Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

19.1.2012

Måns, Nils ja Klas

Grabbackan raunioilla kesällä 2002
jatkoa 18.1.2012 ilmestyneelle tekstille....


Grabbacka oli mahdollisesti Månsin ostotila, koska hänen poikansa Nils ja Klas perinnönsovittelussaan 1526 mainitsivat, että he kaksistaan saivat sen molemmilta vanhemmiltaan ("...som Niles och Claes war tillhopa gif-fuit, förwthan all sijskensbijte, theres fader och moder them hade giffwidt tillhopa..."). Jos kyseessä olisi ollut perintötila, myös sisaret olisivat olleet oikeutettuja sisarosuuksiin. Koko edellinen päätelmä jää kuitenkin hieman epävarmaksi, sillä perinnönjaossa mainitaan että vanhemmat omistivat "muualla muita(kin) ostotiloja Grabbackan arvon verran, nämä jaettiin kaikkien siskosten välillä" ("...Mångz Grabbe och hans e[l]skelige hwstrw Ingred Classdåtter hade andre köpegodz annorstädis än Grabbacka wärdth war, hwilcke köpe godz war skipt alle sijskene emillan.") ja Nils vielä 1539 korvasi nimettömäksi jääneen sisarensa tyttärentyttärelle perintöosuuksia.

Yksi Måns Andersinpojan muista ostotiloista oli ehkä Kirkkonummen Koskiksen tila. Månsin pojista Klas nimittäin tuli Koskiksen yksinomistajaksi sitä vastaan, että hän luovutti oman puolikkaan Grabbackasta veljelleen Nilsille. On myös mahdollista, että Koskis oli poika Nilsin hankkima tila, jolla hän hyvitti veljeään Grabbackan luovutetusta puoliskosta. Koskis oli myöhemmin osa Koskis-Navalan kartanoa ja vielä myöhemmin osa Kirkkonummen Veikkolan Eerikinkartanoa, Eriksgårdia.

Måns Anderinpoika oli mahdollisesti aviossa kahdesti: poikien perintöasiakirjassa 1526 mainitaan, että Månsilla oli rakastettu vaimo Ingrid Klasintytär ("...hans elskelige hwstrw Ingred Classdåtter...); toinen vaimo oli sukutaulujen mukaan Beata Andersintytär Boije . Koska juuri Ingrid oli mainittuna poikien Nilsin ja Klasin perinnönjaossa, oli hän selvästi ainakin heidän äitinsä; valitettavasti ei mistään kuitenkaan käy selville kumpi vaimoista oli tyttärien äiti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus

Carlos II de España. Juan Carreño de Mirand via Wikimedia Commons Genin avulla voi tietyin varauksin tarkastella mielenkiintoisia asioit...