Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

10.2.2012

Perinnön tähden kuollut

Huhtikuussa 1896 kuoli Askolan pitäjän Vakkolan kylässä renki Erkki Juhonpoika, jota tosin paikalliset sanoivat "Vanhaksi Erkiksi". Hän oli nimittäin kuollessaan 73 vuoden ikäinen ja syntynyt Monninkylän Skreddarsin talossa maaliskuussa 1823. Hänen vanhempansa olivat ao. tilan isäntä, rusthollari Juho Matinpoika ja vaimonsa Anna Kreetta Juhontytär. Perheen muut lapset olivat Maria (1820), Liisa (1822), Anna Kreetta (1826) ja Liisa (1829).

Vaikka Erkki oli koko ikänsä "vain" renkimies, ehti hän säästäväisyydellään sekä työteliäisyydellään kerätä itselleen noin 4,000 markan omaisuuden. Tämä oli todella huomattava summa 1890-luvun puolivälissä erityisesti yksin elävälle palkolliselle.

Hieman ennen Vanhan Erkin kuolemaa lähti hänen naapurikylässä asunut siskonsa veljeään tapaamaan. Tämä sisar oli "liikutetussa tilassa", sillä hän oli saanut kuulla veljensä testamentanneen koko omaisuutensa tälle. Veljen mökin lähettyvillä siskoa vastaan sattui muuan emäntä, jolta hän sitten kyseli kuulumisia. Emäntä sanoi jotain sen tapaista kuin että "ei tänne kuulu muuta kummempaa kuin että veljesi juuri ummisti silmänsä".

Tähän sisko totesi "vai niin, tietäkää se, että minä olen ensimmäinen perijä" ja lähti saman tien jatkamaan matkaansa. Mutta vain muutaman askeleen päässä sisko kaatui maahan. Lähettyvillä olleet huomasivat tämän ja jäivät ihmettelemään, miksi nainen ei noussut ylös. Aavistaen jotain ikävää tapahtuneen, riensivät he nyt paikalle vain huomatakseen Vanhan Erkin siskon kuolleen. Kyläläiset pitivät varmana, että sisko kuoli yksinkertaisesti mielenliikutuksesta perintöä kohtaan - jota hän ei näin ollen koskaan saanut.....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus

Carlos II de España. Juan Carreño de Mirand via Wikimedia Commons Genin avulla voi tietyin varauksin tarkastella mielenkiintoisia asioit...