Peter Gunnarsson Ramboe (Romppainen?) on todistettavasti ensimmäinen suomalainen, joka astui jalallaan Amerikkaan jääden sinne vakituisesti asumaan. Delawaren siirtokuntaan lähetetysssä toisessa retkikunnassa hän palveli ensin merimiehenä ja maihin jäätyään Kristiinan linnakkeen vartiosotilaana.
Petrus Nordman luki hänet keskisen Ruotsin salosuomalaisiin, kun taas Amandus Johansson väitti hänen syntyneen Degersforssin pitäjässä. Siirtokunnan ensimmäisessä asukaslistassa vuodelta 1640 Ramboe on merkitty sotilaaksi, kun taas seuraavassa "rullassa" todetaan hänen työskennelleen Uplannin ja Schuylkilljoen viljelyksillä. Peter Ramboe oli myös ensimmäisiä siirtokunnan vapaamiehiä ja uudisasukkaita Schuylkilljoella, johon vähitellen muodostui laaja suomalainen maanviljelysseutu. Alue sijaitsi suurinpiirtein nykyisen Philadelphian pohjoislaidalla.
Hollantilaisten valloitettua Delawaren siirtokunnan, valittiin Ramboe yhdeksi ns. komitean jäsenistä. Tässä luottamustoimessa hän vuonna 1658 pääsi esittelemään siirtokunnan tarpeita vierailulla olleelle kuvernööri Peter Stuyvesantille. Kun taas hollantilaiset menettivät alueitaan englantilaisille, nautti Peter Ramboe edelleen valtaa pitävien luottamusta ja 1676 hänet valittiin Uplannin oikeuspiirin lautakuntaan. Tässä toimessa hän oli nelisen vuotta, kunnes korkean ikänsä takia sai eron virasta. Hän oli mukana monessa muussakin luottamustoimessa ja elossa vielä siirtokunnan viimeisen väestölaskua tehtäessä vuonna 1693. Tuolloin hänet mainitaan listan ensimmäisenä, kunniavanhuksena. Hän ja eräs Anders Bonde olivat asuneet Delawaren siirtokunnassa peräti 54 vuoden ajan.
Peter Ramboe nuorempi syntyi 1653 ja jatkoi isänsä jalanjäljissä maanviljelystä synnyinseudullaan. Hän sai tunnustusta taitavana kunnallisten asioiden hoitajana ja oli mukana yhden kerran Pennsylvanian siirtovaltion lainlaatijakunnassakin. Hänen veljensä saattoi olla se Gunnar Ramboe, joka myöskin oli tunnettu ja taitava yleisten asioiden hoitaja. Lisäksi mainitaan em. sukulaisina maanviljelijät Anders ja Johan Ramboe. Heistä Anders muutti perheineen Jerseyn valtion puolelle, Raccoonajoen läheisyyteen. Yhteensä tämä suku käsitti vuoden 1693 väkiluettelossa 31 henkilöä. Sitä pidettiin siirtokunnan vanhimpana ja aikalaisten mukaan myös yhtenä arvokkaimmista.
Lähdetiedot ; S. Ilmonen - Amerikan Suomalaisten Historiaa I, Hancock, Michigan U.S.A. 1919
analytics
Katso tästä kurssitarjontaani
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Blogitekstisuositus
-
Amerikkalainen ohjaaja David Lynch on tullut kuuluisaksi rajoja rikkovista ja omalaatuisista elokuvistaan. Hänet on palkittu mm Cannesin fil...
-
Historian kuvakokoelma M. L. Carstensin kokoelma Museovirasto Suomen ensimmäinen Säästöpankki perustettiin Turkuun 200 vuotta sitten, tarkem...
-
Tässä kuvassa näkyy mies, joka istuu vanhanaikaisella puupenkillä pitäen sylissään nahkaista salkkua. Hänen vakava, mutta keskittynyt ilmeen...
Peter oli mukana myös vuoden 1671 väestönlaskennasta. Siitä on juttua Pennsylvania Genealogical Magazinessa (http://www.google.com/books?id=MIeozQv21_sC) ja sama kirjoittaja on myös julkaissut aiheesta kirjan (http://www.google.com/books?id=rBWeSQ02u4YC). Delawaren historiasssa suomalaiset mainitaan useaan kertaan (http://www.google.com/books?id=vJ5OeFvqWRAC).
VastaaPoistaHöh, Google Booksista löytyy näköjään vaikka kuinka monta viitettä Ramboon, mukaanlukien American Swedish Historical Museumin vuosikirjasta 1948 (http://www.google.com/books?id=gvqBlNYBytcC) artikkeli The First Pioneers: The Rambo family.
VastaaPoistaJust!
VastaaPoistaOtsikossa onkin kysymysmerkki!