jacobus Petrin kuoltua 1660 alkoi Jörenin sekä edellisen kirkkoherran pojan, Petrus Jacobi Aquilinuksen, armoton taistelu kirkkoherran virasta. Jören sai loppujen lopuksi kuitenkin viran itselleen 1661. Vuonna 1646 osti Jören talon Vihdin Enäjärven Leppärlän kylästä. Vuonna 1670 hän osti Kirkkonummen Kauhalan Juopilan rusthollin luutnantti Gabriel Korpilta 570 kuparitaalarilla .
Jören kuoli 1675 ja haudattiin varmaan tavan mukaan kirkon lattian alle Vihdin Pyhän Birgitan kirkkoon. Leski Elisabet mainittiin Kirkkonummella asuvana vielä 1687. Hän joutui vaikeuksiin toistuvasti uusittavien Kauhalan Juopilan rusthollin ratsumiehen varustelujen vuoksi. Juopila jäi sittemmin pojalle Johanille ja edelleen Jakobille.
Ensimmäisestä liitostaan Jörenillä oli neljä lasta, poika Nicolaus Georgii, josta tuli Messukylän kirkkoherra, poika Jacobus Georgii, josta tuli Kalvolan kirkkoherra, poika Henrik, jonka kohtalo on tuntematon, sekä tytär Elisabet, joka meni naimisissa Pyhäjärven kappalaisen Matias Jacobii Siikaleniuksen kanssa, Pyhäjärven Siikalasta.
Toisesta liitostaan Elisabet Jakontyttären kanssa Jörenillä oli lapset:
1. Johan Agricola, synt. n. 1650, ylioppilas Turussa 1675, Espoon Röylän ratsutilallinen, kuoli 1710 nähtävästi ruttoon. Pso. Helena Regina Boggensköld.
2. Jakob Agricola, joka seurasi veljeään Röylän isäntänä, oli porvarina Helsingissä 1712 ja kuoli 1725. Pso. porvarintytär Hebla Stockman.
3. Margareta Agricola, joka avioitui isänsä kilpakumppanin Petrus Jacobi Aquilinuksen kanssa! Heidän on täytynyt avioitua noin v. 1672-73, jolloin Petruksen on täytynyt olla yli 50-v. ja morsiamen alle 20-v.
4. Katarina Agricola, pso. 1713 Messukylän kappalainen Carolus Georgii Asp, k. 1721.
analytics
Katso tästä kurssitarjontaani
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogitekstisuositus
-
Henry von Northeim – keskiajan vaikutusvaltainen saksilainen ruhtinas Henry von Northeim (s. noin 1060) oli yksi aikansa vaikutusvaltaisimm...
-
Vanhoista käräjäkirjoista voi joskus löytää jopa sukupuita! Yksi näistä tapauksista on Viitasaarella noin vuonna 1827 kuolleen pitäjänsuuta...
-
Joulunaika tuo mukanaan monia rakkaita tapoja ja perinteitä, mutta oletko koskaan miettinyt, mistä nämä kaikki juontavat juurensa? Joulu on ...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti