Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

30.1.2012

Veikkarin koulu

Veikkarin koulu heinäkuussa 2010
Paimion länsiosassa on ns. Veikkarin kulmakunta. Aikoinaan siellä oli lähinnä suurien tilojen ulkomaita ja vain muutamia itsenäisiä tiloja. Täten asukkaitakin oli vain muutamia. Koulumatkoja Veikkarista tehtiin Jokelan, Sukselan ja Hevonpään kansakouluihin, mutta kaikkiin näihin kertyi matkaa melkoisesti. Kun uusi oppivelvollisuuslaki astui voimaan hieman Suomen itsenäistymisen jälkeen, hyväksyi kunnanvaltuusto uuden piirijaon Paimioonkin. Valtuusto jopa jalkaantui Veikkarin kulmille ja päätti lopulta sijoittaa uuden koulun Sievolan ja Alhokankareen välillä olevaan tienristeykseen. Ennen koulun perustamista laskettiin kuitenkin oppivelvolliset lapset. Näitä oli vain kymmenkunta, joten Veikkari sai vielä jäädä odottamaan omaa opinahjoaan.

Vasta viime sotien jälkeen tilanne muuttui ratkaisevasti. Karjalainen siirtoväki muutti luovutetuille tiloille ja yht'äkkiä Veikkarissa asuikin runsaasti kouluikäisiä. Tässä vaiheessa pitäjän em. kolme koulua ja erityisesti Jokela olivat myös ääriään myöten täynnä, jäten Veikkari päätettiin rakentaa pikaisella aikataululla jo vuoden 1950 aikana. Paikaksi tuli Nikkarin torpan tontti minkä lisäksi kunta osti maanviljelijä Tammistolta lisäalueen. Yhteensä rahaa kului 700,000 silloista markkaa.

Aivan aiotussa aikataulussa ei pysytty, sillä ensimmäiset koululaiset tulivat Veikkarin uuteen kansakouluun vasta syyslukukaudella 1952. Virallisesti koulu tosin aloitti jo syksyllä 1950, sillä Jokelan ahtaus pakotti tilapäisratkaisuihin ja veikkarilaiset saivat oppia mm. Sievolan alakoulussa sekä Kasvalan talon salissa.

Seuraavien lukukausina oppilasmäärä kasvoi parhaimmillaan 99 henkeen vuonna 1953 aleten siitä vähitellen 62 koululaiseen vuoteen 1960 mennessä. Opettajia ei koskaan ollut kolme enempää. Koulu ehti viettää 2002 50-vuotisjuhliaan, mutta muutamia vuosia tämän jälkeen käytännön ja talouden realiteetit pakottivat sulkemaan oppilaitoksen. Loppuvaiheessa koulussa toimivat vain luokat kolmannesta viidenteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus

Carlos II de España. Juan Carreño de Mirand via Wikimedia Commons Genin avulla voi tietyin varauksin tarkastella mielenkiintoisia asioit...