Suku-uutiset myös Facebookissa - JuhanSuku

15.4.2010

Pieni episodi Hauholta

Karl Josef Hangelin oli Hauholla kesällä 1789 syntynyt varatuomari ja henkikirjuri, jonka vanhemmat olivat suorituskomissaari Josef H. ja vaimonsa Maria Henrika Kiellros. Karl Josef kävi Porvoon lukiota ja pääsi ylioppilaaksi Turussa 1810. Neljä vuotta myöhemmin hänet mainitaan täkäläisen hovioikeuden auskultanttina. Varatuomarin arvon Hangelin sai 1822 ja lopulta hän työskenteli henkikirjurina kotipitäjässään. Karl Josef kuoli maaliskuussa 1828.

Vuonna 1819 Hangelin oli mennyt naimisiin Brita Amalia Schreyn kanssa. Morsiamen isä oli sääksmäkeläinen tilanomistaja ja vänrikki Johan Adolf Schrey. Äidin nimi oli Lovisa Ulrika Gottsman.


Karl Josefille ja Brita Amalialle ehtivät syntyä lapset Josephina Amalia Annette, Henrica Lovisa ja Karl Johan ennen äidin varhaista kuolemaa tammikuun lopulla 1823. Brita Amalia Schrey oli vain 31 -vuotias menehtyessään keuhkotautiin. Siskokset Josephina ja Henrica menivät samana päivänä, 20.8.1840 naimisiin. Jopsephinan mies oli varamaanmittari Knut Tudeer ja Henrican filosofian maisteri Berndt Wegelius.

Brita Amalia Schreyn hautajaisiin Hauhon kirkolla 28. päivänä tammikuuta 1823 kokoontui suuri joukko säätyläisiä. Niiden yhteydessä tapahtui eräs paikkakunnalla suurta huomiota herättänyt tapaus. Noin kello kuuden aikoihin illalla eversti Charpentierin parhaassa iässä ollut, hyvin lihava tammahevonen lähti karkuun. Ilmeisesti eläin oli pelästynyt jotain ja tamma juoksi karkuun jääden lopulta metsässä suitsistaan kiinni puiden oksiin. Hevosta ryhdyttiin tietysti etsimään, mutta vasta helmikuun 11. päivänä onneton elukka löydettiin.

Tamma oli laihtunut rajusti, sillä paikalla mihin se oli jäänyt jumiin, ei kasvanut edes pieniä varpuja. Ihme kyllä, vaikka hevonen oli täysin voimaton, se toipui koettelemuksestaan täysin. Everstin hevonen ehti siis olla täydet kaksi viikkoa ilman ruokaa kovassa pakkasessa. Tosin Turun Wiikko-Sanomat mietti asiasta uutisoidessaan, että joku olisi voinut pitää tammaa luonaan pari viikkoa vähällä ruualla. Tämän jälkeen tuntematon voro olisi vienyt laihtuneen eläimen paikkaan, josta se löydettiin.

Pikkukuvassa hauholaista maisemaa 1840-luvulta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Blogitekstisuositus

Muslimi, josta tuli kristitty

Nakkilan seurakunnan vierasseurakuntalaisten luettelosta löytyy todella mielenkiintoinen tapaus elokuulta 1880. Mainitun kuukauden 15. päiv...