analytics

Kirkkoherran tyttären mestaus

Joulukuussa vuonna 1708 kirjattiin Rantasalmen haudattujen luetteloon seuraava merkintä:

"Leutnantens under ordinarie Cavallerie Jacob Zittingz hustru Sara Jacobz dåtter Ursina aflade et oächta barn i sin mans frånvaru i krijgh, med ogifte adelsman Adam Pistolkårs det hon i watnet förqwäfde och mördare: hvarföre hon efter Håradz Rättens doom och Kongl. Håf Rättens approbation blef d. 16 halshuggen och bolhbränder på Öster Sijdan om kyrkian"


Sara Jaakontytär Ursina siis synnytti miehensä, vakinaisen ratsuväen luutnantin Jacob Zittingin sodassa ollessa, naimattomalle aatelismiehelle, Adam Pistolkårsille aviottoman lapsen. Heti lapsen synnyttyä Sara murhasi pienokaisen hukuttamalla. Tästä teosta kihlakunnanoikeus tuomitsi Saran kuolemaan. Niinpä 16. päivänä joulukuuta Sara Ursina mestattiin ja poltettiin roviolla Rantasalmen kirkon itäpuolella.

Saran vanhemmat olivat Rantasalmen kirkkoherra Jakob Ursinus ja vaimonsa  Sara Regina Udnie. Tätä samaa sukua on edelleen elossa, osa aateloituna nimellä af ursin. Näin edes korkea sukuperä ei estänyt onnetonta Saraa joutumasta mestaajan kirveen alle.

Sukututkija -lehdessä elokuussa 1944 muisteltiin, että viimeisin roviolla tapahtunut tuomitun polttaminen olisi tapahtunut 1820-luvulla. Tuolloin merikapteeni Laxströmin rouva kuoli kaartin kasarmin tienoilla sijainneen kotitalonsa murhapoltossa. Tästä teosta pidätettiin ja syylliseksi todettiin hänen taloudenhoitajansa. Tämä olisi sitten joutunut kohtaamaan mestaajan, jonka jälkeen ruumis poltettiin. Helsingin kaupungin haudattujen luettelosta löytyy kyllä merikapteenin leskivaimo Anna Lena Laxström, joka kuoli tulipalossa 68 vuoden iässä tammikuun kolmantena 1817.

Mainittu laivuri oli Olof Petter Laxström, joka oli vihitty Anna Lenan kanssa joulukuussa 1773. Morsian oli omaa sukua Viberg.


En ole löytänyt Helsingin seudulta tai edes koko Suomesta teloitettua,joka sopisi tämän tapauksen yhteyteen. Viimeisimmät teilaukset tapahtuivat toki 1820-luvulla, mutta pääkaupungiksi 1812 tulleessa Helsingissä näitä ei ainakaan haudattujen luettelon perusteella ollut. Vaikka teloitetut kuopattiin ns. hiljaisuudessa, merkittiin heidät kuitenkin em. luetteloon. Tarkka hautauspäivä tosin puuttuu usean mestatun kohdalta.

Jos joku lukija tietää tästä tapauksesta enemmän, niin kommenttiosioon mahtuu tekstiä!


5 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Onko nimi Af Ursin sukua Nils Af Ursinille, jonka mukaan Birgerinkatu Turussa vaihdettiin Ursininkaduksi?.

    VastaaPoista
  3. Anna Helena Laxströmin murhasta tuomittiin renki Johan Nystedtin vaimo Helena Margaretha Nystedt mestattavaksi ja poltettavaksi roviolla.

    http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=13724755

    Tuomio pantiin täytäntöön Helsingissä 20.4.1819

    http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=5615918

    VastaaPoista
  4. Hei! Tämän hyytävän tarinan löysin myös kun etsin Karhu/Ursinus sukulaisteni sukujuuria. Mielenkiintoinen sukulaissuhdevyyhti johon löysin viittauksia tarkentaisi tosin niin, että Sara Ursina oli Jakob Ursinuksen tytär ensimmäisestä avioliitosta, Margareta Nilsintytär Lindormin kanssa.

    Mielenkiintoiseksi sen tekee se, että Jakobin toinen vaimo, Regina Petersdotter Ursinus (born Udnie), joki oli myös kerran ollut naimisissa (Jacob Zitting vanhemman kanssa), oli luutnantti Jakob Zittingin äiti - Jakobin ja Reginan ensimmäisten avioliittojen lapset siis menivät naimisiin keskenään.

    Saran isä Jakob lienee kuolleen jo 1704, eikä ollut paikalla todistamassa tyttärensä aviottoman lapsen syntyä ja murhaa, mutta Jakob Zittingin äiti ja Saran äitipuoli Regina oli - ja hän oli asiakirjojen mukaan oikeudenkäynnissä todistajana Saraa vastaan.

    Sille, että Saralta ensin katkaistiin kaula ja hänet sitten poltettiin paalulla, olemme pohtineet selitykseksi sitä, että jos laki vaati rangaistukseksi polttamista, oli se suoritettava, mutta armosta uhrilta katkaistiin ensin kaula.

    Ystävällisin terveisin,
    Iida Ruishalme

    VastaaPoista

Blogitekstisuositus

Habsburgit ja sisäsiittoisuus