analytics

Tee itse niin kuin neuvot muita tekemään

Kastemerkintä, joka ratkaisi ongelman
Jälleen kerran etsin itselleni ennestään osaksi tuntemattomia henkilöitä sähköpostiini tulleen pyynnön perusteella. En mene nyt yksityiskohtiin nimien ja paikkojen suhteen, vaan tyydyn toteamaan pysähtyneeni kokonaan vuonna 1790 tai 1794 syntyneeseen Anna Stinaan. Tuo vuosiluku nimittäin vaihtelee rippikirjoissa ensi alkuun pysähtyen sitten lopulta viimeksi mainittuun ajankohtaan. Päivämäärää ei luonnollisesti ole merkitty mihinkään.

Miten sitten Uudenmaan ja Hämeen rajamailla voisi löytää henkilön, josta on tiedossa vain etunimet ja patronyymi? Tietenkin tutkimalla ihan perusasioita;

Ensi alkuun voi todeta, että hän ilmestyy piiaksi erääseen taloon vuonna 1808 pysyen samassa kylässä aina vihille menoon saakka. Tämä vaihe ei anna mitään olennaista tietoa kuin vuoden 1794. Koska syntymäpitäjäksi on ilmoitettu naapuriseurakunta, täytyy seuraavaksi etsiä muuttaneiden luettelosta sopivaa Anna Stinaa. Onneksi nuo luettelot ovat olemassa ja vielä kaiken lisäksi digitoituna versiona.

Muutamien turhauttavien selaushetkien jälkeen verkkokalvoille piirtyy teksti, jonka mukaan piika Anna Stina tuli em. kylään eräästä naapuripitäjästä. Tämä on kuitenkin eri kuin myöhemmin rippikirjoihin merkitty syntymäpaikka. Koska lähtöpaikat muuttaneiden luettelot eivät ole saatavilla, täytyy yrittää selata koko 220 sivua pitkä rippikirja lävitse. Tähän kuluu aikaa vajaa tunti eikä siitä sen enempää. Harittavat silmät eivät löydä sopivaa henkilöä, mutta osin hyvin epäselvästi kirjoitetun materiaalin parissa tämä ei liene kovin ihmeellistä.

On siis palattava pyörittelemään HisKiä ilman odotuksia. Eikä tutkijan tarvitse pettyä, sillä tämän mainion aputyökalun avulla ei Anna Stinan sukutausta selviä.

Seuraavaksi on tukeuduttava niihin ohjeisiin, mitä on toisinaan yrittänyt itse jakaa mm. Suku Forumilla; Anna Stinan ja hänen miehensä lasten kummilistoihin. Esikoisen kohdalla ei onnista, sillä kummina on naapurin käsityöläispariskunta. Mutta sitten kilahtaa pieni kello, kun toiseksi vanhimman lapsen kastemerkinnästä löytyy piika Eva. Tämän nuoren naisen patronyymi on sama kuin Anna Stinalla, joten voisivatko he olla sisaruksia. Hyvin usein kummeiksi valittiin lähisukua, mutta olisiko tässä tapauksessa käynyt niin onnellisesti?

Pienellä klikkaamisella löytyy Evan palveluspaikka ja tieto siitä, että hän saapui seurakuntaan samasta pitäjästä kuin Anna Stina. Nyt alkaa vaikuttaa jo hyvin lupaavalta. Koska Evalle on merkitty syntymäaika päivämäärän tarkuudella, löytää hänet naapurikunnasta nopsaan vanhempiensa kera. Mutta mikä parasta, samassa perheessä on myös tytär Anna Stina. Anna Stinan syntymäaika on vuoden 1793 alkupuoliskolla ja hänen kerrotaan matkanneen Vihtiin 1808 oltuaan jo tätä ennen käymässä siinä pitäjässä, missä hänet myöhemmin on merkitty syntyneeksi.

Kaiken kaikkiaan käy päivänselväksi, että Eva ja Anna Stina ovat sisaruksia. Ennen muuta Anna Stina saa tarkan syntymäajan sekä vanhemmat ja useita muita sisaruksia.

Lopulta jää selvittämättä se, miksi Anna Stinan kastemerkintää ei löydy mistään. Käytettävissä ovat sekä HisKin tiedot että alkuperäiset dokumentit digitoituna, mutta tyttönen pysyy tältä osin kadoksissa. Samalla maantieteellisellä alueella on kylläkin useita tapauksia, joissa lapsi on merkitty suoraan rippikirjaan ilman kastemerkintää historiakirjoissa. Tämä aiheuttaa tutkijalle rutkasti lisäselvityksiä yksiselitteisen totuuden löytämiseksi.

Tässä tarinassa ei nimillä ja paikoilla ole ollut suurempaa merkitystä, sillä ongelman ratkaiseminen sinänsä palkitsee. On mukava tietää, että kummilistoistakin voi olla ihan oikeasti iloa - jopa pienen torppariperheen kohdalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus