Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

24.2.2012

Melkoinen työura miehellä


Kiskon Orijärven kaivosalue on nykyisin veden peitossa
Kuva loppukesältä 2011
Raudanvääntäjä Gabriel Kosk ja hänen vaimonsa Maja Lisa Vendelin asuivat 1800-luvun alussa Perniön  pitäjään kuuluneessa Kosken ruukilla. Molempien puolisoiden sukunimet olivat luultavasti saaneet alkunsa ruukin ympyröistä. Kuvaavaa on myös se, että Maja Lisa omatkin vanhemmat olivat ruukkilaisia. Tyttärensä syntymän aikoihin sulattajan renki Abraham Wendelin ja Anna Maria Winter asuivat läheisellä Karjalohjan Kärkelän kuparihytillä. Nimen Wendelin voi ajatella muodostuneen ammattinimikkeestä (rost)vändare, mutta toki sille voi olla muitakin selityksiä.

Gabriel Koskilla ja Maja Lisa Vendelinillä oli yhteensä seitsemän lasta, joista järjestyksessä toisena syntyi poika Gabriel. Parikymppisenä tapaamme nuoremman Gabrielin Kiskon Orijärvellä kaivosrenkinä. Vaimokseen Gabriel löysi, yllätys yllätys, toisen kaivosrengin tyttären, Eva Stinan. Hänen vanhempansa olivat Gabriel Johansson ja Greta Tegelberg. Äiti Gretan isä oli hänkin töissä Orijärvellä, mutta isä Gabriel oli talollisen poika Kiikalan Yltäkylästä.

Vuosien 1824-1842 välisenä aikana Gabriel ja Eva Stina saivat kahdeksan lasta, joista kuopukset olivat kaksostytöt. Kaivosrenki Koskista tuli vuoden 1839 paikkeilla Orijärven ruukkivouti toimen edellisen haltijan, Petter Forstenin kuoltua. Hänellä oli siis erittäin vastuullinen asema kaivoksen rutiinien pyörittämisessä ja omistajien etujen valvomisessa. Jälkipolvilla on täysi syy olettaa Gabriel olleen erittäin taitavan ja tarmokkaan miehen, sillä "Keisarillinen Suomen Talousseura" pääsi kesällä 1877 palkitsemaan hänet peräti 55 vuoden palveluksesta Orijärven kaivoksella. Tosin palkitsemisperusteita täytyy hieman ihmetellä, sillä entiselle ruukkivoudille annettiin pronssinen mitali. Samaan aikaan eräs toinen orijärveläinen, hyttimestari Ludvig Gers sai hopeisen ansiomerkin 40 vuoden palveluksestaan ruukinpatruuna E.L. von Julinilla ja tämän isällä.

Oli miten oli, hatunnoston arvoinen suoritus sekä Gabrielilta että Ludvigilta. Tällä hetkellä työuransa aloittava nuori tuskin palvelee samaa työnantajaa yli puoli vuosisataa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus

Carlos II de España. Juan Carreño de Mirand via Wikimedia Commons Genin avulla voi tietyin varauksin tarkastella mielenkiintoisia asioit...